產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個bb照左喇, 醫生話好大機會係仔, 我自己就好想係仔, 因為我本身比較傳統, 我老公就無所謂, 仔女都咁開心, 我尋晚諗諗下, 如果出黎係女, 我會唔會唔錫佢呢?? 我會唔會產後抑鬱呢??畢竟我想要仔...

大宅

你唔好咁傻啦!
到bb出世之後,你就會發現自己無論生仔定係女,
你都會鍾意到"癲左"咁!!!!!

好似我咁,我自小己非常希望自己有個女.........
當照到係仔時......,咪同自己講,仔仔可以對老人有個交待囉,
而家bb出左世啦.......家姐仲話我戀仔狂,
自己馱住bb咁多個月,都係希望佢健健康康,
所以,我覺得你無論生仔定女,
到時你都會好鍾意佢!!!!

自己咁辛苦生bb出嚟,你點捨得唔錫佢喎!!!!

複式洋房

唔好諗o甘多喇!!
最緊要就係健康就得喇!!!!

大宅

To: Simonssquaw,

我好鄙視你這種想法, 個BB由受精一刻, 已經決定係仔定女, 何況佢係你同你最愛的人的結晶品, 點解佢個性別會影響你錫唔錫佢呢? 我真係唔係好明白!!!

如果你真係有這些想法, 我真係"登"你個BB悲哀, 因為佢有個咁既呀媽....

大宅

我自己同mami本身都好想要個女,當照到係仔果刻都有d唔開心,不過我知老公好鐘意仔
不過隔左1日,已經冇唔開心lu~因為佢係仔定女都係我同老公ge愛情結精品,呀仔出左世之後我同c6都不知幾開心.....係自己ge骨肉,仔女都冇所謂la~只要佢健康同開心,我就咩都冇所謂la 而家我mami仲超超超錫我個仔

子爵府

BB一日未出世,我地都唔可以肯定BB係仔定女。你係咪第一胎呢?如果係,有哩個情況出現都唔出奇,我同我老公都想生個女,但醫生話100%係仔,咁又點,都係自己架啦。我相信,第日出世既BB無論係仔定女,做父母既都會好錫自己既子女。

To: tokwawan,
請問你有冇懷過孕?我覺得你太過偏激,懷孕中的媽媽會有好多疑惑、好多問題、好多擔心既事等等,如果你未懷過孕,而你鄙視Simonssquaw的話,我諗我會鄙視你。

我個BB將會係9月出世,都係第一胎,最初知道係仔個時,都會擔心日後會唔會唔錫BB、擔心難教等,但依家就覺得冇所謂,始終係自己既,而且每個人都會有偏心既時候,偏唔偏心暫時都係得一個。

P.S. 如有得罪,請多多包涵

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

好多人講就話仔女冇所謂, 我明白大家都係女人, 咁辛苦陀10個月仲要經歷過陣痛才生得出已經唔容易, 仔女又有乜所謂呢? 但事實上有好多人(包括我)係有生男bb的壓力, 其他人(真係仔女冇所謂果d)係唔會明白.

我覺得自己鍾意咩性別冇所謂, 冇話鍾意仔唔鍾意女就係偏心, 太保守; 亦冇話鍾意女唔鍾意仔就係好型, 好新潮...只不過係性別, 唔係男就女啦! 冇乜大不了.

至於樓主話驚生出黎係女會唔會唔錫, 我覺得我地局外人雖然未必認同佢咁講, 但大家都知道呢種心態係唔正確, 咁我地係咪更加應該"輔導"下佢呢? 或者以過來人經驗話佢知其實係唔會...一生到出黎就自然會好錫個小朋友, 不論性別...而唔係講d負面說話, 咁樣對成件事都冇幫助.

樓主我唔係特別鍾意仔, 而老公都冇所謂(想一仔一女), 但佢會希望第一個係仔, 咁就冇咁大壓力. 呢點我好明白, 有時呢d壓力係無形的, 邊個叫我地生出黎就係中國人.

洋房

我覺得中國人係會傳統d,特別老個代.所以我最初吾知仔定女時都會有壓力(因為其他人):cry: ,又希望可以生個仔先,唸住冇咁大壓力嘛 !但自己就其實仔女都好,我都會好錫佢好愛佢 .係自己骨肉都會好鍚好開心 .
一切上天注定的,最緊要bb健康就心滿意足喇 .

大宅

To: mybabylove,

我不認為有做過呀媽同無做過是有分別的, 因為女人有母性係天生的, 何況我也做了呀媽, 我又點會唔知!!! 不過, 唔知你做過未呢?

大宅

仔仔囡囡都好
最緊要係健康肥白乖豬b就好:loveliness:

民房

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我本身都想要bb仔, 老公就想要bb女, 無論係仔係女都係自己bb啦! (生出黎都會錫到燶) 如果肚裡bb感應到自己媽媽會因為自己性別而冇咁錫自己,一定好唔開心。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 simonssquaw 於 07-8-3 20:27 發表
我個bb照左喇, 醫生話好大機會係仔, 我自己就好想係仔, 因為我本身比較傳統, 我老公就無所謂, 仔女都咁開心, 我尋晚諗諗下, 如果出黎係女, 我會唔會唔錫佢呢?? 我會唔會產後抑鬱呢??畢竟我想要仔...

Hi.simonssquaw,
Don't ?-( too much.The bb health is important.Boy or girl is not control by me.
In my case,When I 12 weeks to check the Oscars test,The result was too bad.I need wait to 20 weeks to did the 'Amion test'(I need wait about over one months) Lastly,that is a normal baby.

大宅

原文章由 ting916 於 07-8-10 16:19 發表

Don't ?-( too much.The bb health is important.Boy or girl is not control by me.
In my case,When I 12 weeks to check the Osca ...

太好啦:loveliness:
咁咪安心曬囉

大宅

原文章由 ting916 於 07-8-10 16:19 發表

In my case,When I 12 weeks to check the Osca ...

咁咪安心曬囉

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Shoeibb 於 07-8-10 16:27 發表

咁咪安心曬囉

Thankyou! I have one girl and ..............(one boy )about X'MAS.Takecare.:lol:

大宅

2019勳章

原文章由 simonssquaw 於 07-8-3 20:27 發表
我地做女人嘅, 是仔是女關鬼我地事咩?!
第一:個 bb 姓咩都唔會跟自己姓,
第二: 個 bb 嘅主權係媽咪度,
第三: bb 只有自己一個媽咪, 無其他人代替到媽咪呢個寶座,
第四: 性別係由精子決定, 又唔係人為可以控制到嘅, 完無人要對性別負責架喎.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意, 十分同意~

其實初初一心以為係仔, 點知剛剛照左唔係... 都有半刻失望, 唔係因為佢唔係仔, 係因為好怕BB似我........ 我咩都唔好... 我怕遺傳左俾佢~

子爵府

完全同意

原文章由 boboT 於 07-8-11 21:05 發表
我地做女人嘅, 是仔是女關鬼我地事咩?!
第一:個 bb 姓咩都唔會跟自己姓,
第二: 個 bb 嘅主權係媽咪度,
第三: bb 只有自己一個媽咪, 無其他人代替到媽咪呢個寶座,
第四: 性別係由精子決定, ...

複式洋房

原文章由 mybabylove 於 07-8-9 23:50 發表
BB一日未出世,我地都唔可以肯定BB係仔定女。你係咪第一胎呢?如果係,有哩個情況出現都唔出奇,我同我老公都想生個女,但醫生話100%係仔,咁又點,都係自己架啦。我相信,第日出世既BB無論係 ...

mybabylove

我完全支持你ge 講法(PS:我地當然都係人地mami la!)

我同我hb係為左追個仔而有呢胎ge, 不過照到都係女, 開頭都有d唔開心, 但過左一排就冇野la, 而家全家都期待住bb出世, 又好想知會唔會同家姐一樣樣tim!

simonssquaw
放心la, 你一定會好錫bb ge!

大宅

我都係傳統女人,想生仔.
但照到個陣知度係女,我同醫生講我好失望,
醫生反而安慰我,話自己鍾意女,
我老公話佢無所謂,
但如果係仔仲開心,
而家我地咪囡囡前,囡囡後咁叫佢,
幾開心,
囡囡要年底先出世,
而家無野望,
希望佢健健康康,肥肥白白,聰明伶俐就得勒
健康活潑的BB來臨了 ;-)