香港18區媽媽會

跳至

洋房

Hello!
有問題請教呀, 請入嚟傾吓! Thank you!

大宅

Hi BoscoMami

我個女會係今個月讀K1, 你呢?

原文章由 BoscoMami 於 07-8-3 13:03 發表
Hello!
有問題請教呀, 請入嚟傾吓! Thank you!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿仔黎緊升 k3 啦。

KicoMami,咁你阿女米下星期三開學,讀邊班呀?

禁止訪問

子爵府

原文章由 yf 於 07-8-5 12:13 發表
我明年要幫亞仔報k1喇, 請問你地知唔知嘉德麗既小朋友多數派到邊間小學呀?

我姨甥派去胡素貞.

洋房

各位媽咪! 你o地好呀!
咁啱o既, 我個仔今年都係讀K1呀! 上午班, 你o地係咪呀?
你o地舊年有冇係到讀N1呢? 我想問有關讀"弟子規"的事呀!

大宅

多數都派胡素貞。

原文章由 yf 於 07-8-5 12:13 發表
我明年要幫亞仔報k1喇, 請問你地知唔知嘉德麗既小朋友多數派到邊間小學呀?

大宅

我阿仔都係讀上午班,k3 啦,你仔讀 k1 邊班呀? 你舊年有讀 n1 班,咁今年係米一樣 8 號就開學架? 依家有無參加緊學校既暑期班?

你地 n1 班果時唔駛讀弟子規既咩? 其實仲要讀「大學」、「唐詩」架,你有咩想知呀?

[quote]原文章由 BoscoMami 於 07-8-6 12:58 發表
各位媽咪! 你o地好呀!

禁止訪問

大宅

我有上過 playgroup,我當然覺得好,所以先揀佢啦,其實,十幾年前,已經有朋友同我講,第時有小朋友,都要比佢讀嘉德麗,所以我對呢間學校印象好深,亦唔單止我,連我阿仔都好鐘意嘉德麗,當年,我揀幼稚園時,帶埋阿仔去視察環境,阿仔入左學校之後,竟然唔肯走呀。

後來佢返 playgroup 時,有一次病左,食左藥訓左,到佢訓醒時,佢第一時間走去換衫,我問佢咩事,佢竟然話要返學,但當時已經過晒放學時間,阿仔因為無得返學,喊呀,又唔知過左幾耐,又一次撞正要返 playgroup 既日子,阿仔病左,佢竟然仲記得試過食左藥,就訓過龍,無得返 playgroup,所以拒絕食藥,你話我阿仔返學返得幾咁開心呢。

原文章由 yf 於 07-8-6 15:00 發表
你地覺得呢間學校好嗎? 之前有冇上過佢既nursery/playgroup?

大宅

恐龍媽,
咁你個仔係咪依家仲讀緊呢?係咪一城0個間呀? 佢咩時候有 playgroup呢, 我想俾我個女試0下先呀!

大宅

恐龍媽媽

我阿女星期五先開學wow... 點8解你地甘早開學既?

原文章由 恐龍媽媽 於 07-8-3 20:22 發表
我阿仔黎緊升 k3 啦。

KicoMami,咁你阿女米下星期三開學,讀邊班呀?

洋房

Hi!

K1星期五先開學喎, 未知讀邊班喎, MUD 未開學就知啦咩??
N1時要讀弟子規呀, 其實我都好想教佢讀, 但係無從入手呀,我都唔知點教佢好!:-( 但我聽D老師讀有D小朋友識背囉喎, 你仔仔嗰時識背未呀? 我冇比佢參加暑期班呀, 諗住比佢玩多年啦!

原文章由 恐龍媽媽 於 07-8-6 14:57 發表
我阿仔都係讀上午班,k3 啦,你仔讀 k1 邊班呀? 你舊年有讀 n1 班,咁今年係米一樣 8 號就開學架? 依家有無參加緊學校既暑期班?

你地 n1 班果時唔駛讀弟子規既咩? 其實仲要讀「大學」、「唐詩」架,你有咩想 ...

子爵府

請問na班係咪 = k1呀
原文章由 BoscoMami 於 07-8-8 13:10 發表
Hi!

K1星期五先開學喎, 未知讀邊班喎, MUD 未開學就知啦咩??
N1時要讀弟子規呀, 其實我都好想教佢讀, 但係無從入手呀,我都唔知點教佢好!:-( 但我聽D老師讀有D小朋友識背囉喎, 你仔仔嗰時識背未 ...
:-)  :-)  :-)  :-)

大宅

我阿仔星期五開學,會讀 k3,係第一城果間呀。

playgroup 好似九月開學,不過,我阿仔讀果年都幾多人報,我 7月去報就話未決定新班幾時開, 8 月去報名,9 月既班已經滿左,要 10月先有位收我。你想報就最好早 d 去學校問下,今年幾時開班。

原文章由 hazelnut 於 07-8-7 23:34 發表
恐龍媽,
咁你個仔係咪依家仲讀緊呢?係咪一城0個間呀? 佢咩時候有 playgroup呢, 我想俾我個女試0下先呀!

大宅

我阿仔都係星期五先開學,不過,今日 k1 新生已經開左學,因為我仔果時無讀 n1 班,所以,我唔知你地升 k1 既,會唔會同 k1 新生一齊今日開學羅。

原文章由 KicoMami 於 07-8-8 12:01 發表
恐龍媽媽

我阿女星期五先開學wow... 點8解你地甘早開學既?

大宅

拿,我阿仔當年就無讀 n1 班,所以,由 n1 班升上 k1 班會點安排,我就唔清楚。

但係,由 k1 升 k2、及由 k2 升 k3,都係原班升上,好似我阿仔咁, k1 係讀 C 班,咁 k2 就係 LC 班,k3 就係 UC 班,所以,我地未升班就已經知道,升班後讀咩班,而且,老師響學期尾,會通知小朋友,新學年,佢地會去邊個課室上課,成績表入面,亦有印明,升班之後係讀咩班。如果你地依家都未知讀邊班,咁星期五返學,要入邊個課室呢?

你地都應該有一本弟子規派左,學校仲派過一本弟子規易解比家長參考,你可以同佢一齊響屋企讀,又可以解釋弟子規既意義比小朋友知,K1 既小朋友又確係比 N1 既大個 D,我仔果時都識背架,我去觀課時,見老師都係同佢地一齊背既,我阿仔返屋企,都有叫我同佢一齊背,不過,我就背唔到幾多句咋。唔止弟子規,背大學仲要雙語廣播 (白話、普通話),仲要背唐詩,我今日返學校,見到本三字經添,唔知今年係米加埋三字經?

[quote]原文章由 BoscoMami 於 07-8-8 13:10 發表
Hi!

N1時要讀弟子規呀, 其實我都好想教佢讀, 但係無從入手呀,我都唔知點教佢好!:-( 但我聽D老師讀有D小朋友識背囉喎, 你仔仔

大宅

NA 班即係 K1 既 A 班。

原文章由 Josephing 於 07-8-8 13:57 發表
請問na班係咪 = k1呀

大宅

KicoMami,BoscoMami

咁你地星期五開學,放學放幾多點架?

複式洋房

我仔仔NA a.m.呀,今日開學了,好彩少少喊
我係BB豬,囝仔,2004年9月14日出世 14/9 3.065kg 21/9 3.09kg 18/10 4.3kg 21/12 7.2kg 25/1 8.7kg 22/3 9.2kg 20/4 9.7kg 20/9 10.8kg 18month 12kg

跳至