論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

通常他們因信教關係都不吃,不過好奇怪,他們會吃乂燒,之後漸漸連豬肉都吃,你們個工人是不是都是這樣??

大宅

原文章由 kcmei 於 07-8-2 18:16 發表
通常他們因信教關係都不吃,不過好奇怪,他們會吃乂燒,之後漸漸連豬肉都吃,你們個工人是不是都是這樣??

我的工人個個都誡得好清,反而斎誡月只會第一年會遵守,之後都不會,吃慣了

Mandy

大宅

我個工人都唔食豬肉,不過其實香港人多數食豬肉,所以都好難就到佢地,特別是出街食野,有時佢地可能食左都唔知.

大宅

我問過我個工人,佢好堅持唔食,
連腸仔都問我有無豬肉,
我話我鬼知咩,佢就請願唔食...

不過我識好多朋友既印印都食豬,
要俾 d 時間去 convince 佢地

大宅

我個印印食豬肉架, 佢一黎就食架, 佢話既然人黎左hk就入鄉隨俗, 又唔會齋介, 佢話等返印尼先唔食囉, 係hk做呢d野冇意思, 我梗係覺得岩聽喇, 佢仲識講話d餐具都全部掂過豬肉, 其實都間接接觸到, 咪自己呃自己.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

佢個口就話唔食,但我覺得佢自己都分唔清、食唔出,老火湯 (多數有豬肉煲)照飲,蝦餃、燒賣一樣照食!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 carolyktong 於 07-8-3 02:06 發表
佢個口就話唔食,但我覺得佢自己都分唔清、食唔出,老火湯 (多數有豬肉煲)照飲,蝦餃、燒賣一樣照食!

我現在個工人就食,
但再搵新工人就未見過一個話食!
你地係邊搵到食豬肉工人呀?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人好堅持唔食, 但係香港地咩都係豬肉架啦, 出街成日都要就佢,好似雞肉腸咁, 唔通入面無豬肉咩?佢寫雞肉腸佢就信, 會食!茶樓飲茶全部都係豬油啦, 佢見唔到就覺得無?!真係唔知講咩好~!
屋企煮飯逢指唔會有豬肉, 麻鬼煩, 下年我會換埋佢添呀!

大宅

你地d工人唔食豬肉其實都好正常,因為呢個係佢地既宗教信仰,無得講,我果個仲勁,佢唔食豬肉不特只,佢仲馮係水裡面生活既都唔食,換句話講,佢淨係食雞,牛,菜三樣野,所以有時我都覺得好麻煩,我地三個人食飯,每日二餸一湯,湯就唔會理佢照煲豬肉,但係果二餸呢,就麻鬼煩喇,緊係要有其中一樣係佢食得既,日日都諗到我頭都爆,真係覺得佢好麻煩

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

大宅

我個工人都係唔食,仲係好堅持,連菠蘿包都唔食,佢話有次睇電視知道菠蘿包用豬油做,所以唔食,真係激死我 .

大宅

我工人來了三個月,暫時唔食豬,但佢鬼死咁鍾意食菠蘿包,比佢自己擇早餐,佢一定要菠蘿包。 ?-( ?-(

原文章由 leelee_m 於 07-8-3 09:48 發表
我個工人都係唔食,仲係好堅持,連菠蘿包都唔食,佢話有次睇電視知道菠蘿包用豬油做,所以唔食,真係激死我 .
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 moondee 於 07-8-3 09:40 發表
你地d工人唔食豬肉其實都好正常,因為呢個係佢地既宗教信仰,無得講,我果個仲勁,佢唔食豬肉不特只,佢仲馮係水裡面生活既都唔食,換句話講,佢淨係食雞,牛,菜三樣野,所以有時我都覺得好麻煩,我地三個人食飯,每日二&# ...

淨係食雞,牛,菜三樣野
買定成排雞蛋, 叫佢每日自己整份蛋食囉!
煮水蛋, 煎蛋, 烚蛋, 豆角炒蛋!

公爵府

畀面勳章

先頭來唔食, 但現在就食.

大宅

原文章由 lukkaman77 於 07-8-3 10:21 發表

淨係食雞,牛,菜三樣野
買定成排雞蛋, 叫佢每日自己整份蛋食囉!
煮水蛋, 煎蛋, 烚蛋, 豆角炒蛋!

我地每日兩餸就兩餸,唔想比佢另外又煮多一樣呀麻

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

別墅

我而家雖然冇工人..但見到都忍唔住講2句
以前印姐都唔食豬...我絕對尊重佢的宗教...
唔知佢信乜教??...講大話.偷懶..偷錢..唔知呢o的係咪佢個教規呢??-(

男爵府

我個工人都係, 黎左2年, 都好堅持. 我亞媽有時煲左老火湯叫佢飲, 話淨飲湯唔食'炸'佢都唔肯. 有次我買左個老婆餅比佢做早餐, 我亞媽話比佢聽老婆餅係用豬油整, 佢根住請願無早餐食都死唔肯食. 比佢吹漲.:-|
原文章由 dearest 於 07-8-2 21:15 發表
我問過我個工人,佢好堅持唔食,
連腸仔都問我有無豬肉,
我話我鬼知咩,佢就請願唔食...

不過我識好多朋友既印印都食豬,
要俾 d 時間去 convince 佢地

男爵府

My helper does not eat pork and we always let her know when the food has pork ingredients. We are pretty lucky she is really good and this is her 3rd contract with us. We also teach our sons 姐姐 does not eat pork but 姐姐 like spicy food :lol::" />

[ 本文章最後由 Stockinette 於 07-8-3 13:04 編輯 ]

大宅

我阿媽個工人會飲湯~~不會食豬肉~~佢負責買送~~都會買豬肉來比我地~~佢自己會食其他送~~佢好堅持唔食~~~

複式洋房

我工人又唔食豬, 但如果d菜有豬肉, 我叫佢自己煮菜時, 先夾起d菜...下下就佢好麻煩..

別墅

哈哈..咁過癮...我媽媽以前個工人初期都係咁,不過之後慢慢食豬肉啦,而且仲話好好味。
原文章由 雙子媽媽 於 07-8-3 12:31 發表
我個工人都係, 黎左2年, 都好堅持. 我亞媽有時煲左老火湯叫佢飲, 話淨飲湯唔食'炸'佢都唔肯. 有次我買左個老婆餅比佢做早餐, 我亞媽話比佢聽老婆餅係用豬油整, 佢根住請願無早餐食都死唔肯食. 比佢吹漲.:-|

首頁

尾頁

跳至