跳至

首頁

尾頁

複式洋房

明報專訊】在本港頗受父母歡迎的日本
明治奶粉,被內地指為不合格。內地傳媒報道,浙江省工商局抽驗內地有售的多種奶粉後,發現明治一種奶粉的鋅含量不足,呼籲消費者停止讓嬰兒進食。專家指出,若奶粉缺鋅會導致嬰兒發育不良。本港食物安全中心
表示,會向內地了解事件及跟進。浙江全省清查
據《新華社
》報道,浙江省工商局昨日公布,近期對兒童奶粉進行質量抽檢,結果日本東京
明治乳業株式會社監製、原產國為澳洲
的「明治FU高蛋白較大嬰兒配方奶粉」(批號20061121,規格1000/罐)被驗出鋅含量每100克只有2.8毫克,根據國家標準(中華人民共和國
GB10767-1997),奶粉的鋅含量應達到每100克含3毫克,故屬不合格產品。同時,其產品包裝上顯示碘含量為每100克含50微克,但實際是每100克含95微克,與說明不符。
浙江省工商局已在全省清查,不合格的批次產品立即下櫃。
嬰兒缺鋅可致發育不良
專家指出,鋅是促進細胞分裂、促進維生素A吸收、保護皮膚和骨骼的重要物質。處於生長發育期的嬰兒缺鋅可致發育不良。

大宅

我個b食緊明治架喎
原文章由 ryanmun 於 07-8-1 13:49 發表
明報專訊】在本港頗受父母歡迎的日本
明治奶粉,被內地指為不合格。內地傳媒報道,浙江省工商局抽驗內地有售的多種奶粉後,發現明治一種奶粉的鋅含量不足,呼籲消費者停止讓嬰兒進食。專家指出,若奶粉缺鋅會導 ...

複式洋房

佢講緊大b milk粉wor..........

唉!

原文章由 BB811 於 07-8-1 21:59 發表
我個b食緊明治架喎

複式洋房

其實我個仔都係食緊明治+人奶,到佢九個月大之後,都唔知好唔好繼續比明治大B奶粉佢食。
我又驚其實係大陸自己啲產品成日出事,於是乎佢哋又屈番其他國家啲嘢有問題呢?

複式洋房

唉...都唔知係唔係真既,雖然係大仔.都會令人擔心

大宅

係啦!如果大仔有問題,唔知細仔有冇問題架嘛.....又唔知大陸係咪拎咗罐老番嚟驗喎.....真係令人擔心呀!
原文章由 miele 於 07-8-1 22:44 發表
唉...都唔知係唔係真既,雖然係大仔.都會令人擔心

複式洋房

原文章由 BB811 於 07-8-2 01:52 發表
係啦!如果大仔有問題,唔知細仔有冇問題架嘛.....又唔知大陸係咪拎咗罐老番嚟驗喎.....真係令人擔心呀!

:lol :lol :lol 係喎!極有可能係老番!

複式洋房

我個傻B食明治細仔之後, 皮膚開始敏感出濕疹要揸藥膏, 以家啱啱幫佢轉咗食能恩, 好似好番好多, 後來先發覺我朋友個家姐個仔都係咁, 唔知關唔關事呢?-(

伯爵府

好媽媽勳章

剛收到某奶粉商電郵:

各會員:

有關近日有報道指明治奶粉出現問題。
經過有關部門正實,是明治澳洲版,而不是日本版。
所以請各會員放心,敝司所有貨品都是原裝日本貨。

大宅

咁都好d! bunbun啱啱先話呢隻奶粉good呀....因阿b而家大隻咗好多. 希望日本版真係冇問題啦!
原文章由 elainehopl 於 07-8-2 13:59 發表
剛收到某奶粉商電郵:

各會員:

有關近日有報道指明治奶粉出現問題。
經過有關部門正實,是明治澳洲版,而不是日本版。
所以請各會員放心,敝司所有貨品都是原裝日本貨。

首頁

尾頁

跳至