單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛攪完離婚層居屋歸我, 但無能力供可能會賣, 咁樣賣咗樓再申請公屋可不可以的? 請各位比意見!

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔可以架.響申請公屋前唔記得左幾多年內係唔可以有過物業.

民房

原文章由 sandy816 於 07-7-19 01:27 發表
唔可以架.響申請公屋前唔記得左幾多年內係唔可以有過物業.

咁我想問, 如果係負資產, 即賣樓要補錢出黎屬樓, 銀行現金及資產數字係條件之內, 又是單親, 咁2年之內又可唔可以申請,公屋/居屋 ?

thanks

[ 本文章最後由 何金水 於 07-7-19 19:15 編輯 ]

大宅

請問是否曾經擁有居屋即使賣了都唔可以再申請公屋嗎? 如果以單親又過了多年又如何呢? 可否再申請呢?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 FISHMA 於 07-7-19 19:26 發表
請問是否曾經擁有居屋即使賣了都唔可以再申請公屋嗎? 如果以單親又過了多年又如何呢? 可否再申請呢?

你唔可以申請公屋,唔關單親事,因為你當日買居屋時,
以享受了房署的福利.除非有個別門問題.........
要申請公屋,但要有社處信

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 charmaine_1 於 07-7-20 10:34 發表

你唔可以申請公屋,唔關單親事,因為你當日買居屋時,
以享受了房署的福利.除非有個別門問題.........
要申請公屋,但要有社處信

我之前問過房處同樣問題....佢d係有一項叫''恩恤''安置...就算妳曾買過屋居,因家庭環境有轉變而妳需要把屋出售的話(如離婚,失業/工傷到不能工作等)/
而妳又要合符申請入息限額.....但好似要無樓2年先可申請...除有特別理由...或有精神病而經衽社工轉介
入息過左就一定無得申請
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

其實有幾多單親媽咪賣左居屋仲可以成功申請公屋既呢 ??

我份 form 房署就收左十個月喇, 希望咩都過晒關啦 ...
賣 左樓兩年牙, 我一賣之後幾個月就入表喇喎 ... 佢又無 reject 我, 但我諗, 到佢 interview 我時, 都過晒兩年啦 .. 到時睇下點啦... 唯有 ...
依家我份 part-time, 因我要留番個位, 依家轉左做義工呀 ...
好慘 ...

原文章由 vane 於 07-7-20 11:01 發表

我之前問過房處同樣問題....佢d係有一項叫''恩恤''安置...就算妳曾買過屋居,因家庭環境有轉變而妳需要把屋出售的話(如離婚,失業/工傷到不能工作等)/
而妳又要合符申請入息限額.....但好似要無樓2年先可申請 ...

民房

可以

hi.我是新加入.但有6年單親媽咪的經驗和有過居屋之後申請公屋,都沒問題.不過我自己放棄3次編屋的機會,因不理想樓層.現在又准備重新開始新一輪申請公屋.anyway沒問題.可以!:lol:

大宅

uk903

嘩, 乜你咁豪呀, 三次機會都無要, 可以比緊次我嗎 ?

vane

不過有左層樓之後, 我都唔知點編 d 時間好, 我仲要讀兩年書, 又唔知會派去邊 ... 都幾多野諗 ...

原文章由 uk903 於 07-7-22 17:07 發表
hi.我是新加入.但有6年單親媽咪的經驗和有過居屋之後申請公屋,都沒問題.不過我自己放棄3次編屋的機會,因不理想樓層.現在又准備重新開始新一輪申請公屋.anyway沒問題.可以!:lol:

首頁

尾頁

跳至