母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽,
我個bb女已經6個月喇,但係到而家都淨係飲人奶,唔肯飲奶粉,糊仔及粥仔都唔係好肯食,點算呀?佢直情係連奶瓶都唔肯啜0個隻,十分煩惱!希望大家俾下意見我啦!唔該晒>>

大宅

恭喜你成功餵到六個月.何不繼續餵母乳呢?
世衛都建議最好餵到兩歲以上.

糊仔都可以用母乳調開.
初吃固體食物,都要慢慢來.
吃得不好,不用太擔心.吃過便以母乳補充.

轉個角度看,你BB都很識食.
吃過最好的,就不肯退而求其次.

原文章由 bobofafa 於 07-8-2 20:25 發表
各位媽媽,
我個bb女已經6個月喇,但係到而家都淨係飲人奶,唔肯飲奶粉,糊仔及粥仔都唔係好肯食,點算呀?佢直情係連奶瓶都唔肯啜0個隻,十分煩惱!希望大家俾下意見我啦!唔該晒>>

別墅

為甚麼你要餵bb女奶粉呢? 你先試試你喜不喜歡奶粉的味道先. 人奶咁好味你的女兒當然懂得選.

我可以教你: 糊仔粥仔你可以慢慢教bb食.

但奶粉bb不肯食, 我就無能為力教你了, 因為我的仔都唔肯食奶粉的.

原文章由 bobofafa 於 07-8-2 20:25 發表
各位媽媽,
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

複式洋房

會唔會係個奶咀唔夠軟熟呀?我個細仔唔鍾意啜自己個奶樽, 但係喜歡哥哥o個個, 貪好啜d. 你不妨用熱水sap多幾次.

你試o下d糊仔開kito的, 睇o下你bb會唔會肯食.

奶粉方面, 你試o下羊奶粉ah, 我個人奶bb都肯食, 其他奶粉佢一滴都唔肯食.

各位媽媽,

洋房

各位媽媽,

因為我要返工,唔可以成日都餵到人奶,雖然公司好近屋企,但有忙起上黎真係行唔開,我試過泵出黎用奶樽餵佢,佢一啖都唔肯啜,仲噴返出黎,點算..?

大宅

原文章由 bobofafa 於 07-8-21 17:11 發表

因為我要返工,唔可以成日都餵到人奶,雖然公司好近屋企,但有忙起上黎真係行唔開,我試過泵出黎用奶樽餵佢,佢一啖都唔肯啜,仲噴返出黎,點算..?

我同你一樣,我個b已經差不多七個月啦,而家寧願餓都唔肯食奶樽,我都唔知點算至於固體食物,開頭我阿b都唔肯食,你試下一談奶一啖粥餵佢,咁我阿b至開始肯食,真係橋口呀

大宅

我個bb快9個月, 一樣唔多飲奶粉, 好在佢肯食粥仔,糊仔就一時時, 都算ok. 但奶粉就喊, 人奶就食....... 不過我都keep住試奶粉, 唯有加多d濃d, 因為是日本奶粉, 淡d, 故加濃d都可以, 現在bb肯食小小, 逐d逐d加la.....

洋房

原文章由 duckykong 於 07-8-25 08:09 發表
我個bb快9個月, 一樣唔多飲奶粉, 好在佢肯食粥仔,糊仔就一時時, 都算ok. 但奶粉就喊, 人奶就食....... 不過我都keep住試奶粉, 唯有加多d濃d, 因為是日本奶粉, 淡d, 故加濃d都可以, 現在bb肯食小小, 逐d逐d加la... ...

咁你俾邊隻奶粉bb食呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 joanyau 於 07-8-25 01:02 發表

我同你一樣,我個b已經差不多七個月啦,而家寧願餓都唔肯食奶樽,我都唔知點算至於固體食物,開頭我阿b都唔肯食,你試下一談奶一啖粥餵佢,咁我阿b至開始肯食,真係橋口呀 ...

我囡囡一樣, 現 7 個月, 粥仔每日兩餐但食很少, 奶樽裝 ma ma 奶或奶粉都吾肯食, 寧願捱肚餓:-( :-( , 真難搞.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊