論盡家傭

跳至

大宅

I fired my maid on 21.7.2007 due to her stealing, borrowing money from financial companies and most importantly watching 4仔 at home. My previous agent tried to cover up her mistakes and sell to other employers!! (she found someone to pretend the previous employer!!)

Her name BisquXXX AnaXXX PiXXXXXX, aged 26.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bun or yan? can u post out your agency with xxxxx located in xxx......

原文章由 concon123 於 07-8-3 12:59 發表
I fired my maid on 21.7.2007 due to her stealing, borrowing money from financial companies and most importantly watching 4仔 at home. My previous agent tried to cover up her mistakes and sell to ...

大宅

She is a Bun Bun and her agency located in North Point called 新XX, $998 agency fee.

原文章由 twins214wy 於 07-8-3 13:50 發表
bun or yan? can u post out your agency with xxxxx located in xxx......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

$998 噤 cheap,吾通真系平野無好.......

原文章由 concon123 於 07-8-3 14:06 發表
She is a Bun Bun and her agency located in North Point called 新XX, $998 agency fee.

洋房

係呀! 大家請小心,我都聽過d間agent專收有問題的工人,佢哋仲會幫工人做埋假的reference letter / reference check.因我工人講過如果工人不可完約,可到此agent,他們可以幫工人找到employer.

大宅

估晤到間agent 甘出名,但大家都是香港人,點解要害翻自己人呢????

原文章由 CarolKwan 於 07-8-3 15:07 發表
係呀! 大家請小心,我都聽過d間agent專收有問題的工人,佢哋仲會幫工人做埋假的reference letter / reference check.因我工人講過如果工人不可完約,可到此agent,他們可以幫工人找到 ...

伯爵府

我星期天到同層飲茶都會經過呢間野,入面真係好多工人,不過個個D樣都好有問題,十足印尼士多。

真係唔好貪平。

大宅

麻煩pm間agent資料我知, 以作提防

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

仲有冇mami係e間請過?,有friend仲叫我試下tim

原文章由 濤兒 於 07-8-5 02:16 發表
麻煩pm間agent資料我知, 以作提防
HIMMAMA3  男爵府

大宅

我兩個賓都係响呢間請架,事實又係兩個都係比人炒的,而聽我的賓姐講呢間嘢响賓姐界係有d人氣架,因為佢都係响第二間搵唔到工,而朋友叫佢嚟呢間試下,舊嗰件係態度唔好,我搬完屋搞掂晒d嘢後就炒咗,用咗一年多d,而家呢個做咗4個月左右,暫時我都幾滿意

reference ltr 嗰d我就唔清楚,因為我冇check 過,但都唔係個個坐响嗰度的工人都有reference 的,我唔知佢哋有冇整假嘢嚟呃人

我知佢哋收得平比僱主啫,但响工人嗰邊收返架

不過呢我只係當呢間公司係幫我做文件搞工人個簽証的公司,佢的角色似中間人多d,我個工人有咩問題我係唔會走落去同佢投訴,都係自己諗掂佢架咋,請唔請到個好的,都係講彩數,所以盡量interview 時打爛沙盆問到篤,見多兩次,試清楚先決定囉

但係我炒個舊賓時,佢哋都即刻幫我check 機票同同個工人約時間同返落去公司度搞埋機票的手尾咁,我自己就覺得ok囉,所以我朋友搵唔啱工人問起我响邊度搵工人時,我都有叫朋友去睇下有冇啱心水的....

:loveliness:

原文章由 HIMMAMA3 於 07-8-5 15:06 發表
仲有冇mami係e間請過?,有friend仲叫我試下tim

伯爵府

畀面勳章

我都係呢間請..........所以今次受害既事主, 就係我介紹佢地用呢間agent。因為我個賓姐, 而家做左一年有多, 朋友們見到都對佢讚不絕口, 而我地都好鐘意佢。想當日佢都係比人炒, 我亦都有打過佢前僱主問過。而個電話係張reference letter上面既, 個電話亦都好快有人接聽(仲自動講左我工人個名出黎)......
我都係同個前僱主傾過兩次電話先決定請個姐姐既........
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

silvia_ng,請問前顧主有冇話點觧炒?
原文章由 silvia_ng 於 07-8-5 21:41 發表
我都係呢間請..........所以今次受害既事主, 就係我介紹佢地用呢間agent。因為我個賓姐, 而家做左一年有多, 朋友們見到都對佢讚不絕口, 而我地都好鐘意佢。想當日佢都係比人炒, 我亦都有打過佢前僱主問過。而個 ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 HIMMAMA3 於 07-8-5 22:25 發表
silvia_ng,請問前顧主有冇話點觧炒?

佢話因為女女出國留學, 婆婆會同佢地一齊住, 咁婆婆用開會講廣東話的印印, 所以兩個人唔洗用兩個工人。
我每次同前僱主都傾好耐架, 問好多細節既咁囉。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

珍珠宮

唔該洒! 我林問多d慎防假冒.

原文章由 silvia_ng 於 07-8-5 22:34 發表

佢話因為女女出國留學, 婆婆會同佢地一齊住, 咁婆婆用開會講廣東話的印印, 所以兩個人唔洗用兩個工人。
我每次同前僱主都傾好耐架, 問好多細節既咁囉。

跳至