跳至

首頁

尾頁

洋房

一整佢又喊,都唔知點好...請指教

別墅

吸鼻泵, 很好用.又可以吸鼻水.

複式洋房

點用法?

原文章由 rockymaymay 於 07-7-23 19:40 發表

洋房

原文章由 rockymaymay 於 07-7-23 19:40 發表

hi...
請問o係邊度買?幾錢同點用?thx!!

別墅

我同BB用棉花棒

大宅

1) 用棉花棒整濕bb個鼻孔, 用鼻屎夾夾佢地出黎
2) 再唔係, 等佢喊一大餐, 等到鼻涕流晒出黎, 一次過抹埋d鼻屎

珍珠宮

好媽媽勳章

我問過健康院的姑娘, 姑娘話bb咁細個唔好用吸鼻器住, 如果有鼻屎, 用濕棉花都攪唔掂就由佢喎.
我諗如果少少鼻塞就由佢, 如果塞到影響食奶, 就考慮使唔使俾醫生睇下.
至於用棉花棒, 就唔係咁好了. bb成日郁來郁去, 好易整親bb.

複式洋房

棉花棒同鼻屎夾會唔會好危險架 ,我對自己冇信心呀 我都係用濕棉花同BB清鼻屎:),其實BB可能係佢地唔習慣有D嘢整個鼻 ,一次唔得我就暥D再試,而家BB習慣咗都咁抗拒啦

別墅

My doctor gave me a bottle of Sodium Chloride (0.9% eye drops) which he said that I could get it from any drug stores (such as Watson's or mannings) He said that I could drop 1-2 drops to his nose and then 再用吸鼻器吸. I used 用口吸0個隻吸鼻器, and then all the dirt could be sucked out immediately. No need to use 綿花捧 at all.

別墅

yes, 我都聽過話吸鼻器吸力太強, 會整傷bb鼻膜

原文章由 amypekkle 於 07-7-24 03:22 發表
我問過健康院的姑娘, 姑娘話bb咁細個唔好用吸鼻器住..

大宅

原文章由 nw22 於 07-7-24 09:53 發表
yes, 我都聽過話吸鼻器吸力太強, 會整傷bb鼻膜

哎呀,我之前都係用吸鼻器,聽完你講都唔敢用囉....

但係我都試過用棉花但唔成功,點算好?

伯爵府

我係係見到有明顯既nose 屎時,先用濕棉花棒(特幼)同bb 清潔,不過要用手hold住bb 個頭,吾好比佢郁.

大宅

打個" 乞痴" 未得 LAW

原文章由 ellen0610 於 07-7-23 18:06 發表
一整佢又喊,都唔知點好...請指教

別墅

原文章由 reginang 於 07-7-24 16:14 發表
我係係見到有明顯既nose 屎時,先用濕棉花棒(特幼)同bb 清潔,不過要用手hold住bb 個頭,吾好比佢郁.

The nurse in hospital taught me to use wet cotton to clean baby's nose. If not success, then we can use sea water spray to clean the nose. After applied the sea water spray, the baby will (or may) sneeze and then the booger will (or may) come out.

The sea water spray can be found in Watsons and Mannings. The bottle is in blue color and has a dolphin.
我大囝Isaac在2004年8月3日出世
我細囝Eton在2007年4月29日出世

複式洋房

千祈唔好用棉花啊.好易有鼻炎咖.
其實距d鼻屎會自已打"呀癡"打出來咖啦.
唔洗甘擔心啦.

複式洋房

我o係萬x買一隻bb用o既綿花棒,
好粗唔會隊倒好深...好好用...

洋房

原文章由 reginang 於 07-7-24 16:14 發表

我都係咁GA,如果唔係太明顯鼻屎我都唔會去清潔!:-P

男爵府

好媽媽勳章

之前試過用吸鼻器同棉花都唔得...唯有等阿B熟睡時用耳挖幫佢..真係好乾淨..不過要小心d...
12/5 -- 3.58kg, 14/6 -- 5.18kg, 28/6 -- 6.13kg, 12/7 -- 6.35kg, 20/7 -- 6.68kg, 12/8 -- 7.31kg, 24/9 -- 8.33kg, 26/11 -- 9.03kg, 19/2 -- 9.75kg, 22/3 -- 9.6kg, 13/5 -- 9.86kg, 8/8 -- 10.1kg, 2/9 -- 11.7kg, 18/11 -- 13.2kg, 17/2/09 -- 16.5kg, 15/5 -- 18.3kg, 1/9 -- 19.2kg, 1/1/10 -- 19.2kg, 1/2 -- 18.8kg, 15/3 -- 28.5kg

別墅

原文章由 minibear 於 07-7-25 08:42 發表
之前試過用吸鼻器同棉花都唔得...唯有等阿B熟睡時用耳挖幫佢..真係好乾淨..不過要小心d...

It seems a bit scary by using 耳挖 to clear those stuff... I prefer to use 濕棉花 :)

首頁

尾頁

跳至