論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

今日問勞處,家庭傭工都要用新方法計人工。
我問佢咁用新方法計7月人工一定超過$3,400,同入境處份合約有矛盾。
勞處話must follow. Forget入境處份合約.

[ 本文章最後由 mccheng 於 07-7-18 16:08 編輯 ]

民房

原文章由 mccheng 於 07-7-18 15:49 發表
我問佢咁用新方法計7月人工一定超過$3,400,同入境處份合約有矛盾。

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/GuideEAO2007.pdf

[ 本文章最後由 mccheng 於 07-7-18 16:08 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

Sorry I don't understand! Could anyone pls help to explain?

Thanks!

原文章由 mccheng 於 07-7-18 15:59 發表

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/GuideEAO2007.pdf

別墅

其實如果怕煩,只要工人過去12個月冇減過人工,你可以照用$3400出糧。咁應該佢會著數少少,因為唔洗將放假果日嘅人工再除。而僱傭條例是容許有較好待遇。

原文章由 mccheng 於 07-7-18 15:49 發表

男爵府

呢個修定對家僱應該唔會有咩影響. 因為呢次的修定係因為早前健身公司 - 菲x偉計比d離職工人的薪金, 無將每月金額不定的commission / bonus 加入底薪中. 變相令佢地的收小左錢而對簿公堂. d staff 最後勝訴, 引發政府今次的修定. 簡單d講如果無guananteed commission/bonus/overtime/allowance的僱員, 今次的修定唔會影響都佢地.

民房

《修訂條例》實施以後,無論僱員的薪酬屬何種制度,包括月薪、日薪或按件計薪等,均須以12個月的平均工資來計算有關法定權益.....

真係要小心的工會,的工會成日都同的工人玩僱主。可能的工人係今個月收左人工會問工,會條數有冇問題。

男爵府

d工會唔會咁變態掛, 因呢個修定多數只影響有commssion/allowance 等的工人, 主要係sales. 原因係commsion 等影響到12個月的平均工資. 我地都attend 左好多個semiar先知發生咩事, 條formula都幾複習. 我公司攪左D seminar比同事同佢地講解d changes, 佢地都聽到一頭霧水.?-(
原文章由 mccheng 於 07-7-18 17:03 發表
《修訂條例》實施以後,無論僱員的薪酬屬何種制度,包括月薪、日薪或按件計薪等,均須以12個月的平均工資來計算有關法定權益.....

真係要小心的工會,的工會成日都同的工人玩 ...

大宅

anyone can further explain what exactly affect the payment to our domestic helper?-(
原文章由 雙子媽媽 於 07-7-18 17:49 發表
d工會唔會咁變態掛, 因呢個修定多數只影響有commssion/allowance 等的工人, 主要係sales. 原因係commsion 等影響到12個月的平均工資. 我地都attend 左好多個semiar先知發生咩事, 條formula都幾複習. 我公司攪左 ...

水晶宮

如果個工人未離職,暫時應該無咩影響住,
因為講緊係一d假期薪金,代通知金,長期服務金之計算方式有變.
如果工人放假,唔係以薪代假,就無影響.
但離職時,計算代通知金,年假薪金,就要用過去一年既平均月薪來計.仲要減去一d雙方同意發放既扣薪日子和薪金,例如放左無薪假一個月,就要減番個一個月,只除11個月.
事實上,如果無減過人工,而只係有加過人工,僱主應該著數左,因為過去一年,個工人既平均人工一定少過最後個月既月薪.僱主就用平均數去比代通知金.
除非係個工人賠番一個月代通知金比僱主,就唔係賠足最後個月既月薪.但,點會吖?逼都逼都你炒佢啦!
但係,對我地d打工仔,就可以更大鑊,因為我地離職,計長期服務金,代通知金,假期薪金,都會一樣用過去十二個月既平均數!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-7-18 18:28 發表
如果個工人未離職,暫時應該無咩影響住,
因為講緊係一d假期薪金,代通知金,長期服務金之計算方式有變.
如果工人放假,唔係以薪代假,就無影響.
但離職時,計算代通知金,年假薪金,就要用過去一年既平均月薪來計.仲 ...

天呀,我真係豬. 唔明,請問可否出一條例子,等我明白D.:lol:

別墅

How much I have to pay this month?
$3400 right?

子爵府

醒目開學勳章

http://www.labour.gov.hk/news/EAO2007.pdf

呢個係2007年度全部更改,嘩!我都唔係好明,要放假時先研究下,唔知我有無睇錯,真係more for 工人 對我呢類C9來講好似入o左大學扮讀到書咁,實則我仲係一舊雲!

水晶宮

例子:
工人甲到香港做左五年幾,
人工原本$3500,
06年10月加到$4000.
07年5月5日,僱主提出以一個月代通知金解僱佢,咁一個月代通知金等如幾多錢呢?
以往,係$4000,即係最後一個月既月薪,
依家,係計06年5月1日至07年4月30日既平均月薪:($3500x9個月+$4000x3個月)/12,=$3625.
如果個工人有10日大假未支取,咁,佢可以獲得3625/31*10,而唔係以往既4000/31*10
長期服務金亦係3625*年資*2/3
咁計落,應該係個僱主著數左.
但係大家咪以為我地真係好著數,因為,我地都係打工仔,你咁計比你個工人,慳番一千幾百,但我地個老板都可以咁計比我地,佢可以慳番一萬幾千!甚至十萬八萬呀!:-(
我問過勞工處d人,我話新例對打工人既福利仲衰左喎,點知佢話,唔一定既,如果過去12個月內曾經減過薪,工人離職計出來個數咪大過用以往條方程式囉!
佢都真係懵既!有幾何年年減薪呀?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-7-19 01:24 發表
例子:
人工原本$3500,
07年5月5日,僱主提出以一個月代通知金解僱佢,咁一個月代通知金等如幾多錢呢?
依家,係計06年5月1日 ...

我明啦,您真係好,我愈黎愈鍾意您呀.
咁睇,對外傭個影響好似大d喎.

子爵府

醒目開學勳章

但係大家咪以為我地真係好著數,因為,我地都係打工仔,你咁計比你個工人,慳番一千幾百,但我地個老板都可以咁計比我地,佢可以慳番一萬幾千!甚至十萬八萬呀!:-(
我問過勞工處d人,我話新例對打工人既福利仲衰左喎,點知佢話,唔一定既,如果過去12個月內曾經減過薪,工人離職計出來個數咪大過用以往條方程式囉!
佢都真係懵既!有幾何年年減薪呀?

嘩!我地打工仔影響咪仲大? 我浮係沙士俾公司減兩千,上個月我再返去做只加番一千俾我 ,條氣已經唔順,而家仲玩數字......:-(

大宅

例子:
人工原本$3500,
依家,係計06年5月1日 ...

你好勁, 我明白啦 !

伯爵府

thank you 方方媽媽!

男爵府

佣金計入工資條例本月生效,200萬僱員薪酬因加得減

From Apple Daily News 19-7-2007

【 本 報 訊 】 將 佣 金 計 入 工 資 的 條 例 本 月 13 日 生 效 , 新 例 規 定 以 僱 員 過 去 12 個 月 的 平 均 工 資 來 計 算 雙 糧 、 產 假 及 病 假 薪 酬 等 。 然 而 , 本 報 發 現 全 港 200 多 萬 名 今 年 獲 加 薪 的 月 薪 僱 員 , 他 們 的 法 定 權 益 或 因 此 受 損 , 加 薪 幅 度 越 大 、 損 失 越 多 。 以 一 名 月 薪 1 萬 的 懷 孕 員 工 為 例 , 本 月 加 薪 5% 後 取 得 的 產 假 薪 酬 較 修 例 前 少 800 多 元 、 她 今 年 雙 糧 也 減 200 多 元 。  

據 悉 , 新 例 生 效 不 足 一 周 , 不 少 企 業 的 人 力 資 源 部 正 計 劃 以 新 方 法 計 算 員 工 權 益 , 節 省 開 支 。 目 前 領 取 固 定 月 薪 的 員 工 , 他 們 的 假 日 、 年 假 及 產 假 薪 酬 、 年 終 酬 金 和 代 通 知 金 , 多 以 最 後 一 個 月 月 薪 作 計 算 基 礎 , 新 法 例 則 改 為 以 過 去 12 個 月 的 平 均 月 薪 計 算 。

估 計 少 收 數 百 元勞 工 處 接 受 本 報 查 詢 時 證 實 , 12 個 月 平 均 數 的 計 算 方 式 , 對 在 今 年 曾 獲 加 薪 的 員 工 稍 為 不 利 , 因 為 新 方 法 將 一 併 計 算 未 加 薪 前 的 薪 酬 。 但 處 方 指 出 , 除 非 加 薪 幅 度 很 大 , 否 則 加 薪 對 12 個 月 平 均 數 所 造 成 的 差 異 不 會 很 大 。 至 於 今 年 曾 被 減 薪 的 員 工 , 則 會 因 計 算 方 法 改 變 而 獲 好 處 。
然 而 , 人 力 資 源 管 理 學 會 指 79% 僱 員 今 年 獲 加 薪 , 無 人 減 薪 。 以 此 推 算 , 全 港 有 200 多 萬 人 獲 加 薪 、 也 在 新 例 下 令 法 定 權 益 受 損 。 較 顯 著 包 括 他 們 今 年 的 雙 糧 、 僱 主 發 放 的 代 通 知 金 、 產 假 和 病 假 薪 酬 會 相 應 減 少 , 一 般 員 工 每 年 估 計 少 收 數 百 元 。
勞 工 顧 問 委 員 會 勞 方 委 員 吳 慧 儀 坦 言 , 修 例 時 無 考 慮 加 薪 因 素 對 僱 員 的 影 響 。 她 承 認 , 對 收 入 穩 定 的 僱 員 來 說 , 用 最 後 一 個 月 薪 金 作 計 算 基 礎 , 無 疑 較 12 個 月 平 均 數 更 有 利 ; 但 對 有 淡 旺 季 之 分 的 職 業 來 說 , 新 方 式 較 公 平 , 工 會 會 留 意 修 例 後 對 員 工 的 影 響 , 不 排 除 會 再 提 出 修 訂 。 勞 工 處 則 呼 籲 , 僱 主 應 採 用 勞 資 雙 方 都 接 受 和 合 乎 法 理 情 的 做 法 。

工 資 修 例 對 今 年 加 薪 僱 員 影 響以 月 薪 1 萬 元 的 女 秘 書 、 今 年 7 月 加 薪 5% 至 10,500 元 為 例

情 況 一 : 今 年 第 13 個 月 雙 糧 的 損 失
修 例 前 : 10,500 元
修 例 後 * : 123,000 ÷ 12=10,250
少 收 : 250 元
註 * : 女 秘 書 年 底 獲 雙 糧 時 , 她 過 去 12 個 月 的 總 收 入 : 10,000 元 × 6 + 10,500 元 × 6 , 即 123,000 元

情 況 二 : 她 8 月 取 產 假 薪 酬 ( 10 星 期 工 資 × 4/5 ) 的 損 失
修 例 前 : 19,385 元
修 例 後 * : 18,538 元
少 收 : 847 元
註 * : 8 月 時 她 過 去 12 個 月 的 總 收 入 : 10,000 元 × 11 + 10,500 元 , 即 120,500 元

(星島) 07月 13日 星期五 05:02PM

佣金入薪計算方式修例生效

勞工處表示,計算僱員假日薪酬、年假薪酬、疾病津貼、產假薪酬、代通知金及年終酬金等6項法定權益的條文現已生效。為了提供可行、可預測及一致的計算方式,《2007年僱傭(修訂)條例》把現行的計算方式,改為參考僱員在12個月內,或僱員受僱於有關僱主的較短期間內所賺取的平均工資。

勞工處表示,採用12個月的較長參考期,可避免過分倚賴最近的業績,而忽略過去一段時間的表現,以回應僱主及僱員雙方對工資某些組成部分,例如佣金的波動性的關注。修訂條例確保《傭條例》界定為工資的所有組成部分,包括根據合約需要支付的佣金,不論其名稱或計算方法為何,均被包括在有關法定權益的計算之內。這次修訂源於去年終審法院1宗勞資個案的裁決。裁
決指由於《僱傭條例》並無提供「可行的計算方法」,因此,按月累積及結算的佣金,不應計入假日薪酬及年假薪酬之內。鑑於《僱傭條例》內有關疾病津貼、產假薪酬、代通知金及年終酬金的條文的行文,與有關假日薪酬和年假薪酬的條文相似,故有需要修訂《僱傭條例》,以確保有「可行的計算方法」,供計算該等法定權益。勞工處表示,僱主及僱員應妥善備存僱員的出勤、假期及薪金紀錄,以作計算法定權益之用及保障雙方的利益。至於把僱主須備存工資及僱傭紀錄的期間,由6個月延長至12個月的條文,則於明年1月13日生效。

[ 本文章最後由 mos2468 於 07-7-19 11:12 編輯 ]

男爵府

今日蘋果一出呢段新聞, 即刻明晒.:lol:
原文章由 mos2468 於 07-7-19 09:43 發表
From Apple Daily News 19-7-2007

【 本 報 訊 】 將 佣 金 計 入 工 資 的 條 例 本 月 13 日 生 效 , 新 例 規 定 以 僱 員 過 去 12 個 月 的 平 均 工 資 來 計 算 雙 糧 、 產 假 及 病 假 薪 酬 等 。 ...

子爵府

#6 帖子

事實上,一睇就覺得對家傭冇乜大影響,大部份僱主以薪代假的,都會比多而唔會少, e.g. $109.6 俾夠 $110, 有D 唔係成日要佢幫手的,俾夠$120 / $130 我都見過。

但係對我地的影響就會大囉! 尤其以往可以儲大假 — 不需年年清的公司員工,e.g.公務員。 我初出來打工,間機構可以儲大假至100日,我離開時有成2x日大假,以離開當日的人工計,賺凸! hahaaha~
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至