基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我並唔係基督教徒 or 天主教徒..
臭b 的爸是天主教徒...(細個時已洗禮)

我倆並未註冊...(有原因的)..
依家想臭b都嬰兒受洗....

我可以點做 ?? 有咩手續 ??
我知要上堂的...

我上過天主教網頁..但睇唔明...:-( :-(

子爵府

原文章由 suki_pang 於 07-7-20 13:02 發表

我倆並未註冊...(有原因的)..
依家想臭b都嬰兒受洗....

唔知你因乜原因未註冊,你的case, 我估你直接打電話去聖堂搵神父問好d, 你邊區呢? 可以refer 聖堂俾你。

基本上即使已從民事註冊,但不是在聖堂行禮儀的,其嬰孩都不能領受「嬰兒洗禮」, 你連註冊都未..... 未必幫到你!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-7-20 16:17 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

原文章由 jk67jk 於 07-7-20 15:21 發表

唔知你因乜原因未註冊,不你case 我估你直接打電話去聖堂搵神父問好d, 你邊區呢? 可以refer 聖堂俾你。

基本上即使已從民事註冊,但不是在聖堂行禮儀的,其嬰孩都不能領受「嬰兒洗禮」, 你連註冊都未.. ...

呢點我都估到架喇...不過唔confirm ...

我都知..註冊..呢樣野對你地黎講係一樣重要事..
但..為左臭b...要遲d先...

子爵府

suki_pang,
希望有一日,你同bb都可以一同領洗。 你有難言之隱,為你祈禱。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

好媽媽勳章

bb要在 3 years old 之前領受「嬰兒洗禮」

仲有
bb的父親雖然己領洗
但是否已領堅振?

如未
1. 父親先領堅振
2.父母在聖堂行禮儀的註冊

複式洋房

你自己都吾信主,你為什麼要嬰兒洗禮???????

男爵府

我媽咪以前未係天主教徒, 我daddy已經領洗
佢地都無係教堂行禮, 只係註冊處
我家姐哥哥都係bb時已經領左洗喇
不過依家有無改變就唔知
但好多孤兒單親家庭既小朋友都可以領洗架啦
我相信如果你有誠意, 天主係唔會拒你於門外既

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家要在聖堂補辦婚配禮儀後bb才可領洗. 領洗前父母仲要聽4堂道理先.

原文章由 cat130 於 07-8-21 02:21 發表
我媽咪以前未係天主教徒, 我daddy已經領洗
佢地都無係教堂行禮, 只係註冊處
我家姐哥哥都係bb時已經領左洗喇
不過依家有無改變就唔知
但好多孤兒單親家庭既小朋友都可以領洗架啦
我相信如果你有誠意, 天主 ...

首頁

尾頁

跳至