論盡家傭

跳至

大宅

若果有一個 bun bun 話佢現時僱主唔好,因為佢成日食唔飽,所以想換新僱主,咁可信嗎?

我總覺得香港地都好少會有餓親嘅可能,大家都係嚷住減肥,好少人餓親嘛。

別墅

有都唔奇ga, 我都見過一d大食工人...
但我有個疑問, 點解佢唔同佢僱主溝通呢?
大家唔好彩請左個大食工人但工作表現好...
會唔會比多d野佢食呢? 填飽個肚唔係咁難...
麵包呀...多碗飯都唔係好貴...
我自己可能係理由之一,但唔係全部理由lor...
再唔係, 問下個前僱主知唔知有咁既事...
wei, 個僱主唔知既話, 係佢對個僱主唔公平ja bo.

原文章由 YEAH-YEAH 於 07-8-2 19:13 發表
若果有一個 bun bun 話佢現時僱主唔好,因為佢成日食唔飽,所以想換新僱主,咁可信嗎?

我總覺得香港地都好少會有餓親嘅可能,大家都係嚷住減肥,好少人餓親嘛。

水晶宮

我信真係有d咁既僱主.
因為虐待工人既僱主都有啦,唔比飽飯佢食又有幾出奇即?
不過,我亦唔會咁輕易信個工人,因為要偷食都唔係咁難姐.

侯爵府

2019勳章

Maybe.

But maids may ask for good quality of food such as
more fish, not only meat and rice. One question is who cook the food? If they feel not enough, they can
communicate with employers. Also they cook, they can
cook more rice, one bowl of rice is not enough, then 2,
still not enough, 3 ........ until you are full.

I think this is only an excuse, my previous also said
that she had not enough food to eat so she stole in
Welcome supermarket. What did she steal? They were oranges, candies or snack. They may think these
food can may them feel full.

原文章由 YEAH-YEAH 於 07-8-2 19:13 發表

男爵府

如果個工人揀飲擇食, 就算雇主有提供足夠食物都可能唔夠飽. 99舊工人就係咁, 結果99成日比錢佢自己買.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 bbrma 於 07-8-2 22:03 發表
如果個工人揀飲擇食, 就算雇主有提供足夠食物都可能唔夠飽. 99舊工人就係咁, 結果99成日比錢佢自己買. images/smilies/j_giveup.gif

What about her body size??

Imagine if I'm an employee looking for another new job, I may find such excuse too cuz it can never be verified from my last employer, and that is the way these maids want .

SO u see the point!!

大宅

就係囉,要食飽真係唔難,當然要食好嘢就唔容易。

可能我係一個好易會肥好難變廋嘅人,所以我總覺得呢個係籍口,聽下大家嘅經驗之談會好有幫助架。

男爵府

原文章由 pollyw 於 07-8-2 22:52 發表

What about her body size??

體型適中, 唔肥唔瘦. 係我地面前食好少o野, 成日話唔咁胃口.

珍珠宮

都唔係無可能發生的。
好似我工人,其實幾細食,食咩佢都無乜所謂,但佢下午都要tea一tea架,我會買餅+coffee俾佢食,咁有d僱主可能會唔俾,因為只係一日三餐係必須要提供,食唔飽,一d都唔奇。
因為工人工作時間長,有時一日三餐可能真係唔夠架。

別墅

其實我反而擔心個工人食唔飽,
佢好細食,
我夾起碟餸比佢,
問佢要幾多隻雞翼,
佢要一隻,
炸雞翼佢鍾意食就要兩隻,
菜只要少少.

又唔見佢食零食,
我有餅乾佢可以拿來食,
但唔見佢食.

珍珠宮

有都唔出奇, 但佢地好可能講大話, 又最鍾意講僱主壞話, 剩如我地講老細一樣 , 不過如果真係唔夠飽, 可自費買定小食肚餓咪拿來食, 所以我一見超市有特價又好味:lol 的餅就買比她.

複式洋房

if not enough, just providing some biscuits for maid when tea time lu

別墅

有的雇主是这样的,我也听到我工人说她的表妹的雇主是不给早餐,而她朋友的雇主也不给足够的食物。表妹来一个月就瘦了十pounds.

有些雇主是很离谱的。有时作雇主的也应反省,如你老板也用同样的方式待自己,自己会怎样? 工人是家务助理,不是奴棣。

別墅

有的雇主是这样的,我也听到我工人说她的表妹的雇主是不给早餐,而她朋友的雇主也不给足够的食物。表妹来一个月就瘦了十pounds.

有些雇主是很离谱的。有时作雇主的也应反省,如你老板也用同样的方式待自己,自己会怎样? 工人是家务助理,不是奴棣。

是呀! 話晒她們的工作是要體力勞動的,
如果無足够的食物,
邊有力做嘢呀!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

我屋企O個件食雞翼都係好少,但我地買外賣,KFC,M記,必勝客雞翼佢就係咁食,可以食好多,其實佢地好多都係睇野黎食架~
餅乾佢梗係唔多點食啦,你試下俾蝦片薯條汽水過佢食,你睇下佢會唔會同你好快清哂佢呀啦~
呵呵~~~我真係未見過細食工人,睇野黎食工人就大把囉!!!

原文章由 dorist 於 07-8-3 12:42 發表
其實我反而擔心個工人食唔飽,
佢好細食,
我夾起碟餸比佢,
問佢要幾多隻雞翼,
佢要一隻,
炸雞翼佢鍾意食就要兩隻,
菜只要少少.

又唔見佢食零食,
我有餅乾佢可以拿來食,
但唔見佢食.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我都唔知我工人食得飽唔飽, 因為係佢自己食飯前留餸俾佢自己, 咁佢都好識規矩, 唔會夾晒啲鈡意食o既餸, 所以我都由得佢冇理佢ga, 咁我諗佢應該夠啩!

水晶宮

我屋企有好多野食,而且仲係新鮮野,我又鍾意整野食,時食唔切,仲會變壞,屋企整左個芝士餅,都好好食架,但得我同工人兩個人食,真係唔容易食得晒!
所以我成日叫工人食多d,食多d,佢就笑笑口咁唔肯食.
因為,工人來左之後,差不多一個月肥一磅.
佢話比我聽,佢老公都質問佢,所以,前日佢放假,都去左跑步減肥.

跳至