興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前用開帶既攝錄機,剛壞了想買部新既,唔知選dvd 好還是harddisk好呢?
另外邊隻牌子比較抵買?我多數用來拍下阿仔既生活片段、學校表演之類,沒有什麼太高要求!拜託各位高人指點一下!

大宅

無d高手可以幫我下?

子爵府

原文章由 BB2WONG 於 07-7-20 09:38 發表
我之前用開帶既攝錄機,剛壞了想買部新既,唔知選dvd 好還是harddisk好呢?
另外邊隻牌子比較抵買?我多數用來拍下阿仔既生活片段、學校表演之類,沒有什麼太高要求!拜託各位高人指點一下!

你真好禮貌, 有講"唔該晒", 我真係好想答倒你既問題, 可惜我對攝錄機認識唔深, 。我自已用緊部Sony, 好舊的, 用tape, 果陣買要萬幾蚊, 不過我影左唔夠十盒帶, 平均一盒帶千幾蚊. :-(

大宅

星爺,
就係呢個原因我一直都未買過DV,我而家用DC仔影短片,一個個片段儲響電腦,再upload 上Youtube 俾家人朋友睇,有晒index,都好方便。我覺得除非你對畫質好有要求,一般家庭需要,對於我DC已經好夠用。

原文章由 軍魁星 於 07-7-21 04:03 發表

你真好禮貌, 有講"唔該晒", 我真係好想答倒你既問題, 可惜我對攝錄機認識唔深, 。我自已用緊部Sony, 好舊的, 用tape, 果陣買要萬幾蚊, 不過我影左唔夠十盒帶, 平均一盒帶千幾蚊. :-(

民房

:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

男爵府

哈哈, 星爺, 你叻過我好多喇, 我部dv幾年黎拍左唔夠五盒帶
好多時都係突然醒起好耐冇用過, 係時候要用o下佢喇, 咁先拎出黎拍o下, 平時都係學似junkone兄話齋, dc搞掂!

版主

2020勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用 hard-disk 會比DVD 碟好
JVC 有幾款 HD DV, 可以去D 影音店睇睇

大宅

These 2 are around your budget. but i'm a layman too. any one have comments?

DV SONY DCR-SR82E vs Panasonic SDR-H250

SONY 手提攝錄機 - DCR-SR82E

http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/handycam/dcr_sr82.jsp
內置60GB 硬碟機
• 1/6吋百萬像素CCD影像感測器(總像素:1.07百萬像素;影片有效像素:69萬像
素;靜態影像有效像素:1百萬像素)
• 百萬像素驅動器
• 「蔡司」Vario-Tessar(r) 鏡頭 (濾鏡直徑:30毫米)
• 可變比特率 (VBR)
• 一按即錄光碟燒錄功能
• 附送Handycam(r) Station多功能底座 (配備「一按即錄光碟燒錄按鈕」)
• 變焦:25倍光學變焦 / 2000倍數碼變焦
• 最低攝錄照明度:4.0 lux
• Super SteadyShot(tm)影像穩定技術
• 2.7吋123k點 Clear Photo LCD Plus混合式液晶顯示屏
• 輕觸式屏幕
• 選用高電量 H 系列鋰離子電池系列,以 NP-FH70 鋰離子電池計算,攝錄時間可高
達 230 分鐘,並顯示以「分鐘」為單位的剩餘時間

Panasonic SDR-H250 (which is 3CCD model)

http://www.panasonic.hk/av/chinese/dv ... asp?f_product_category=4&f_sub_category=5&f_product_record_id=224

3CCD 影像感測器
特大30GB儲存容量
隨機附送512MB SD記憶卡,可拍攝MPEG 2影片
LEICA DICOMAR鏡頭
O.I.S.光學影像穩定系統
200萬像素數碼相片 1920 x 1080 [16:9]
特長錄影時間:XP-7小時 / SP-13小時30分鐘 /LP-27小時
2.7吋 POWER LCD彩色闊顯示屏
10倍光學變焦
700倍數碼變焦
PAL制式
80萬像素1/6” CCD x 3
MPEG2 Engine
彩色夜視功能
嶄新操控桿設計方便單手操作
立體聲變焦麥克風、風噪聲消減
支援SDHC記憶咭
繁體中文介面顯示
USB 2.0 (高速模式)
體積:83〔闊〕x 75.8〔高〕x 121〔深〕mm
重量:460克 (不包括電池及SD咭)
日本製造
影像感應器 1/6" CCD x 3 (800 k x 3 像素,合共/ 630 k x 3 [4:3], 540 K x 3 [16:9] (動態影像)/ 710 k x 3 [4:3], 540 k x 3 [16:9] (相片)
光圈值 F1.8 (廣角)/F2.8 (遠攝)
鏡頭品牌 Leica Dicomar
最低照度 1 Lux (彩色夜視功能)
對焦 自動對焦/手動
白平衡 自動/室內/戶外/設置 (採用紅外線傳感器)
光圈 自動/手動
背光補償 有
顯示屏 2.7” LCD (123k像素)
麥克風 立體聲變焦麥克風、風噪聲消減
操作介面顯示 英語/俄語/亞拉伯語/波斯語/中文
攝錄模式 XP (10Mbps/VBR), SP (5Mbps/VBR), LP (2.5Mbps/VBR) USB 2.0高速
配件LED 有
標準配件 變壓器 (可充一塊電池)、鋰離子電池 (CGADU12)、AV接線 (AV/S MULTI)、
紅外線遙控、USB線、光碟 ImageMixer 3

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
想學縫紉 ... 2 3 4 5 6 .. 8