夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同佢一齊做野, 已經有3年.
係呢3年裹, 我不停比佢出氣, 佢有小小火氣時, 我問佢野, 佢就發傻左, 好大聲同我講野, 無論公司有無同事OR客係度, 佢都不流情係罵我.
頭先有個客人黎, 問拿"留車牌紙", 明明係佢無比到個客電單話同地址我, 所以我留唔到. 個客都無怪我, 仲好聲好氣同我講野. 但佢就係個客面前係度罵我, 又話我呢樣O個樣.
我真係好辛苦, 我覺得自己好慘, 我同佢唔再恩愛, 好似唔再係老公老婆既關係.
我開始諗到想同佢離婚, 唔想同O的咁既人一齊.
:-( :-( :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

你以前唔同佢一齊做野 佢會唔會好D

我老公都好大脾氣架
我好明白個種委屈:-( 辛苦 :-( 慘 :-(

子爵府

原文章由 燁燁媽 於 07-8-2 19:59 發表
係呢3年裹, 我不停比佢出氣, 佢有小小火氣時, 我問佢野, 佢就發傻左, 好大聲同我講野, 無論公司有無同事OR客係度, 佢都不流情係罵我.
頭先有個客人黎, 問拿"留車牌紙", 明明係佢無 ...

又或者試吓分開做嘢先啦, 唔好咁快話離婚啦!

複式洋房

咁米唔好一齊做嘢囉!

道理就好似d人成日話"唔好同d老友夾錢做生意,最後為咗錢,只會連fd都冇埋"

因為每個人處事都唔同,有咗"瓜割"就好煩,況且你係佢老婆,大男人主義下對你自然變得"應份兼老馮"。

算吧啦!為咗兩夫婦感情都係唔好一齊做嘢好d

男爵府

以前我有我工作, 佢有佢做.
佢又唔會講返佢做既野比我聽.
我只知道佢時常罵"伙計", 點想都想唔到, 今日我都會到呢個地步, 好似做左佢"伙計"咁. 小小野就比佢罵到狗血淋頭.
:-(

原文章由 於 07-8-2 20:11 發表
你以前唔同佢一齊做野 佢會唔會好D

我老公都好大脾氣架
我好明白個種委屈:-( 辛苦 :-( 慘 :-(

子爵府

其實如果佢唔係妳老公, 只係妳老細妳會唔會咁嬲呀????妳可能只會放工返屋企呻吓, 咋吓老公嬌!

伯爵府

兩公婆一齊做野好容易會有咁嘅情況.之前我都有試過,不過就同你相反,係我鬧老公 ,不過頂多係同事面前.但我好愛我老公嫁,只不過我 eq 低好易忟憎,佢又係我至親蜜嘅人,咁未不自覺地發佢脾氣
law. 我老公都有投訴,咁我會叫自己小心 d law.男人始終要面 d.
你同你老公傾吓,話俾佢知你嘅不滿,叫佢改善吓 d 態度 . 如果唔改就趕佢出廳瞓
兩公婆無野唔攤得出嚟講嫁!!

[ 本文章最後由 ivyko 於 07-8-2 20:23 編輯 ]

男爵府

如果可以既, 我都想分開做野, 但唔得, 除非佢自己可以一手包辦公司所有事務.
因為而家我管數, 管文件, 佢就做老粗, 整車.
本來係幾"合拍"既, 可惜, 佢太火炮呢?
原文章由 elkykit 於 07-8-2 20:16 發表

又或者試吓分開做嘢先啦, 唔好咁快話離婚啦!

子爵府

la~

男爵府

同佢傾過好多次, 其實唔係傾, 係我發返佢脾氣, 試過一次, 唔記得銀行唔夠錢, 又開左票出去, 點知銀行一早打電話黎話唔夠, 差幾百蚊, O個次比佢罵到死死下, 仲係佢屋企人面罵......
罵到我, 發傻左掉壞左佢電話先收聲. 根住走左入room cry.
最後佢先收手. 但我o個次CRY左好耐.
我成日同佢講, 唔洗咁惡呀, 我都有亞媽生架.

原文章由 ivyko 於 07-8-2 20:22 發表

兩公婆一齊做野好容易會有咁嘅情況.之前我都有試過,不過就同你相反,係我鬧老公 ,不過頂多係同事面前.但我好愛我老公嫁,只不過我 eq 低好易忟憎,佢又係我至親蜜嘅人,咁未不自覺地發佢脾 ...

伯爵府

原文章由 燁燁媽 於 07-8-2 20:30 發表
同佢傾過好多次, 其實唔係傾, 係我發返佢脾氣, 試過一次, 唔記得銀行唔夠錢, 又開左票出去, 點知銀行一早打電話黎話唔夠, 差幾百蚊, O個次比佢罵到死死下, 仲係佢屋企人面罵......
罵到我, 發傻左掉壞左佢電話 ...

好似 happykklam 所講,係心平氣和地同佢傾,而唔係發返佢脾氣,你咁做根本就傾唔到,再唔得你考慮吓唔幫佢手 LAW. 無謂因為工事傷了大家嘅感情.

複式洋房

咁你都明知佢做嘢方式對伙計嘅態度係甘,喂!無計喎!

你係佢老婆...硬食啦!

請個人返黎做你個位平時做嘅嘢,盆數你都可以照睇架!

有d錢唔可以唔駛的,請個人,總好過破壞夫妻感情,離咗婚米又係幫唔到佢打理生意,唔同離咗婚後都照同佢打工呀.....?-(

原文章由 燁燁媽 於 07-8-2 20:17 發表
以前我有我工作, 佢有佢做.
佢又唔會講返佢做既野比我聽.
我只知道佢時常罵"伙計", 點想都想唔到, 今日我都會到呢個地步, 好似做左佢"伙計"咁. 小小野就比佢罵到狗血淋頭.
:-(

大宅

原文章由 ivyko 於 07-8-2 20:38 發表

好似 happykklam 所講,係心平氣和地同佢傾,而唔係發返佢脾氣,你咁做根本就傾唔到,再唔得你考慮吓唔幫佢手 LAW. 無謂因為工事傷了大家嘅感情.

你試下同佢講, 你地做生意其實都係為將來, 2公婆要一條心同聲同氣先會成功, 如果而家成日為呢D野傷和氣, 佢又EQ低搞到你心情又唔好, 間舖死氣沉沉咁, 財神都走啦. 另外, 我都知你係重視佢先會咁在意佢的言行, 不如你又試下當佢唱歌, 總之, 佢發癲個陣, 你就當佢發up風, 當佢係一個無關重要的人, 一條鎖匙搞唔响, 佢見無人理佢, 就自覺無癮啦.

複式洋房

我冧你老公個"格"根本就係咁"火"的,無關係你係唔係佢老婆,我冧佢就算對住佢亞媽,佢做緊嘢嘅時候就係甘。

如果你係都要做佢背後嘅女人,你就要學識"接受"(我都明好鬼難),鬼叫你又想甘又想甘....邊有咁完美呢!

每個人都有缺點架啦!

笑吓啦!離婚...唔好冧啦!為咗d咁嘅嘢....我都係個句"唔好一齊做嘢未得囉"

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Bching 於 07-8-2 08:39 PM 發表
咁你都明知佢做嘢方式對伙計嘅態度係甘,喂!無計喎!

你係佢老婆...硬食啦!

請個人返黎做你個位平時做嘅嘢,盆數你都可以照睇架!

有d錢唔可以唔駛的,請個人,總好過破壞夫 ...

如果無咁你叫佢請個人番黎做你個份, d 數自己做咁就唔會有咁多磨擦, 如果有你返工時就唔好當佢係老公, 當佢係老板你豆佢份人工, 咁老板係咁架啦... 當佢唱歌, 好似你話入數咁, 其實都很小事即刻去入番就無事, 但係如果件事係一個員工做, 攪到老板麻煩咁老板當然會駡人啦, 一來彈票要銀行要收費用, 二來成日彈票對你的戶口都唔係咁好. 但係如果你帶埋老婆身份返工, 你就會好多嘢睇唔順眼架啦, 試下放低老婆身份去返工先, 如果都係頂唔順即是個老闆有問題, 咁你就唔好做只攞 d 數番屋企做, 請個個人去代你個位. 咁對你地兩公婆會好 d....

大宅

唔好唔開心啦,都唔好為左呢d事講離婚啦
佢係屋企會唔會温柔d對妳?
係咪淨係公司先會咁咋

[ 本文章最後由 smile^v^ 於 07-8-3 00:21 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公可能覺得工事工辦...私事就係屋企...佢覺得你同佢做野...你就係佢員工...佢唔想因為你係佢老婆...比出面既員工講...如果大家唔開心...咁咪分開工作...或者你錯係邊...下次記得問清楚佢...唔好再錯...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

請問你們是否有小朋友?
不要太衝動,`找一次機會只得你兩人,而大家又無火時候,平心靜氣地講出你的不滿和想法,再問下佢有什麼回應和對策。
如果這你怕面對面,可以用電話方式,再吳得試下寫投訴信給他。

翡翠宮

同佢約法三章啦!

係公司佢係老細你做錯嘢可以鬧;
放左工你係老婆工事唔該免提兼要錫哂你!

大宅

原文章由 hayhay2007 於 07-8-3 22:09 發表

請問你們是否有小朋友?
不要太衝動,`找一次機會只得你兩人,而大家又無火時候,平心靜氣地講出你的不滿和想法,再問下佢有什麼回應和對策。
如果這你怕面對面,可以用電話方式,再吳得試下寫投訴信給他。

我覺得寫信投訴唸個方式幾好囉 , 可以心平氣和一啲 ,
可以避免正面衝突 , 一人一句咁其實係冇意思 ka,:idea:
只會不停咁係到講啲傷害大家既說話 令對方難受:-(
試吓啦 ! 唔好成日將離婚兩個字掛係口唇邊,
對大家都唔好:idea:

[ 本文章最後由 minna12 於 07-8-14 15:24 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至