自由講場

跳至

大宅

七 旬 婦 遭 女 兒 遺 棄 沙 頭 角 邊 境

七 旬 婦 遭 女 兒 遺 棄 沙 頭 角 邊 境

【 本 報 訊 】 一 名 七 旬 老 婦 報 稱 前 晚 與 女 兒 由 內 地 返 港 時 , 被 女 兒 遺 棄 在 沙 頭 角 港 境 關 卡 , 拖 行 李 篋 夜 宿 關 卡 一 晚 後 , 昨 社 署 接 手 擬 安 排 她 入 住 老 人 院 , 惟 事 主 不 允 堅 持 要 找 女 兒 , 但 她 又 沒 有 女 兒 的 聯 絡 電 話 及 住 處 , 至 晚 上 在 粉 嶺 社 署 辦 事 處 更 因 情 緒 激 動 及 眼 睛 哭 至 紅 腫 , 須 送 院 治 理 。

內 地 返 港   母 先 過 關聲 稱 被 女 兒 遺 棄 老 婦 姓 方 ( 70 歲 ) , 其 女 兒 姓 楊 ( 40 歲 ) , 方 婆 婆 說 , 原 與 女 兒 同 住 將 軍 澳 廣 明 苑 一 個 屋 苑 單 位 , 但 女 兒 「 大 花 筒 」 , 將 丈 夫 留 給 她 的 十 萬 元 積 蓄 花 光 , 並 於 去 年 6 月 因 經 濟 出 現 問 題 無 錢 供 樓 單 位 被 收 回 , 兩 母 女 租 住 觀 塘 一 間 套 房 居 住 , 至 去 年 10 月 , 其 女 兒 帶 她 返 回 揭 陽 鄉 間 居 住 , 一 住 大 半 年 , 其 間 女 兒 結 識 一 名 三 輪 車 車 伕 , 至 最 近 由 於 她 很 想 返 回 香 港 , 遂 女 兒 陪 同 返 港 。
前 日 傍 晚 兩 母 女 乘 長 途 巴 士 經 沙 頭 角 返 港 , 方 婆 婆 說 女 兒 叫 她 先 拖 行 李 篋 過 關 , 但 她 過 關 後 , 兒 卻 往 警 崗 報 警 指 遭 母 親 打 , 警 員 帶 其 女 兒 往 落 口 供 , 她 在 外 等 候 女 兒 , 但 等 至 深 夜 也 不 見 女 兒 出 現 , 結 果 她 在 沙 頭 角 關 卡 等 了 一 晚 , 至 早 上 10 時 , 關 卡 人 員 通 知 社 署 , 社 署 派 員 將 方 婆 婆 接 往 粉 嶺 璧 路 粉 嶺 政 府 合 署 2 樓 社 署 ( 粉 嶺 綜 合 家 庭 中 心 ) 照 顧 及 查 詢 其 住 處 , 但 婆 婆 未 能 提 供 住 處 及 其 女 兒 的 聯 絡 電 話 。
社 署 職 員 擬 安 排 她 到 老 人 院 , 但 婆 婆 拒 絕 , 且 不 停 哭 泣 , 至 晚 上 7 時 許 , 社 署 職 員 見 婆 婆 情 緒 激 動 且 眼 睛 紅 腫 , 報 警 召 救 護 車 連 同 其 行 李 拖 篋 一 併 送 院 。 警 方 調 查 後 列 遊 蕩 老 人 發 現 處 理

人性何在?

別墅

d人好心啦,自己家人都唔要,都唔好攪到咁,冇錢可以叫個老人家自己去申請社處d老人金。
攪到個老人家,最後都係一個人被人遺棄好慘,仲要係自己啊媽。
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

珍珠宮

自己阿媽都可以唔要 叫佢老左小心比仔囡遺棄
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

咩人o黎o架??自己個呀媽都唔理~

男爵府

扔抵自已阿媽唔理,咁無人性架
個老婆婆好可憐:(

大宅

社會已經變得冷酷無情:-(

別墅

根本是一個局!! 有政府安頓左佢MUM,,俾綜緩佢洗!俾完$$仲俾埋樓佢住.......好啦..願望達成啦/佢個女係時候浦頭啦!之後就會話間屋太細牙..唔夠$$用牙...之後就會要求政府幫佢地.俾更多既$俾更大既屋!!之後上面一家大細就會MOVE哂落黎住...其實有乜可能做牙媽既唔知個女個地址同電話係咩丫.D大佬人用既招數真係咩都有.

禁止訪問

伯爵府

無人性

民房

睇清楚...............「社 署 職 員 擬 安 排 她 到 老 人 院 , 但 婆 婆 拒 絕 , 且 不 停 哭 泣 , 至 晚 上 7 時 許 , 社 署 職 員 見 婆 婆 情 緒 激 動 且 眼 睛 紅 腫 , 報 警 召 救 護 車 連 同 其 行 李 拖 篋 一 併 送 院 。 警 方 調 查 後 列 遊 蕩 老 人 發 現 處 理」
原文章由 BarryMami 於 07-8-3 14:20 發表
社會已經變得冷酷無情:-(

民房

妳又知???
原文章由 abc001 於 07-8-3 21:01 發表
根本是一個局!! 有政府安頓左佢MUM,,俾綜緩佢洗!俾完$$仲俾埋樓佢住.......好啦..願望達成啦/佢個女係時候浦頭啦!之後就會話間屋太細牙..唔夠$$用牙...之後就會要求政府幫佢地.俾更多既$俾更大既屋!!之後上面一 ...

禁止訪問

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

無人性
蚊蚊媽

別墅

知足知不足, 有為有不為

男爵府

畀面勳章

原文章由 ha8mo 於 07-8-3 23:11 發表
咁佢哩個假設入面條橋應該幾work喎

我都覺得似係一個局,呀媽又有人養又有人照顧,幾好喎.

民房

我反而覺得佢係咪仇視大6人,仇視得咁膠關呀? 我初初覺得大6人恐怖而家反而香港人更家得人驚!

子爵府

男爵府

阿媽都唔要,呢個女真冇本心,好人有限

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

跳至