樓市動向

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

睇過豪景花園, 海韻, 地方好大好實用,
尤其豪景成千呎都唔駛二百萬, 出面真係搵唔到咁平,
依家十五十六究竟好唔好買,
點解個價錢咁低, 會唔會交通真係無咁方便呢?
早上會唔會好難排隊搭車返工及塞車呢?
同埋果度地帶好似好低, 唔知落雨條路會否成日水浸呢?
因為好似得一條路

禁止訪問

民房

海韻的交通比豪景好少少

別墅

近排好多 千幾尺果 D 盤喎, 我 SISTER 隔離岩岩 KO 左 198 萬, 另外 個位好 D 既 14 座都有 2 個向海單位放緊, 我都睇過, 地產話價有得傾喎
原文章由 louisachau 於 07-7-19 23:38 發表
我係豪景住的, 交通ok, 唔會水沉, 空氣好好, 設施ok, 你睇邊隻單位幾多座呀! 近排好似無乜千多呎的2手, 我想換樓呀!

別墅

曾看過蘇民峰有線節目話果度(好似係豪景)住既人損財傷丁,信不信由你!少少意見!

原文章由 nausica 於 07-7-19 23:07 發表
睇過豪景花園, 海韻, 地方好大好實用,
尤其豪景成千呎都唔駛二百萬, 出面真係搵唔到咁平,
依家十五十六究竟好唔好買,
點解個價錢咁低, 會唔會交通真係無咁方便呢?
早上會唔會好難排隊搭車返工及塞車呢?
同 ...

大宅

我路過咋, 都忍唔住答下咀..

我自己住係深井有5年, 以前一直住九龍某地鐵上蓋物業, 入左深井住慣左反而唔想再出番市區, 因為市區人多空氣差, 密度又高, 唔及深井空氣好...真係落街都會自然行慢半拍, 至於交通, 我個人認為絕對可以接受, 因為一般來說, 一個小時左右邊度都去到啦, 不過, 預左要轉一次車囉...

銅鑼灣及佐敦都有Van仔直返深井, 無論去到幾夜, 20多分鐘車程便可抵達家門..去中環/金鐘/灣仔, 也有962B, 行經青馬大橋, 煩忙時間也大概是40分鐘, 去青衣也是20分鐘, 去官塘咩, 係荃灣又有小巴都係15分鐘去到, 係去香港再遠少少就麻煩少少.......

住豪景要balance樓價及交通時間/費用, 一支針無兩頭利, 個人認為, 如果可以afford多少少, 都可以考慮住出番少少, 如碧堤, 因為路程相差10分鐘左右, 無咁入, 樓齡新好多, 也較保值...至於麗城/灣景, 就更加近荃灣, 不過又較碧堤/豪景一帶密集...不過很多人卻喜歡佢夠旺!

各區都有捧場客, 如果唔放心, 大管可以租一年試下住得憤唔憤先啦...好似柏麗灣咁, 早兩年賣到成行成市, 我都有幾個朋友心思思想買, 不過我都叫佢地咁想住, 考慮租黎住下先囉, 因為當時仲有2期, 3期, 大把有得簡, 結果, 佢地住左一年, 都搬走晒啦, 因為, 一來新鮮感無左, 二來, 唔係講少, 出出入入都真係幾麻煩, 尤其係佢地都係20多歲女仔, 有時去夜少少都怕無船無車, 有錢搭的士都返唔到屋企...仲有, 係當時的蚊患都唔係野少, 我朋友屋企好野蚊, 不過, 另一個朋友屋企又話無, 可能同坐向都有關....總之, 唔入到去住都唔知自己慣唔慣啦..

人人接受程度唔同, 只係少少個人意見!

原文章由 BillieBug 於 07-7-24 18:59 發表
曾看過蘇民峰有線節目話果度(好似係豪景)住既人損財傷丁,信不信由你!少少意見!

翡翠宮

我本身都係九龍人, 朋友屋企人全部都住响九龍, 所以我一直
都係响九龍租屋住既, 但我想轉住新樓同3房大單位, 市區啲
租金太貴啦, 加上一直都鍾意深井呢個地方, 所以上年年中同
honey決定响深井租屋 ........

我地想搵方便搭車同比較新淨啲既, 所以揀左租碧堤 .......

初時我都好担心交通問題, 因為本人係極之怕搭長途車架, 但
住左入黎後, 發覺唔係想像中咁辛苦, 其實响旺角同佐敦搭小
巴返黎都係15-20分鐘, 非常快同方便, 只係要轉多一程車咁
囉, 但都慣哂囉 .......

事實上係搬左入黎後, 唔想再搬返出去啦, 呢度靜中帶旺, 交
通都尚算可以, 當然視乎你要去邊度啦, 但咁既租金有個咁既
環境係勁超值呀, 兼且市區啲樓密密麻麻, 經常性要閂哂啲窗,
呢度空氣又好, 勁開揚呀 .......

大宅

hehe..我可能係你鄰居....

原文章由 楊桃 於 07-7-26 09:04 發表
我本身都係九龍人, 朋友屋企人全部都住响九龍, 所以我一直
都係响九龍租屋住既, 但我想轉住新樓同3房大單位, 市區啲
租金太貴啦, 加上一直都鍾意深井呢個地方, 所以上年年中同
honey決定& ...

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

楊桃 & kawaidesu, 我有留意你地煲碟 d post 架, 原來你地都係住深井, 我都係架可能我地都係鄰居喎...

我未嫁前住大角咀, 搬左入黎都成6年, 發覺住得好舒服, 空氣好.

原文章由 kawaidesu 於 07-7-26 10:16 發表
hehe..我可能係你鄰居....

大宅

Panco/楊桃,

好啦好啦, 我通常睇完di碟唔知點處理, 以往只是掉左入垃圾桶, 如果大家住係同一屋苑, 行幾步就可以交換睇, 超方便! 一齊組織<深井睇劇大聯盟>啦!

原文章由 PANCO 於 07-7-26 12:27 發表
楊桃 & kawaidesu, 我有留意你地煲碟 d post 架, 原來你地都係住深井, 我都係架可能我地都係鄰居喎...

我未嫁前住大角咀, 搬左入黎都成6年, 發覺住得好舒服, 空氣好.

伯爵府

好媽媽勳章

吓....咁"side"....都好喎....不過你地睇得好鬼快, 我睇得好慢架.....會唔會左你呀, 你有咩想睇架, 睇下我有冇 ? 我住碧瑅隔離, 你呢 ?

原文章由 kawaidesu 於 07-7-26 14:18 發表
Panco/楊桃,

好啦好啦, 我通常睇完di碟唔知點處理, 以往只是掉左入垃圾桶, 如果大家住係同一屋苑, 行幾步就可以交換睇, 超方便! 一齊組織啦!

複式洋房

原文章由 ha8mo 於 07-7-26 11:13 發表
我同老婆一齊搭船仔去睇過
環境好似係幾好
但香港打風落雨成日有
一個唔覺意冇船返去已經好麻煩
而且唔係話好平喎
所以最後都冇揀佢

我有樓係珀麗灣, 佢既質數其實好高, 若果可以有的士入, 或者比私家車入, 佢既樓價就唔止家呢個價錢, 第一二期重係講緊平均2千尾一呎

同樣, 深井樓一直都抄唔記既原因都係交通問題, 若果佢有potential有地鐵經個度, 或者條青山公路可以再擴闊d, 我諗一直升幾十巴仙

[ 本文章最後由 blueblueclub 於 07-7-26 16:14 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 kiukiudaddy 於 07-7-26 19:08 發表
「平」一定有原因,樓價已給了你答案。
我自己無住過深井,但細佬住咗幾年浪翠園,每次入去都覺得(相對)唔方便。細佬話返工時間尤其麻煩,如果自己揸車會好D,不過如果你想日日食燒鵝,深井一定 ...

『平』定『貴』係相對既,最重要睇自己需要係乜,同埋適唔適合。

若果你覺得空間係首選,豪景、海韻又大又平咪ok,交通相對無咁方便都可以接受。香港地要去邊都唔會太難。若你要交通好方便,梗係選擇地鐵沿線,但自然又無咁大,空氣無咁好。

我以前自己住過覺得深井幾好,尤其個海景真係好靚。但而家生左呀b,又要買餸煮飯(深井唔算有街市、地產鋪就大把),咁就梗係住市區方便,起碼呀仔有乜頭暈身慶睇醫生都方便d。

如果諗住出入都私家車,根本就唔需要係呢度討論呢個問題。

禁止訪問

大宅

浪翠同碧堤雖屬同區, 但你問一問住過浪翠的人, 就知佢有幾唔方便! 浪翠一期同浪翠四期, 本身已經相隔很遠, 由於建在較高的地勢, 方便程度跟本唔可以同沿青山公路的碧堤/海韻/麗都相比...所以, 你家人住過浪翠, 唔方便係事實, 但係絕對唔等如附近的屋苑也不方便...起碼, 有很多巴士/小巴線途經碧堤/海韻/麗都的, 唔會無位坐, 亦唔洗等好耐..

另, 本人不是駕車人仕, 但無論去九龍or香港區, 40分鐘點都到..當然, 真係一分錢一分貨, 以咁平的樓價住到九倉樓的質素, 係要花別人多10%交通時間 + 錢都換唔到的好空氣, 本人都已覺超值..我以前廿幾年都住九龍地鐵上蓋, 習慣了方便, 但真正入了深井住之後, 真係唔覺多了10%交通時間有好大影響...總之一句, 習慣了無敵海景+空氣, 我暫時都無再打算搬離深井了..

至於燒鵝, 本人住了近五年, 又真係只食過2-3次...都係因為有朋友來才去...如果真的為了吃燒鵝而入來深井的, 還是不要失望, 因為, 本人真的覺得不外如是...

原文章由 kiukiudaddy 於 07-7-26 19:08 發表
「平」一定有原因,樓價已給了你答案。
我自己無住過深井,但細佬住咗幾年浪翠園,每次入去都覺得(相對)唔方便。細佬話返工時間尤其麻煩,如果自己揸車會好D,不過如果你想日日食燒鵝,深井一定 ...

民房

I live in Bellagio right now. In Sept, I will move because I sold my flat already. I was looking for other flats in Tsuen Wan. I regret to sold it. I found I like Sham Tseng very much. I may rent a flat in Bellagio or around Sham Tseng.

男爵府

唔好意思, 想問早上上班會否有些shuttle bus 出中環??

原文章由 kawaidesu 於 07-7-26 22:57 發表
浪翠同碧堤雖屬同區, 但你問一問住過浪翠的人, 就知佢有幾唔方便! 浪翠一期同浪翠四期, 本身已經相隔很遠, 由於建在較高的地勢, 方便程度跟本唔可以同沿青山公路的碧堤/海韻/麗都相比...所以, 你家人住過浪翠, ...

大宅

出鐘環, 正啦, 有962B巴士, 上班時間都係40分鐘內到, 我husband 返金鐘, 佢都唔知幾enjoy..放工車程都係35分鐘左右, 跳上巴士真係訓到返深井, 另, 除了962B外, 也有私人巴士, 每天早上在海韻銀行門口上, 係忙命個隻, 所以你都估到有幾快...

我入住碧堤後, 一直係灣仔返工, 都唔知幾爽, 小巴出入, 超快, 不過, E家轉左去大學站附近, 以為好遠, 點知又係45分鐘便返到公司...啊女學校係太子, 又以為車程好長, 點知真係估你唔到, 車程20分鐘咋, 佢放3:30pm, 計埋排隊啊, 上校車啊, 4點唔到一定返到...

佢有唔少同學住又一村, or附近一帶, 講真, 佢地係市區塞幾個紅綠燈, 都分分鐘遲過我返屋企...ni個真係我個人寫照, 如果有人話深井交通唔便, 我真係要企出黎講幾句公道話...

仲有, 碧堤有住客專車出尖沙咀 (早上only), 有一次我出尖沙咀工作, 在煩忙時間, 8:15am開車, 點知8:35am便到了Gateway...係尖沙咀工作的住客, 夫復何求? 我都曾經向Estate Management反映過, 不如再加埋港島區的住客專線, 佢地回覆係, 已經向運輸處反映過很多次, 暫時唔批, 因為恐怕同962B爭客...

Anyway, 我常要去的地區, 基本上都cover了, 要轉一次車囉, 咁, 住市區的好多時都要啦...總之, 加10%的交通時間啦, 接受了, 才考慮入深井住啊!

原文章由 830mama 於 07-7-27 00:55 發表
唔好意思, 想問早上上班會否有些shuttle bus 出中環??

首頁
12345...7

尾頁

跳至