跳至

大宅

你地會唔會比BB坐學行車? 有D人話學行車唔好, 其實有咩唔好呢?

大宅

我無啊,無人送呢樣比我啊....嘻嘻

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

別墅

我之前睇電視話bb要學行時會自然去學,學行車反而會阻礙d個自然發展,同埋對腳仔發育唔好喎...hmmm..好似係咁喇...

大宅

我會啊
我大女同姪女.姪子都坐過
都無事喎!!
如果腳有事應該都無關學行車事啦!!

複式洋房

Mee too

原文章由 milb 於 07-8-3 17:05 發表
我之前睇電視話bb要學行時會自然去學,學行車反而會阻礙d個自然發展,同埋對腳仔發育唔好喎...hmmm..好似係咁喇...

民房

我會比BB坐學行車,我個女4個月大我比佢坐,不過唔好坐都太來

大宅

我有比過凱敏坐.不過佢而家太細啦~所以每次都係比佢坐10-15mins就算數.同埋佢太細粒啦~對腳落唔到地...:-( :-( :-(
我都有聽過話會對對腳唔好.不過我身邊既朋友.親戚..d小朋友都有坐..都冇問題.可能係因人而異la

大宅

原文章由 yvette8026 於 07-8-3 17:14 發表
我會啊
我大女同姪女.姪子都坐過
都無事喎!!
如果腳有事應該都無關學行車事啦!!

係呀, Heilam 婆婆都係甘話,所以問下大家意見

別墅

原文章由 milb 於 8/3/07 03:05 AM 發表

係咪“健康”節目啊?我好同意醫生既講法,BB學野順其自然好。。。好記得節目入面個醫生話“甘古人都冇學行車架,人咪又係識得行路?如果BB係未識行就係都要距坐學行車會好易正親對腳架!”其實,而架D人只係想冇甘辛苦,比BB坐係學行車又唔使點理。不過,就算真係要比距坐都要等到BB識坐穩先啦。我99簡直就係發神經,啊B兩個幾月就叫我買來比距坐。BB爬都唔識就話學行會影響腦部發展架。。。而架更係睇唔到BB有咩唔妥啦,但係慢慢大個就會冇其它小朋友甘醒。

[ 本文章最後由 三月媽咪 於 07-8-3 22:43 編輯 ]

別墅

我會俾佢坐...因為我大仔都有坐...
不過最少等到佢6個月先...
仲要有意欲企先俾!!!

但係我個時大仔唔係點識坐...
所以要放一個好細既cushion係佢前面,
但佢唔會向前"中"

大宅

原文章由 三月媽咪 於 07-8-4 12:28 發表

係咪“健康”節目啊?我好同意醫生既講法,BB學野順其自然好。。。好記得節目入面個醫生話“甘古人都冇學行車架,人咪又係識得行路?如果BB係未識行就係都要距坐學行車會好易正親對腳架!”其實,而架D人只 ...

兩個月唔係掛

別墅

係咪“健康”節目啊?我好同意醫生既講法,BB學野順其自然好。。。好記得節目入面個醫生話“甘古人都冇學行車架,人咪又係識得行路?如果BB係未識行就係都要距坐學行車會好易正親對腳架!”其實,而架D人只 ...

咁你 99 又真係早得濟喎.... 我 99 都係啊 b 3 個幾月果時叫我買學行車俾啊 b 坐, 不過我生之前都已經同我老公講左唔會俾啊 b 坐學行車..... 點知 99 就成日話.. "我兩個仔細細個就坐學行車架 la, 唔洗識反身架, 從來無爬黎爬去咁污漕..." , 我聽完唔識答佢...

大宅

我大仔冇坐, 細仔都唔會坐, 我會由得佢地自由發展, 幾時識反身, 坐, 爬, 行, 都有時的, 不用擔心和太緊張

不過我最近都好擔心大仔, 因為佢2yrs 都未識講野:-(

大宅

我大女有坐,所以都會比細仔坐!:loveliness:

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

agree!!所以我都唔打算比皓皓坐

禁止發言

民房

原文章由 Sum107 於 07-8-6 09:09 發表

其實我阿媽想阿女坐學行車係想唔洗成日抱住唔係真係想佢快啲
學行.咁其實有咩玩具啱佢玩令佢唔洗成日要人抱呢?

睇完我都唔知買唔買車好?
真係有咩方決唔洗成日摟抱呢?

侯爵府

好媽媽勳章

我會比餐包坐, 不過等佢大個d先, 最少都7-8個月啦~
其實我覺得學行車實在對學行係無乜大幫助, 因為"行"係要平衡
, 而學行車只係 腳撐撐 就得.
不過bb坐學行車會好開心, 因為佢可以自己鍾意去邊就去邊, 見到有咩有興趣既就走過去
當然, 大人要睇住佢啦~

原文章由 Edgar媽 於 07-8-6 00:17 發表
我大仔冇坐, 細仔都唔會坐, 我會由得佢地自由發展, 幾時識反身, 坐, 爬, 行, 都有時的, 不用擔心和太緊張

男爵府

我唔會比bb坐,因為會對腳唔好

大宅

edgar媽, 你都唔駛咁擔心嘅, 我有個表弟, 差唔多3歲先開始講野, 唔講由自可, 一識講就收唔到口. 你不如擔心佢似我表弟咁好過啦..

:mrgreen: :mrgreen:

原文章由 Edgar媽 於 07-8-6 00:17 發表

3月出世既小魔怪

跳至