母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我要返工,BB 差不多16 個月~
想轉早晚埋身~
而家愈泵愈少,得三安~

你地幾時早晚?
下午茶比咩BB 食~
(我BB 而家飲奶加食水果)

別墅

回覆:早晚埋身,下午茶飲泵奶,幾時唔泵?

我B16.5個月,係office泵1次,都係得番3安,下午都係泵奶+生果做tea,打算泵到阿B 18個月就正式掛泵!

別墅

掛泵後只早晚埋身!

別墅

我反而好想問下點樣由本來4次轉泵3次?隔多左咁耐咪好谷?

大宅

引用:我B16.5個月,係office泵1次,都係得番3安

原帖由 adawmy 於 14-02-24 發表
我B16.5個月,係office泵1次,都係得番3安,下午都係泵奶+生果做tea,打算泵到阿B 18個月就正式掛泵!

...
我本來都係咁諗,但最近成日想早d 卦。睇黎再捱一陣

男爵府

畀面勳章

固體食得好就可以轉早晚了.
下午茶都好多野可以食, 水果, 麵包, 餅仔 清蛋糕, 麥皮, 字母粉, 薯茸, 蕃薯, 湯水...等
不過無論4轉3 或3轉2 都會奶量大跌, 但如果早晚埋身其實都唔覺.

別墅

其實我B下午可以唔飲奶都得,不過怕太早掛泵會好快收奶,驚早晚埋身都唔夠佢食,所以至係office泵1次!我都好期待個零月之後正式掛泵,可以光復我lunch半個鐘午睡時間,不過我估到時應該會好唔捨得……

大宅

引用:其實我B下午可以唔飲奶都得,不過怕太早掛

原帖由 adawmy 於 14-02-24 發表
其實我B下午可以唔飲奶都得,不過怕太早掛泵會好快收奶,驚早晚埋身都唔夠佢食,所以至係office泵1次!我都 ...
我諗卦泵唔會唔捨得!泵真係好浪費時間!最快都三四個字,90 ml 奶佢三分鐘就飲完~想快快收工,享受只埋身!

別墅

引用:Quote:原帖由+adawmy+於+14-02-24+發表其實

原帖由 Babybabyhopes 於 14-02-24 發表
我諗卦泵唔會唔捨得!泵真係好浪費時間!最快都三四個字,90 ml 奶佢三分鐘就飲完~想快快收工,享受只埋身 ...
如果你B已成功轉晒3固,我覺得真係可以掛泵!事實上好多媽媽係BB1歲左右已掛泵,剩早晚埋身,都可以餵到好耐!至於我自己,只係有d無謂的堅持,可以不理!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊