自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身很討厭聽到粗口,即使不是罵我。很多時在餐聽或巴士上,聽到人不停講粗口又不能迴避,真的很不舒服,尤其有小朋友在身邊。

我覺得家屬用粗口鬧醫生很不應該,還要在小朋友面前。

但我想說,做醫生的亦都要以身作則...我就聽過有醫生對小朋友說一些很粗俗的說話,完全係無修養。如果對醫生講粗口要判刑,那麼醫生講粗口也同樣判刑才是吧﹗

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20100211/13720214

【本報訊】香港醫務委員會上周公佈,會列明醫生使用粗言穢語可能構成專業失德,遭公立醫院醫生強烈反對。醫委會道德委員會主席謝鴻興重申,醫生專業守則已列明,醫生不可做出令業界蒙羞行為,今次只是列出較具體例子;故會按既定程序,透過會訊通知全港醫生有關做法。
謝鴻興表示,每年醫委會初級偵訊委員會接獲的投訴中,有一成屬醫生態度問題,但至今沒有一宗需進行紀律聆訊,主因是證據不足。日後初級偵訊委員會將沿用同一標準及既有守則,處理有關醫生態度的投訴。

謝鴻興:最重要問心無愧

他重申,由於有委員誤以為醫委會不處理醫生態度欠佳的投訴,故該會才開會商討,希望向醫生澄清,向病人使用粗言穢語及做不文手勢等,可能構成專業失德。事實上醫生專業守則,已有條文規定醫生不可做出令業界蒙羞或不符合專業水平的行為。

謝鴻興承認上周醫委會不需要召開記者會,今次是公關災難,下月初醫委會舉行例會時他會反映意見。對於公院醫生擔心會增加病人不合理的投訴,他指「最重要問心無愧」。
醫委會主席麥列菲菲表示,一向要求醫生對病人有耐性,向病人說粗言穢語一定不禮貌。該會若接獲投訴,亦會視乎粗言穢語的程度、內容,不禮貌行為是否嚴重及有否足夠證據才進行聆訊。今次只是給予醫生新指標。

精神科醫生:為溝通而講

她指,因絕大部份醫生不會閱讀會訊,故上周召開記者會提醒醫生,她不認為公關出現問題。對於有醫生批評有關做法會增加醫生工作壓力及病人投訴,她指「醫生唔應有咁嘅諗法,有人咁諗都阻止唔到。」
不過,醫委會成員佘達明表示,多名精神科醫生不滿醫委會決定,因很多精神科病人講粗口,醫生為了與病人溝通亦要講粗口,以取得病人信任他認為醫委會可提醒醫生保持專業形象,如不應在病人面前講粗口,但不能一概而論指講粗口可構成專業失德。

禁止訪問

回覆:醫生病人講粗口都不應該

大宅

回覆:當醫生的也不應講粗口

唔好意思,篇報導係話同精神科病人溝通先要講,唔係對你講喎 我唔覺得咁有問題,唔應該斷章取義喎

poem4    發表於 14-2-19 17:53

子爵府

餃子妹妹 發表於 14-2-19 17:48
唔好意思,篇報導係話同精神科病人溝通先要講,唔係對你講喎 我唔覺得咁有問題,唔應該斷章取義喎

...

同意,2件事黎既
之後講果個係講粗口係鬧人喎

大宅

餃子妹妹 發表於 14-2-19 17:48

...

我並沒有偏幫病人或醫生,因為本人很討厭粗口,不論任何人講。

跟小朋友都用粗口溝通?

我問過一個醫生,問他為什麼對小朋友講粗言穢語,怹說唔好以為醫生好高尚,即使有病人投訴,香港醫務委員會提出,因為佢地(醫生們)極力反對,所以最後都不成功,意即佢地可以繼續講粗口,這位醫生還表現得得意洋洋的樣子。

用粗口「溝通」嗎?很多講粗口的對人說是溝通....除非本身都係講開粗口的人先認為無所謂,否則,我並不接受別人用粗口來和別人溝通。

大宅

gillygulu 發表於 14-2-19 17:55
同意,2件事黎既
之後講果個係講粗口係鬧人喎

所以我先開topic講,重點唔係果件事(大家也不要扯上那件事的感覺來看),而係看見醫院告病人鬧醫生,有感而發,希望醫生都要有醫德,不要向病人講粗言穢語。我想說,他們不是用粗口「溝通」,而是鬧人。
醫委會都說﹕「他重申,由於有委員誤以為醫委會不處理醫生態度欠佳的投訴,故該會才開會商討,希望向醫生澄清,向病人使用粗言穢語及做不文手勢等,可能構成專業失德」

無論什麼理由,用粗言穢語及做不文手勢這些醫生們所謂的「溝通」,實在講不通。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

首先個例子完全係兩件事, 再講你問個位醫生就代表全港既醫生?

我唔理解你係因為一次定多次個人經驗有咁既偏見,不過你自己既例子就寫明可以向醫委會投訴。

其實你想討論D乜?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

引用:Quote:餃子妹妹+發表於+14-2-19+17:48+唔好

原帖由 poem4 於 14-02-19 發表
即係點,你覺得一個精神病人剩係會聽一d 講粗口既人講野,不過因為有其他正常人道德觀念唔同,所以醫生都唔可以用粗口同精神病人溝通?即使唔用粗口既話,病人唔會睬個醫生,都唔可以用粗口?
小朋友同精神病人係兩回事,有得用正常準側就唔叫精神病啦

大宅

引用:Quote:gillygulu+發表於+14-2-19+17:55+同

人地個溝通係講同精神病人,冇話同其他正常病人。斷章取義喇。

大宅

餃子妹妹 發表於 14-2-19 18:25
人地個溝通係講同精神病人,冇話同其他正常病人。斷章取義喇。
斷章取義?
我這個topic重點是醫生也不應講粗口,這有何問題呢?

還有,精神病人也是病人,而且很多是情緒病人,為什麼就可以用粗口「溝通」?

大宅

ninjarabbit 發表於 14-2-19 18:22
首先個例子完全係兩件事, 再講你問個位醫生就代表全港既醫生?

我唔理解你係因為一 ...

這topic重點是醫生也不應向病人講粗言穢語,所以希望你也不要把兩件事當做一件事來看。

大宅

ninjarabbit 發表於 14-2-19 18:22

我唔理解你係因為一 ...

如你所說,那麼一個病人也不代表全港病人。

無醫生對我講過粗口,也無醫生用粗口鬧我的親朋,但係我知道,係醫生親口同我講「佢地大把醫生講粗口」,如果唔係就唔會咁多醫生反對醫委會唔俾佢地講粗口。仲話俾人投訴都無用,因為佢地反對醫委會的決定....所以佢地而加可以繼續講粗口。
唔好拉埋對病人鬧醫生那件事的感覺,而認為我偏幫鬧醫生的病人,我早已聲明,我討厭講粗口,不論任何人講粗口都不對,只係希望醫生也同樣應該對任何人保持應有的尊重。我自己也有親友係當醫生的。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:ninjarabbit+發表於+14-2-19+18:22+

即係除左聽人講好多醫生都講粗囗之外,你本人同親朋都無親身經歷醫生講粗囗。而你既主要證據係因為D醫生反對醫委會,所以認為醫生對病人講粗囗係常事。

明白晒

poem4  我親人有親身經歷過醫生講粗口,但佢唔係鬧我親人,係佢慣口..  發表於 14-2-19 19:35
poem4  聽「人」講,係聽「醫生」親口同我講好多醫生都講粗口。  發表於 14-2-19 19:32
poem4  你沒明白,再重申,我是說不論病人或醫生都不應講粗口,明唔明?  發表於 14-2-19 19:30
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

公爵府

任何行業都有人講粗口架啦

大宅

醫生都係人 個個都有情緒架啦 咁我又覺得同醫德無關係姐……

珊瑚宮

畀面勳章

引用:任何行業都有人講粗口架啦 +

原帖由 ivycowcow 於 14-02-19 發表
任何行業都有人講粗口架啦
同意!
坦白講,講粗口可以係發洩嘅一種,以前我 office 每日過咗 office hour 就會粗口滿天飛,大家只係志在發洩積聚咗一日嘅怨氣,上至坐房VP(中外人士),下至 clerk 仔。問題不大!

大宅

scarerose 發表於 14-2-19 19:30
醫生都係人 個個都有情緒架啦 咁我又覺得同醫德無關係姐……
我認同,個個都有情緒。
但犯人有情緒,不能對法官講粗口,學生不能對老師講粗口,病人不能對醫生講粗口。

只是,對小朋友講粗口,對病人講粗口,俾我的感覺就等於法官對犯人講,老師對學生講的情況無太大差別。

我的反應是﹕
就如學生因生氣向老師講粗口被記大過,老師生氣向學生講粗口不但沒被學校處分,卻還說與品德無關,就有點那個。

我只係表達我自己對粗口的看法,大家可以不認同我的看法,但希望大家都可以有禮貌一點表達自己的看法。

大宅

引用:Quote:餃子妹妹+發表於+14-2-19+18:25+人地

斷章取義?
我這個topic重點是醫生也不應講粗口,這有何問題呢?
因很多精神科病人講粗口,醫生為了與病人溝通亦要講粗口,以取得病人信任

其實係咪好難明?

大宅

你意思係工作時間唔講得, right?

男爵府

我中學有個呀SIR上堂好正經,
然後有次我出街撞到佢,
佢應該冇留意到我,
我聽到佢同朋友傾計夾雜住啲粗口……

poem4  起碼在學校時,或對住學生無講  發表於 14-2-19 22:25

首頁

尾頁

跳至