想生BB

跳至

大宅

2019勳章

第一之使用d仔
我2/7係m cycle o既day1,10/7開始check排卵,check到今日2/8,但係從來都未試過深色線,日日都係好淡粉紅色線,咁係唔即係無排卵?點算好?

大宅

原文章由 queenielai 於 07-8-2 21:52 發表
第一之使用d仔
我2/7係m cycle o既day1,10/7開始check排卵,check到今日2/8,但係從來都未試過深色線,日日都係好淡粉紅色線,咁係唔即係無排卵?點算好?

你經期幾長? 高峰期可能一日要check2-3次(每隔4小時一次).或者里個月真系無排卵都吾定. 我自己有時都check吾到有排.但好奇怪每次都有一深一淺色.

大宅

2019勳章

原文章由 fannychan88 於 07-8-2 22:01 發表

你經期幾長? 高峰期可能一日要check2-3次(每隔4小時一次).或者里個月真系無排卵都吾定. 我自己有時都check吾到有排.但好奇怪每次都有一深一淺色.

其實我經期一向都唔搵定o架,廿零歲時試過3個月都唔黎,要睇醫生,醫生話咁情況無咩特別o既解釋,總之係冇排卵囉,跟住食藥食足一個月就有m。

早幾年前結咗緍就食避孕丸,經期開始穏定返,早兩年開始停食,咁m小姐鍾意就三個禮拜黎一次,唔鍾意就兩個月黎一次。唉.....家陣又check唔到排卵,真係唔知點算好。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咁你有無量開基礎體溫. 同埋有無某D 日子有D 較杰 / 較黏分泌?

另外你用排卵條, 有無:

1.係最佳時間 10am - 8 pm 內 測? 測前2小時減少飲水?
2. 浸 3-5秒? 唔可以浸得耐.
3. 等 10-20分鐘? 下線會好慢先出現架:mrgreen:

大宅

2019勳章

原文章由 miffymiffy 於 07-8-2 22:40 發表
咁你有無量開基礎體溫. 同埋有無某D 日子有D 較杰 / 較黏分泌?

另外你用排卵條, 有無:

1.係最佳時間 10am - 8 pm 內 測? 測前2小時減少飲水?
2. 浸 3-5秒? 唔可以浸得耐.
3. 等 10-20分鐘? 下線會 ...

我每一日都係朝早7:30 check,因為返工所以就咁早做;浸同等o既時間都跟足。

至於量體溫就無做,因為買唔到bk sister所講有兩個小數點o既探熱針。分泌呢,某d時間係有o既,但係唔知點先算係杰d........

Please help!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 queenielai 於 07-8-3 21:42 發表

我每一日都係朝早7:30 check,因為返工所以就咁早做;浸同等o既時間都跟足。

至於量體溫就無做,因為買唔到bk sister所講有兩個小數點o既探熱針。分泌呢,某d時間係有o既,但係唔知點先算係杰d........
...

咁杰得黎, un un 有無一躂白色? 或者可以拉絲? 有既, 就有機會 1,2日後將會出現下線 / 排卵.

咁你最近 2-3次cycle 係幾多日?

男爵府

好媽媽勳章

queenielai,

你都好吖,起碼有條線。我都而家都未見過條線呀! 個cycle都過咗一半喇。

大宅

queenielai, you can buy the themometer at Mannings/Watson's. It won't be placed in the counter and you need to ask the pharmacist. It's around $180. You can also find it at Meka and it's cheaper.

瑪瑙宮

原文章由 CheukC9 於 07-8-3 21:58 發表
queenielai,

你都好吖,起碼有條線。我都而家都未見過條線呀! 個cycle都過咗一半喇。

你cycle幾多日

男爵府

好媽媽勳章

miffymiffy,

我唔準架! 上個月33日。

跳至