論盡家傭

跳至

別墅

我地一向都不用菲傭煮飯比我地,佢就自己煮自己食。有時間的話,我會煮埋比佢食 (因為佢真係一個好好的菲傭);至於食乜,都係佢自己買,每星期我會比$200佢,叫佢買一星期自己想吃的,亞B未食粥仔前,佢通常只用$60-$70;現在BB食粥仔
,買埋魚魚肉肉,佢都係用$100左右。我老公同我成日擔心佢唔夠食,但佢就話佢己經肥左成15磅了。和她出街食飯,吃剩的也會想打包回家吃,不想浪費!對我BB簡直一流,好耐性到不得了,佢成日唱歌仔比BB聽,教佢好多英文生字,BB宜家10個月了,已聽懂很多英文單字了,好似light, clock, bananas, food, doggie, pony, monkey, camera, books..... 你問BB"where is the clock",BB就識指住個鐘,所以真的多謝她十分強勁的耐性;有時BB半夜4點鐘醒左,佢地會在房玩到天光!Enjoy 到爆,分分鐘比我都頂BB唔順!這個知足常樂的菲傭,教我如何不愛她?

大宅

今係聽到都流口水, 你唔用時....記得知會我地呀 !

男爵府

原文章由 ypy825 於 07-8-3 15:03 發表
我地一向都不用菲傭煮飯比我地,佢就自己煮自己食。有時間的話,我會煮埋比佢食 (因為佢真係一個好好的菲傭);至於食乜,都係佢自己買,每星期我會比$200佢,叫佢買一星期自己想吃的,亞B未食粥仔前,佢通常只用 ...

但請問跟你的topic有什麼關係呢?你個問題係什麼呀?

大宅

又係喎.......佢係咪想話:幾多錢先夠請一個好bun bun呢?咁啊....

原文章由 tweetybird 於 07-8-3 16:15 發表

但請問跟你的topic有什麼關係呢?你個問題係什麼呀?

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

水晶宮

恭喜晒!
不過唔該改改個post topic,有d誤會.

別墅

I want to ask how much to give for a week's food (just for the maid herself)... hehe writing too much about her good points and forget about what i wanted to ask ... sorry:mrgreen:

子爵府

合約好似寫住, 如果僱主唔提供膳食, 每個月要俾$300伙食津貼個工人. 當然, 你工人咁好, 你可以考慮俾多少少啦.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wa.................好一個工人
你之前吾系話 $200/week 咩?一個月比 8 舊,足夠 lor,剩左果 d 會吾會比番你呢?:lol :lol :lol

原文章由 ypy825 於 07-8-3 18:29 發表
I want to ask how much to give for a week's food (just for the maid herself)... hehe writing too much about her good points and forget about what i wanted to ask ... sorry:mrgreen:

別墅

She did give me back all the changes... that is the reason why I think she is really honest:lol: If for other maids, I think even if they just bought less than $100, they would take all my money and said they have used all ...

跳至