母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

男爵府

bb食奶時,試下可以弄醒佢,liu下佢耳仔,頸仔、腳板仔、打開佢的手板仔等
又可以用濕毛巾洗面,再唔係可以掃下風,換下片。如果換完片都唔醒,就由得佢睡 啦!佢下次會早d食奶!
初生唔好用泵啦!埋身餵啦!記住你泵唔出,但bb係會啜到的!
唔好補奶粉,佢要食就埋身餵啦!唔好望鐘,唔好計時,要咁你身體的供求關係先會平衡到!
但要確保佢姿勢正確喎(尤其佢食開左奶咀)!
努力呀!

[ 本文章最後由 yanlongma 於 07-8-3 12:20 編輯 ]

伯爵府

畀面勳章

原文章由 vicky_cheun 於 07-8-3 11:41 發表
我小朋友得幾日大,但係佢好多時都好懶訓,就算本身好清醒,但係一埋身就啜兩下(真係兩下,半分鐘都無),就會含住個乳頭訓。

加上我本身無咩奶,係琴日先開始谷奶,之前渣極都係得幾滴,跟本俾唔到佢飲。唯有 ...

初生bb 啜母乳係一件幾吃力的事, 佢地又鍾意訓, 比阿媽抱住, 又有安全感, 啜幾啜又攰, 所以係會好容易就訓著了!

但你要比bb 啜得多, 才會有刺激, 話比個腦知bb 要食幾多, 就生產足夠的母乳! 所以你要比bb 每次認真咁啜至少20mins. 我以前的做法, 係一定會攪醒bb 認真的啜, 會用手指撩佢腳板, 一路餵一路同佢傾計 (但唔係唱催眠曲), 將bb 打直的抱, 爬在我膊頭上幫佢掃風, 甚或幫佢除衫 etc 務求令佢清醒認真食奶! (可能有d 人覺得好殘忍!) 你要知道, 如果bb 食唔飽, 佢會不斷索食, 你就連休息都無, 同埋對乳房的刺激唔夠, 就唔會出多d 奶!

其實你有谷奶, 即是你係有奶, 因bb 食唔晒, 就谷了痛, 你要切法比bb 啜, 太谷就要pump 一點出來, 令乳暈軟一點, bb 才會含得住!

nuk 電pump 未聽過有人讚好! 我未用過不疑置評. avent 手泵真係很好用. 但你要知道, 初學泵奶, 一定唔會泵到好多, 泵出的量一定唔及bb 啜的量, 所以你唔好比泵奶量少而嚇到! 最緊要還是讓bb 直接吸啜, 才可以增加你的奶量的 !

民房

HI,Vicky,
I had that experience too, when my bb was 1 to 2 days old, she sucked my nipple for 30 seconds then fell aslleep, nurses in the hospital said because if the baby couldn't taste sweet( means no milk ) , they'll fall asleep, so the first thing you should do is stimulate your milk .
Try to use hot wet towel to wrap ur breats for 10 to 15 minutes before you feed ur bb , also let ur bb suck more ,they can stimulate the production of the breast milk.
Medela electric pump is quit good , I used it before, and now I feed my bb directly, that's more convenient .
Hope to hear ur good news soon!!!

原文章由 vicky_cheun 於 07-8-3 11:41 發表
我小朋友得幾日大,但係佢好多時都好懶訓,就算本身好清醒,但係一埋身就啜兩下(真係兩下,半分鐘都無),就會含住個乳頭訓。

加上我本身無咩奶,係琴日先開始谷奶,之前渣極都係得幾滴,跟本俾唔到佢飲。唯有 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊