懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生第一胎時,都會有人讓下座位比你~十次都有五、六次~~
而家陀第二胎情況比第一胎更糟糕

今晚同老公及阿仔一齊搭巴士回家
上車時好多人,我一向都唔望會有人讓座(因為試過係地鐵及火車都沒有人讓比你,所以我一向都唔指望有人比位我坐!)

點知,上車後,下個站係官塘市中心的站,我未落車於是就行入車箱中間!

點知有位阿姐A(約20來歲),果時我剛企係度,佢坐係二人座位較出的一個位,入面無人坐,那時佢即刻垂低頭,當咩野都睇唔到!我本想叫佢唔該可唔可以坐入D,等我可以坐啊!但見到佢既樣,都費時~~:tongue:

跟住阿姐B(又係20來歲)同佢既男伴要落車,那時通道又窄,我肚又大,人又多又郁唔到,我就縮埋一邊,等佢可以離開座位落車!點知阿姐B由頭"BEAR"到我落腳,意思係"阻住晒!,我沒有還撃!不過事後好嬲!

我忍唔住係架車度講"而家D香港人真係無咩野人情味及品德!"

講真,我唔希罕有人讓比你坐,坐唔坐就無咩所謂,係佢地對人既態度既自私又冷血!

所以我回家路上都不太愉快!!!只想同大家分享一下!

"他朝君體也相同!"

大家都係女人,LEE兩位阿姐都有這一天的!:tongue: :tongue: :tongue:

我返大陸都反而有人憐香惜玉一下,而家D香港人~~唉!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係有無攪錯啊,最過份都係個亞姐B,啤人做咩先?有著數呀?有錢分呀?做埋D無黎意思既野...痴線~啤人一眼自己咪又係要落車,我真係唔明依家D人點諗,見到大肚既女士就應該讓一讓啦,佢自己都有係女人啦,如果第時到佢自己咁樣比人對待,佢會點諗呀?我諗佢做法同你一樣囉,咁佢何必呢?更何況廿幾歲人,我自己都係23歲..我未有BB前我係一個煙民(唔係勁食果D),以前係D食肆度食煙,我一見到大肚婆我都會避開佢地,廢事比佢地聞到啦,再唔係唔食囉.我覺得我一個人衰好啦,好過連累多2個人啦,加上有一個未出世既tim,我都係後生女(算係啦 ).....我都未至於好似果兩位亞姐咁衰囉~

大宅

唉.依家d人就係咁...

唔好話唔讓坐啦

好以今日咁, 我去百x超級廣場買餸
入到去好自己取架車啦. 點知, 後面一個大約40歲的太太.
一支箭咁超越我取架車. 仲要把架車, 好以飄移咁. 轉一大個圈,
只差一隻手指位. 就會比佢車親. 佢仲要"bear" 我一眼.

好左周圍仲有d婆婆, 太太見到. 一路叫我小心. 一路幫我話佢,....

總之. 依家d人都唔知唸咩.....

大宅

唔好唔開心啦,呢d人的父母冇敎佢地:tongue:啩!!!

我地教好自己的小b,等佢大個左既時候懂讓座比有需要的人,
未來的香港......靠呢班小朋友架啦!我地努力啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你下次去supermarket之類既地方真係小心啊,因為始終都有好多人推車仔..如果撞岩係d小朋友推既,你真係打醒12分精神,因為有d小朋友好貪玩,成日襯媽咪拎轉身買緊野佢地就開始玩架喇~

[quote]原文章由 Bellnyky 於 07-8-4 00:03 發表
唉.依家d人就係咁...

唔好話唔讓坐啦

好以今日咁, 我去百x超級廣場買

大宅

原文章由 tomum 於 07-8-3 23:50 發表
生第一胎時,都會有人讓下座位比你~十次都有五、六次~~
而家陀第二胎情況比第一胎更糟糕

今晚同老公及阿仔一齊搭巴士回家
上車時好多人,我一向都唔望會有人讓座(因為試過係地鐵及火車都沒有人讓比你,所以 ...

tomum,

唔好激氣喇,我都化喇,系我20週開始至而家34週幾,我只試過4-5次有人讓位比我喳!我最記得系我20週時,我早上番工,因番得遲,所以基本上巴士系有位坐既,但每次我系要由車頭行到車尾無選擇之餘叫人縮開隻腳,我先至有位坐,果d 人好自私架,一系就嫌晒,唔肯坐埋面,我大住個肚點坐入去呀?一唔系就放d 野系隔離個位,見你行過就答低個頭或者咪埋眼當睇你唔到,到你無選擇行到車尾,唯有叫d 本來用隻腳霸埋對面位既空間既人縮開隻腳,但就會勁bear 住你!
我發覺呢d 人大部份系20-30幾歲既人,另外就系d30-50歲既男人,因幾次讓位比我既都系40歲以上既嬸嬸同師奶!怪就怪果d父母無教佢地同政府無教好呢d 公民意識!

男爵府

樓主唔駛激氣喎! 而家D香港人係咁架啦!!! 嬲咪盞激壞自己, 我試過係BB7個幾月時去澳門, 果度D巴士座位好少, 企位就好多, 我試過搭巴士, 車上好多學生或年輕人都會立即讓位比你坐, 果一刻我覺得, 香港人真係要學下先得.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

香港人搭最叻係扮訓覺! 咪話大肚婆, 連老人家和小朋友都可以視而不見, 有次我讓位俾個阿婆同佢粒孫女!

如果香港人有類似韓國人文代就好啦, 佢地冇人會坐專俾老弱人仕既座位, 到真係無人坐時佢地至會坐.

複式洋房

我大住個肚...拖住個未兩歲0既女...大大話話0係呢個月搭左十次地鐵..都無人讓位畀我地...

我已經專登走入兩排坐中間企..但個個都好似見唔到我咁...

香港人...真係好唔掂架...

複式洋房

我大住個肚,拖左個未夠兩歲0既女...0係呢一個月入面,大大話話搭左十次地鐵...但一次都無人讓位畀我地坐....

我已經專登走入去兩排位中間企..但個個都對我地視而不見...

大部份都係年輕人..佢地坐晒D位咁傾計,一係就頭DUM DUM咁...好似見鬼咁...唔敢望我地...(我覺得係囉...)

香港人0既質素真係愈黎愈差...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 cancan708 於 07-8-4 01:12 發表
我大住個肚...拖住個未兩歲0既女...大大話話0係呢個月搭左十次地鐵..都無人讓位畀我地...

我已經專登走入兩排坐中間企..但個個都好似見唔到我咁...

香港人...真係好唔掂架...

Not just HK people, it happens everywhere in the world. I'm living in San Francisco. Every morning, I take the bus to go to work. Since the bus is an express bus going to downtown, most of the people on the bus are young office workers. Nobody will give you his seat. I have seen a pregnant woman who looked like she's almost due and get on at the last stop before going to downtown. She will never find an empty seat when she get on. But, nobody on the bus response to her. In SF, the front part of the bus is reserved for seniors and diabled (pregnant is counted). However, everybody just pretend not seeing her or just ignore her. I was 5 months pregnant at that time and I gave her my seat instead. People are really cold-blood.

There's one time that I took the bus after work. Nobody gave me the seat and I was almost 9 month pregnant. All a sudden, the bus made a stop and I almost fell. One old woman got up and insisted to give me her seat. Other young people or at least not old at age were just looking.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我由有到而家呀仔13個月,得1次有人讓位比我,果個就係我朋友ge媽咪=.='''對hk人死心啦,而家唔會有咁好有人讓位ge...唔同你爭已經算好好架喇,我最慘果次...陀到7個幾月,上bus,係荃灣站得我1個人上車,下層大部份人都見到我架,不過望完扮盲,最終我係要由荃灣企到番屯門 落車果刻企都企唔到,腳痛到死,要老公扶住我渣!!!!

男爵府

唔好唔開心la..好多時都有li d人...嬲得多對自己身體唔好...況且你有左bb ma

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔讓都冇所謂, 我早幾日放工搭地鐵, 面前一個位有人落車, 有個廿零歲o靚仔仲衝埋去同我爭位tim 呀 !!!!! 隔離阿叔睇唔過眼即刻讓比我坐....唉....個o靚仔好似索左k 咁呆呆滯滯完全唔覺得自己衰格架 !

複式洋房

我都好贊同你地講既野, 我試過大肚讓比一個女人坐, 佢當時抱住一個未夠一歲的bb and 拖住一個大約2歲的女女, 我覺得d人都有問題, 冇人讓比佢, 於是我就讓比佢, 因為我都有小朋友, 而且帶住個咁細的小朋友真係好辛苦架, 我大肚, 但都仲有兩隻手扶住, 但佢爭位真係冇手扶架....
我見d後生仔女, 由其是係18幾20歲, 揸住nds or psp的仲同你爭位, 一坐底即刻打到天昏地暗個隻, 有d阿婆阿伯仲望到你實, 覺得你好似怪獸咁...:tongue:

男爵府

我對呢d滋味都習慣左:cry: ,我日日都係沒人讓,反而真係睇佢樣樣衰衰個d真係會讓比我坐,即使有人落車,企你隔離個個都快過你坐落去.

昨晚有個小插曲,就係我係沙田上車時,有對姐弟分別坐係對面,我都察覺到個姐姐叫佢細路讓位比我啦,後來去到火炭站弟弟個真係起左身,不過係對坐企係佢前面個兩個,3十幾同4十幾的男人講,叔叔講比你地坐丫,當時個兩個男人互相對望,結果其中一個就坐左落去,而沒叫我呢個企係佢地隔離的大肚婆...
當然弟弟比姐姐話佢唔醒目啦,不過姐姐去到大埔墟落車時仍然想讓比我坐,可惜都係因為怕羞唔敢開口叫我去坐,車關我唔係企佢地前面....都好想係度多謝呢對姐弟,比起個個要同我爭位個d,真係
:-D

大宅

我早幾日仲好笑.... 由長沙灣搭巴士返元朗... 巴士巳經無晒位(有五, 六人企緊架喇)... 有個阿毛 (約四,五十歲).. 以為前面個位無人(其實有個小朋友挨住媽咪訓左), 佢見到我, 同我講.. 前面個位無人坐... 我話有個小朋友... 佢同我講.. 你睇下樓上有無位囉... wa.. 真係唔該晒...

佢隔離o個個三十來歲既女人.. 全程望住我地既對話... 但係哩2個人都無意識讓位.... 所以都係算把啦...

結果.. 我係由長沙灣企到返元朗...

禁止訪問

大宅

我一向都對"讓坐"無期望,因為d人真係....sigh................ 試過有個女人仲同我爭位錯,我老公有點怒氣說:你唔想錯咩?我話(同時望住個女人)講:"睇黎佢需要多d,唔怕啦,我未跛..." 但佢扮無事囉...... :lol:

大宅

原文章由 vancouver 於 07-8-4 11:53 發表
我一向都對"讓坐"無期望,因為d人真係....sigh................ 試過有個女人仲同我爭位錯,我老公有點怒氣說:你唔想錯咩?我話(同時望住個女人)講:"睇黎佢需要多d,唔怕啦,我未跛..." 但佢扮無事囉...... :lol:

係lu.. 最憎d人扮無事.. 扮無知.. 扮訓覺

首頁

尾頁

跳至