跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地會唔會比bb用學行車? 是不是會影響bb對腳的發展?

別墅

拿, 其實我就應該唔會比bb用學行車, 因為之前電視都話過唔洗嘅, 佢地想行就會"fu"住sofa, 櫃...不過我果時都有用, 依家對腳咪又冇問題, haha. 所以都係見人見致啫

原文章由 yiuyiumom 於 07-7-16 10:05 發表
你地會唔會比bb用學行車? 是不是會影響bb對腳的發展?

別墅

之前睇電視, 話學行車唔會幫助bb學行, 但係都唔會影響到腳形, 我會比學行車個囡, 我唔會真係學佢學行, 我當佢係High Chair咁用, 一來我鍾意佢唔係好高, High Chair太高, 佢可以坐後度玩玩具, 二來等bb坐係度餵下佢食野都好。

男爵府

當然十分反對使用學行車..
所謂學行車不單唔會教識BB學行, 2來係會delay BB muscle skeletal development, 3來係家居意外嘅誘因.

異居海外嘅媽咪..
YOU SHOULDN'T USE IT! 我哋嘅屋多數有幾層.. USA試過好多次BB車飛落樓梯.. cause serious injury and dead.. 唔好搏..
要買就買 exersaucer 之類.. 可以turn around 嘅 baby gear 啊!

媽媽們..
BB 食嘢同玩嘅地方要分開呀! high chair 還high chair.. 冇toys..
BB會confuse 架.. 咪以後大個仔, 會帶toys 上飯枱/ 食飯唔專心就係因為BB 由第一日坐起食solid food 巳係佢玩嘅地方..

你都唔會係BB床餵 solid food.. 係咪..? BB床係 瞓嘅地方, 唔係食米糊, 食餅乾嘅地方呀!

P.S. 以上message 係對事唔對人.. 我係作為一個幼兒工作員同一個RN, 有感而發, 係為你哋BB好, 同到BB 大啲時, 你哋易教BB啲!

複式洋房

同意!
學行車對bb的腳部發展是會有影響的,
好彩便沒事, 不好彩怎辦?
同時, 在家中使用學行車真的很危險,
衛生署也有一套短片講解,
醫生也不贊成.
做個負責任的父母,
好好保護自己的孩子.:-P

原文章由 Nillie_Mami 於 07-7-16 21:34 發表
當然十分反對使用學行車..
所謂學行車不單唔會教識BB學行, 2來係會delay BB muscle skeletal development, 3來係家居意外嘅誘因.

異居海外嘅媽咪..
YOU SHOULDN'T USE IT! 我哋嘅 ...

別墅

唔好將學行車當食飯椅呀, 因為佢有wheels, bb習慣左行住食, 第時佢識行你餵佢食飯就大獲啦, 佢實唔會坐定定, 我見過幾個bb都係咁呀.
我自己就唔打算比佢坐學行車, 佢想學行, 我咪扶住佢行囉. 有媽媽o係身邊, 我估佢應該會定d無咁驚跌.

大宅

同意!!!!!!!!!!!!!!
原文章由 bonniec2000 於 07-7-17 00:00 發表
唔好將學行車當食飯椅呀, 因為佢有wheels, bb習慣左行住食, 第時佢識行你餵佢食飯就大獲啦, 佢實唔會坐定定, 我見過幾個bb都係咁呀.
我自己就唔打算比佢坐學行車, 佢想學行, 我咪扶住佢行囉. 有媽媽o係身邊, ...

等待驗證會員

一定唔會用~~

大宅

學行車百害而無一利,我唔會比阿囡用

別墅

原文章由 yatyat07 於 07-7-17 11:21 發表
學行車百害而無一利,我唔會比阿囡用

非常同意!
聽講在加拿大已經禁左啦!

Love You Forever Hazel

首頁

尾頁

跳至