論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐,賓,31歲。工作七個月,表現85分。態度良好,好笑容。同我地關係都良好。今日我地兩公婆休息,原本同佢講左下午會去圖書館,但突然唔去,叫左佢落停車場洗車!佢竟然有意無意在廚房說"so tired", 我就企響廚房門外,聽到都好驚訝!諗緊自己有無聽錯,係"so cold"?! 又唔係。但佢暫無黑面。我即刻同老公講,佢係咪真係太累?但佢今日只係做恆常既野。又比佢8點先起,又食飽lunch. 唔明點解佢唔講,佢之前都有洗過車。我覺得佢似乎想"比說話我聽"!大家認為,我應該問返佢,佢係咪真係呻"so tired"呢???

333s  那份工不辛苦. 出糧日日須睡20小時. 工作4小時, 都辛苦呀..  發表於 14-2-15 15:07

禁止訪問

回覆:姐姐剛呻\"so tired\".....驚訝!!!

複式洋房

回覆:姐姐剛呻"so tired".....驚訝!!!

我其實呢個星期咁凍,都叫姐姐唔需要手洗阿囝d衫,比佢開機洗,都有顧佢感受。平日做完野都比佢休息下,比私人時間佢。自問對佢都真係好好,生日有禮物,利是,蛋糕,聖誕禮物。。。。我比唔少舊衫佢,因知佢份人好慳。又買新衫比佢個囝。連尋晚個情人節蛋糕都一齊share. 從未鬧過佢半句。究竟,係咪天氣凍,姐姐唔多願做野??其實今晚打邊爐,佢都唔駛煮。今日都唔算特別忙。突然比說話我聽,真係灰心。我真係想自己聽錯。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:姐姐剛呻\"so tired\".....驚訝!!!

咪咁上心啦,我地係公司夠成日話做到想死!!!

芝芝吉  對,亦會話吾想做。打工傘。吾係買人。  發表於 14-2-15 23:59
koey1206  中point!  發表於 14-2-15 18:22

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:winghong1305 的帖子

俾佢呻下,千祈唔好問,當聽唔到

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

當無聽過,佢又唔係直接同你講,唔洗理佢

珍珠宮

扮聽唔到

男爵府

BK Milk勳章

工人始終係外人,佢講嘢説話唔應該放上心,也不需要"克溥"對工人就可以.
但係工人可以在户外幫傭主洗車嗎保險公司朋友告訴我,姐姐受保工作範圍只在户內

芝芝吉  對呀!如果吾保,工人有事可以告返顧主。  發表於 14-2-16 00:00

大宅

最好的做法係當聽唔到

大宅

我唔會理佢。

男爵府

咁冻唔好洗車啦。係咪黎MC,所以易攰?

珍珠宮

引用:咁冻唔好洗車啦。係咪黎MC,所以易攰?

原帖由 cindywy 於 14-02-15 發表
咁冻唔好洗車啦。係咪黎MC,所以易攰?
我都係咁諗,可能mc tired 啲

複式洋房

引用:工人始終係外人,佢講嘢説話唔應該放上心,也

原帖由 Bebe_chiu 於 14-02-15 發表
工人始終係外人,佢講嘢説話唔應該放上心,也不需要"克溥"對工人就可以.
但係工人可以在户外幫傭主洗車嗎:que ...
簽約時,合約有註明"car washing", 係額外加。所以佢係知道要洗車。至於保險,真係唔清楚,多謝提醒。因身邊好多朋友都會叫姐姐幫手洗車,所以都無諗過保險既問題。

男爵府

其實對佢地唔使太好,我已家學識左,只要做僱主本份就ok,對佢地太好會得寸進尺

別墅

引用:其實對佢地唔使太好,我已家學識左,只要做

原帖由 yandy.yandy 於 14-02-15 發表
其實對佢地唔使太好,我已家學識左,只要做僱主本份就ok,對佢地太好會得寸進尺

...
同意

伯爵府

引用:我個工人做野75分,但佢訓9個鐘都唔夠,因

原帖由 無奈僱主 於 14-02-15 發表
我個工人做野75分,但佢訓9個鐘都唔夠,因為佢剛生完仔一年半,揍仔時係食同訓加餵奶〜
過到黎做野,一開頭 ...
手洗亞仔d衫?點解吾可以用洗衣機,自己手洗bb衫都吾會啦!留多幾日開一機專係亞仔衫咪得。

男爵府

回覆:芝芝吉 的帖子

BB衫我都叫工人日日手洗,bb既衫我習慣日日清,以前我未有工人大仔d衫都係自己手洗, 一個bb仔既衫有幾污糟, 容咩易洗哂

伯爵府

引用:姐姐,賓,31歲。工作七個月,表現85分。態

原帖由 winghong1305 於 14-02-15 發表
姐姐,賓,31歲。工作七個月,表現85分。態度良好,好笑容。同我地關係都良好。今日我地兩公婆休息,原本同 ...
唔駛理佢~

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+無奈僱主+於+14-02-15+發表我

首頁

尾頁

跳至