母乳餵哺

跳至

複式洋房

我第一次喂人奶..好想返工後都堅持喂佢食..但我唔係好識點樣去存奶..

我買了AVENT 的手泵..但唔知點解點泵都泵唔出..但我用手泵, 就會泵到二至三安..

我是否奶水唔夠呢??

另外..我應該點去準備冰奶來應付日後返了工的時候..BB都可以飲到冰奶呢???

各位請幫幫忙..教教我呀!!:-(

大宅

arba,

支持你上班後繼續餵奶.

記著一點:乳量的多少是視需求.即需求愈多,乳汁便愈多.
起初泵奶,泵得2-3oz已經很好.
產假期間,奶要密密泵.有時間就泵.特別是臨睡前,半夜和清晨.乳汁會最多.

泵出來的奶,無論多少,都要儲起.積少成多嘛.
avent手泵好好用.泵不出奶,也許是安裝有誤.檢查一下吧!

母親保持飲水,飲湯.多飲魚湯,雞湯.都有幫助.
相信自己吧!你有能力餵飽自己的孩子的.

原文章由 arba 於 07-8-2 18:49 發表
我第一次喂人奶..好想返工後都堅持喂佢食..但我唔係好識點樣去存奶..

我買了AVENT 的手泵..但唔知點解點泵都泵唔出..但我用手泵, 就會泵到二至三安..

我是否奶水唔夠呢??

另外. ...

民房

支持你上班後繼續餵奶
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: 堅持:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:
至於儲存方面,你可以參考置頂的文章
全人奶的秘笈:多吃多揼多休息:)
支持你呀:loveliness:

大宅

比心機, 你一定能成為100%的好奶媽,

我都係公司中午及放工時, 泵奶帶返屋企比Keith食

生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

別墅

我果時返工都係泵出來,返工時間每日2次,好彩每次都有6-8安,而阿仔又唔係咁大食,放工回家埋身餵一邊後,然後將另一邊再泵出來,臨瞓前又泵一次,就夠bb明天日間份量

直至他日間轉食1餐固體(6個月大左右),我返工就泵1次,等放工再泵。到他日間轉食2餐固體(9個月大左右)我就無再泵la,返工前埋身餵他,然後日間吃2餐糊仔,到我放工回家6:30左右就埋身餵,直至他差不多18個月大自己介人奶

要好多謝當時個老細好支持我餵母乳,比我用公司時間泵奶
------------------------------------------------------------
至於儲奶方面,我係用個保温袋(即係裝1公升雪糕果隻)+冰種,然後帶2個已消毒儲奶樽(用密實袋入住)同奶泵返工,d樽放入公司雪櫃下格。
而係公司又放咗個微波爐飯盒,到泵奶前將奶泵放入盒內加水,再放入爐消毒,然後先用來泵奶。泵好o既奶用紙寫上日期時間,用橡膠cool住係樽再放入雪櫃下格,到放工時照上班一樣用保温袋帶返至企雪係下格
第2朝,我會將儲係雪櫃o既,按時間同份量入好落bb個奶樽度,然後再用紙mark番1,2,3等,比工人知道邊支餵先
------------------------------------------------------------
餵奶就好簡單,只要工人將我預備好支奶(如1號)放入暖水坐暖佢,試完温度就餵得

公爵府

avent手泵的所有配件是否都可以放入micowave? 因不知怎樣消毒, 所以用奶泵泵一次, 其餘用手泵兩次, 因奶水少要2次才夠囡囡吃一餐

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我用nuk個微波爐消毒盒,所有配件放晒入去仲可以放多一個avent大樽同一個細樽,又方便又好用,護協賣$10x

原文章由 Cammy3007 於 07-8-3 12:13 發表
avent手泵的所有配件是否都可以放入micowave? 因不知怎樣消毒, 所以用奶泵泵一次, 其餘用手泵兩次, 因奶水少要2次才夠囡囡吃一餐
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

我返工都係用Avent手泵, 每次先用微波爐盒裝住加熱水, 然後放入微波爐叮, 非常方便
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

洋房

我係租機ge, 我用手泵成半個鐘都只係泵到 2-3oz, 後來我同學介紹我去租機, 好正喎! 15-20分鐘已經泵到最少8oz, 回奶又快.
你知啦, lunch 只得嗰一個鐘, 時間o係好寶貴o既. 我每日淨係 lunch 先泵, 有時都有2樽奶. 泵咗出嚟放入冰箱, 放工時放入冰袋攞返屋企, 亞B 第二日就可以食. 我餵咗差 5多 8個月, 係後來 5 夠訓 5夠奶先至冇餵.

大宅

ysy111104,

請問妳餵BB到18個月介人奶後,BB仲有無食奶呢?

原文章由 ysy111104 於 07-8-3 12:03 發表
我果時返工都係泵出來,返工時間每日2次,好彩每次都有6-8安,而阿仔又唔係咁大食,放工回家埋身餵一邊後,然後將另一邊再泵出來,臨瞓前又泵一次,就夠bb明天日間份量

直至他日間轉食1餐固體(6個月大 ...

別墅

maylie
有呀,果時佢突然唔肯啜,一埋身就:-( ,我諗係因為我已經無奶比佢,因為我開始每日泵一次時已經越來越少奶,加上m又來了,所以我唯有放棄母乳
幫佢試咗好多隻都唔肯飲,最後試日本森永先肯飲,我諗係比較淡味,衣家一瞓醒就成日要奶奶

複式洋房

原文章由 ysy111104 於 07-8-3 12:03 發表

直至他日間轉食1餐固體(6個月大 ...

我想問下: 我而家日日都係佢食完之後用手泵出來...咁我應該點放好呢d奶呢? 因為每次都係2安到...我可否把兩個不同時候的奶倒在一起呢? (我指係放你雪櫃下格..放涷後..之後倒在一起放入冰格呢??) 

複式洋房

不同時間的奶是可以溝在一起,但保鮮期要以較早的奶的日期為準,而且奶要雪凍了才可溝在一起,剛泵出來的奶不要立刻溝入凍奶

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊