母乳餵哺

跳至

大宅

上星期我囝囝傷風, 食藥後胃口盡失, 只食了少量的粥, 平日他是個愛飲水的小朋友, 也變得連水都不願飲. 在他病的那幾天, 剛好是假期, 他只願食媽媽奶, 像初生嬰兒一樣, 要食奶才會安靜.

現在囝囝的胃口已好轉, 回復以往狀態。不過今次的經歷令我對餵母乳有更深刻的體驗, 如果當初我在囝囝一歲後便斷奶, 我相信我同囝囝在今次生病期間都會特別難過. 我現在明白為何WHO 會建議母乳餵到兩歲或以上, 雖然媽媽奶對小朋友來說只算是茶點小吃, 不過到了生病時, 媽媽奶容易消化, 既有益又好味, 對於沒有胃口的小朋友來說, 平日的小吃變成了主食.

我很慶幸我在囝囝有需要時仍然有奶比到佢. 我很慶幸我仍然餵下去。

民房

yeah
I'll continue to feed my bb too!
:loveliness:
原文章由 nikitac 於 07-8-2 17:34 發表
上星期我囝囝傷風, 食藥後胃口盡失, 只食了少量的粥, 平日他是個愛飲水的小朋友, 也變得連水都不願飲. 在他病的那幾天, 剛好是假期, 他只願食媽媽奶, 像初生嬰兒一樣, 要食奶才會安靜.

現在囝囝的胃口已好轉 ...

大宅

我好認同你既講法!

我老公宜家見個仔都一歲大,好想我幫佢quit人奶,但兩個星期前阿仔發燒唔舒服,夜晚好扭計,點都搞佢唔掂之際,我就俾奶奶佢食,即刻好安靜咁啜到訓返,我當時同老公講,如果幫阿仔quit左人奶,你話點搞?!
佢即刻話,戒淨每日一兩餐囉...?-(

別墅

nikitac,

媽媽奶是最佳的安慰劑

媽媽更是最佳醫生呢!

祝你們家中各人健康愉快!

原文章由 nikitac 於 07-8-2 17:34 發表

現在囝囝的胃口已好轉 ...

[ 本文章最後由 TFMOM 於 07-8-2 22:50 編輯 ]

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊