論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家姐姐係4冃黎(印印),之前做過賓,2年換左4個今次用印,睇下名位jm可以比些意見我丫

大宅

原來冇人同姐姐相處到呢!

公爵府

2021勳章

呢個問題唔容易、我請第一個工人對佢太好,乜都冇所謂,結果俾佢食住,搏咀到暈,我覺得要賞罰分明,做得唔啱要同佢地傾,一定要佢做啱為止,做得好要贊;早之要佢有D怕你,你又要care下佢,e.g.問下佢屋企人

但話到底,都係人夾人緣!

carolchow88  我之前d賓賓就係對佢太好啦  發表於 14-2-17 13:48

大宅

OKC 發表於 14-2-17 13:30
呢個問題唔容易、我請第一個工人對佢太好,乜都冇所謂,結果俾佢食住,搏咀到暈,我覺得要賞罰分明,做得唔 ...

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 carolchow88 的帖子

我都新手, so far 姐姐嚟咗3 weeks, 相處都OK, 但一定要分莊閒, 太鬆既話咩都俾人食住, 你無訂企

carolchow88  真的,唉但成日計著都好煩呢.  發表於 14-2-17 13:49

男爵府

佢一嚟我就同佢講晒home rules, 教佢做嘢同我要求, so far 暫時見佢幾自動自覺, 我無叫佢但佢見得閒都有做埋, sun 放假出門前和返嚟後都有幫我手做嘢 (我同佢講話你day Off 唔駛做, 但佢話好少意思), 咁佢而家都幾有分寸, 未有亂嚟

carolchow88  bun or indo?  發表於 14-2-17 13:57

男爵府

大宅

回覆:請教顧主與姐姐相處心得呢

真係好難,不能太鬆,要佢識分莊閒但又唔可以鬧。

carolchow88  明白  發表於 14-2-17 15:30

大宅

回覆:queenmooe 的帖子

我一向有比舊衫比工人,同埋如過時過節多人黎我家吃飯,我會比幾十至100蚊佢,但上次同agent講開,佢話呢啲野一定不可做。我未試過,我唔知,但我兩個工人都是失敗例子,唔知有無關係。
大家分享下

大宅

引用:我一向有比舊衫比工人,同埋如過時過節多人

原帖由 外星媽媽 於 14-02-17 發表
我一向有比舊衫比工人,同埋如過時過節多人黎我家吃飯,我會比幾十至100蚊佢,但上次同agent講開,佢話呢啲 ...
可唔可以解釋下點解唔俾得舊衫佢

大宅

引用:Quote:原帖由+外星媽媽+於+14-02-17+發表我

原帖由 angelawyy 於 14-02-17 發表
可唔可以解釋下點解唔俾得舊衫佢
其實我都唔知,我諗佢意思是唔好屋企有咩唔要就益佢好過掉,個agent話掉都不要⼂送給她們。我諗係心態問題啦,丿

大宅

回覆:外星媽媽 的帖子

佢地都係貪得無厭,上得床來掀被come

伯爵府

回覆:外星媽媽 的帖子

喺呀,我有時唔要都唔益佢,佢會放喺我屋左攝右攝,之前回鄉比舊衫佢,完來是賣錢的

伯爵府

2021勳章

請開賓賓再請印印,可能開頭你會頂唔順印印反應慢,學嘢慢(都有例外醒目快手的),要時間適應。

carolchow88  新姐姐係圼加玻做6年同一顧主,吾知會吾會快少少  發表於 14-2-18 10:19

珍珠宮

回覆:請教顧主與姐姐相處心得呢

先嚴後鬆觀察下姐姐人品如何,人品好就將心比己,當佢係一家人,如果你當佢係家人,你就唔會洗死佢做死佢,有時分工合作,大家一齊打理好頭家,我同姐姐好夾好fd的。同意其他jm講要分壯閒,要有少少家規,少少太太款,老公唔好多事交太太管。

carolchow88    發表於 14-2-18 10:20

男爵府

好似一般公司對員工一樣。 未過試用期,僱員點都會勤力d,返工準時d。 過多幾個月,知道老細脾性,公司d潛規則,就唔同咁講。
對工人姐姐都一樣。 互相尊重,但不需要係物質及金錢上俾得太好。按工資出糧,可以有年終獎金,但唔需要因額外工作而俾錢,有時候,我地覺得一百幾十好似好小,但會俾到一個錯覺俾佢地,令佢地起貪念,得寸進尺。 我地老細都唔會因為我地開咗幾晚OT而即刻俾bonus.

要有紀律,要列出明確工作要求及準則。 最重要係先小人後君子。

carolchow88    發表於 14-2-18 10:20

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 外星媽媽 的帖子

姐姐同我身形差唔多!我係買衫或未着過先比佢!
舊果d 叫佢比人或寄返鄉下!

唔鍾意佢着我d 衫 !!(扮我) !

男爵府

引用:我一向有比舊衫比工人,同埋如過時過節多人

原帖由 外星媽媽 於 14-02-17 發表
我一向有比舊衫比工人,同埋如過時過節多人黎我家吃飯,我會比幾十至100蚊佢,但上次同agent講開,佢話呢啲 ...
有冇話點解唔好?

男爵府

引用:好似一般公司對員工一樣。++未過試用期,僱

原帖由 Osiana 於 14-02-17 發表
好似一般公司對員工一樣。 未過試用期,僱員點都會勤力d,返工準時d。 過多幾個月,知道老細脾性,公司d潛 ...
全中!
我兩個菲姐都做得開心😊

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

大宅

引用:Quote:原帖由+外星媽媽+於+14-02-17+發表我

原帖由 Handsomewoman 於 14-02-17 發表
有冇話點解唔好?
佢無詳細講,只係話佢用工人咁多年都唔會有現金獎勵同比野佢,亦唔會錢

首頁

尾頁

跳至