懷孕前後

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

大家好 !!我預產期是1月4日,袁醫生接生,妳們呢?
袁醫生ok嗎? 妳們日後有猁打算替bb join 個健康檢查package呢?? 我4個月了,但還未照到是男是女..
一齊傾傾吧 !!

仁安預定床位

我今天去覆診時,見到醫院出左張通知,佢話本港孕婦要在32週前落$ 3200元訂床位.咁我就問姑娘:咁係唔係早d交左錢就可以留返個位比我呀,佢話係,咁我再問咁係唔係可預留4人床位呀?佢話冇得預留咩房架,到時睇下有冇4人床位,冇就要2人啦.這時,我覺得好似好冇保障姐,有4人都話冇啦,可以:tongue: 咁落$3200元有咩用呀,講明留位,咁樣叫留位呀... 咁我唔係可以預備到咁多錢呀嗎!2人房貴幾千呀......

男爵府

Hi Doobi,

我預產期是12月4日, 早您一個月呀, 我個醫生冇叫我比留位費呀, 但我睇既唔係仁安註院醫生, 唔知有冇關係呢? 我9月1日再覆診, 到時睇下醫生點講先.

係咁架啦, 留位費根本就係保障醫院, 鬼叫佢係私家醫院咩, 都冇辦法啦.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我係april 07 mama
睇開Dr Yu 嘅~book union 要$1000
dr 仲講笑話~如果我要, 4人房都得 (可能因為開刀啦)
union好少4人房架 (2間?)
佢真係留唔到俾順產mama
其實兩種房different好少, 好似$1k左右

我無 join 個bb健康檢查package
去咗健康院check

複式洋房

我預產期係11月,都係會係仁安生順產,我初時都已為要比定按金,但問過睇我個醫生,佢話咩都唔洗.

不過由於都唔知要唔要比,我又你睇開依間重會係依間度生,我即該就打咗去問d職員,打去講咗好耐,講到火都埋晒,我問佢係唔係要比按金,佢都話要.我話我7月30日先檢查完,問過醫生都話唔洗,問佢係幾時開始要,佢話係8月1日開始既,今日先8月2日,真係比佢激死.佢重話係要比按金,不過你唔比都唔代表唔比你係依間醫院生,同唔一定冇床位.都唔知佢想點 .後來講講吓先諗起有d醫生係同醫院係有掛名,唔係指定醫院醫生我先明白,我睇個個係醫院既醫生,所以可以唔需要比按金,因為醫院醫生係有優先,如果你個個醫生唔係依間醫院既,即係佢係邊間醫院都可以同你接生就要比按金啦,依家我明白晒啦,都明白佢地點解要本港孕婦比按金喇.

男爵府

vvmikeyvv,B-LOVE-B:
我睇既醫生係駐院醫生來的.哎,我下次都問下醫生先..

kerkermui,
四人房咁少咋 咁即係多數都是要住兩人房啦.

:idea: 請問妳們有冇用bbplus(胎教)這部機呀?:idea:
謝謝妳們的分享!
祝各bb快高長大,健健康康!

大宅

我上次3個月去照oscar問袁醫生,佢都係睇都唔睇就話現在太早睇唔到,我仲以為4個月得,你4個月都未知呀...咁幾時先可以知呀?好心急呀!
原文章由 Doobi 於 07-8-2 16:39 發表
大家好 !!我預產期是1月4日,袁醫生接生,妳們呢?
袁醫生ok嗎? 妳們日後有猁打算替bb join 個健康檢查package呢?? 我4個月了,但還未照到是男是女..
一齊傾傾吧 !!

仁安預定床位

我今天去覆 ...

大宅

各位, 我都喺係仁安檢查同諗住喺度生嘅, 睇完你地d message 好似仁安嘅收費有d混亂, 醫生同出面d姑娘講嘅嘢都唔同. 我下星期會去做oscar, 順便問埋霍醫生, 問完再update 大家啦!!!

男爵府

snowkit,

係呀,我4個月了,佢話未睇到喎,but我睇左中醫,佢話係仔呀 ..我8月15日做結構性檢查.我諗到時知道呱
你幾時預產期?

複式洋房

~我有用babyplus呀,不過我都唔知得唔得架,因為我都係第一胎.
~要知男定女呢,醫生話5個月先睇到架,到你做結構性檢查就會睇到架啦!

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 Doobi 於 07-8-2 18:56 發表
snowkit,

係呀,我4個月了,佢話未睇到喎,but我睇左中醫,佢話係仔呀 ..我8月15日做結構性檢查.我諗到時知道呱
你幾時預產期?

我4月係仁安生咗.都係入院至比定.不過之前一定要經dr定位.我果時定4人房.入院時冇房.後來住2人房收4人房錢

複式洋房

嘩~咁都幾好喎,4人變2人房,不過我到時會要2人房,唔知到時有冇呀,因為佢講到好似冇得你選咁
原文章由 f18686 於 07-8-2 19:07 發表

我4月係仁安生咗.都係入院至比定.不過之前一定要經dr定位.我果時定4人房.入院時冇房.後來住2人房收4人房錢

大宅

我係16�1, 但我之前搬左去灣仔,所以只在仁安做完oscar就無再book其他啦!不過其實我覺得仁安幾好,收費都唔貴,而且設備都好,袁醫生我一直睇開,都好好,但一到我有左,我就覺得佢好hard sale,我有好多bb的問題問佢,佢都唔答我,叫我問出面的姑娘,反而就一直叫我早dbook各樣的檢查,又俾各樣的單張叫我睇。但我檢查之前姑娘都會幫我遮好,先叫醫生同老公入黎,我就覺得比其他的地方好,我在其他的醫生睇,佢地就望住你除褲,點都有d尶介的,那裡給我最舒服的感覺。
原文章由 Doobi 於 07-8-2 18:56 發表
snowkit,

你幾時預產期?

複式洋房

我就覺得霍醫生好好,佢冇sale過我野呀,反而係我問反佢要唔要join,佢就話你自己覺得需要就join,我問佢要唔要聽講座,佢話可以唔洗都得,因為到時會有隻vcd比反你,會教你點同bb洗白白等等....
我之前作小產入咗急証,要過一晚先出得院,我打反去比姑娘話有咁既問題,姑娘通知霍醫生,之後霍醫生都親自打比我問有冇事,我有bb之後一路睇佢,問佢d問題佢都一一回答唔會唔答架,唔會覺得你煩架,重幾好笑容架,所以都幾放心 ,加上有好多朋友都話佢好好,不過係依個網頁就好小見有睇佢既孕婦.

大宅

好媽媽勳章

各位,我會9月中係仁安開刀,睇開余醫生,其實我已經係診所book左位,俾左一千蚊,係診所收既,到你生完再返診所覆診時,會退返俾你,而今日我都收到診所姑娘電話,話仁安8月1日出左memo,要我地d孕婦係32週前,直接去仁安交留位按金$3000,由於我聽電話時仍在睡夢中,所以都冇問清楚詳細情況係點,而家睇你地咁講,余醫生係醫院既駐院醫生,咁正常係唔使交呢$3000按金,所以聽日我都會再打電話問清楚余醫生,究竟我雖唔雖要交!唉∼而家真係俾佢地搞到亂晒∼:-( 點解而家生仔都好以咁難咁架∼:-(
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

我兩胎都係睇袁醫生, 我唔覺得佢hard sell.
佢要講定d檢查, 係因為每樣檢查都要係指定"周數", 同埋醫院儀器要book 定, 臨時臨急就無位做ga la.
除了bb和媽媽健康的事外, 佢好少講醫院收費, 現在已經要等好耐先輪到檢查, 如果佢仲顧埋行政, 睇症咪等得仲耐囉.

大宅

我係睇開余醫生, 之前都有朋友係仁安生BB.
以前仁安係唔洗比訂金, 只係診所收$1000蚊訂金.
而且唔會FULL到無位入院, FULL都只係政府醫院.
自從1月1日政府開始收貴左大陸人錢. 多左大陸人去私家醫院.
香港媽咪就開始擔心去私家都無位. 分分詢問落訂問題.
因為覺得落左訂就一定有位, 我朋友4月係仁安生,
都只係早2個月落$1000訂拎入院信. 都一樣有位.
我多次問余醫生, 余醫生話都未試過無位入院, 叫我唔洗擔心.
28/7 我再問余醫生, 余醫生話其實仁安本來唔洗收訂金都得.
只係其實私家醫院都收, 開始要求仁安都收.
所以仁安想收$3000, 如果仁安要收, 診所個$1000就唔收.
叫我下次覆診先落訂, 等仁安個邊落實左先.
仲叫我放心, 唔會無位.

大宅

係呀! 余醫生都無主動提過收訂金, 其實醫生就最清楚住院情況.
如果真係咁FULL, 醫生仲擔心啦, 唔通佢想自己既客仔無位咩.
原文章由 la5711 於 07-8-2 22:11 發表
我兩胎都係睇袁醫生, 我唔覺得佢hard sell.
佢要講定d檢查, 係因為每樣檢查都要係指定"周數", 同埋醫院儀器要book 定, 臨時臨急就無位做ga la.
除了bb和媽媽健康的事外, 佢好少講醫院收費, 現在已經要等好耐 ...

複式洋房

我想問吓係仁安生過bb既媽媽,有冇join過佢既膳食套餐呀,d野好唔好食架,需唔需要join呢 定話自己搞掂好d呢?

大宅

我都打算在仁安生,預產期是3月3日。
我個朋友在仁安生了兩胎,她第一次有join膳食套餐,她覺得很不抵,因為她入院的時候己是中午,到了晚上生了,所以第一日的套餐的東西根本享用不到,順產的話四日出院,第四日中午又已出了院,所以又浪費了。結果她第二胎的時候,就無join了,她散叫,喜歡什麼就叫什麼,又有時候家人會送湯水到,咁就可以因住來叫,不會浪費。

原文章由 vvmikeyvv 於 07-8-2 23:37 發表
我想問吓係仁安生過bb既媽媽,有冇join過佢既膳食套餐呀,d野好唔好食架,需唔需要join呢 定話自己搞掂好d呢?

大宅

早兩日,診所護士都有打電話來給我,話醫院改了policy,要留位的話便要在32週前到仁安醫院入院部繳交$3000留位費。

首頁
12345...12

尾頁

跳至