夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

7月6日正式結左婚,但一直我都仲係叫auntie+uncle,
唔知點改口叫99老爺??
好似唔知點甘,
可能平時同佢屋企人又無咩兩句!
後日99生日食飯,甘我無理由仲叫auntie,
其實99心裡會唔會介意我一直無改口既呢?

大宅

哈哈
我上年06年結婚,而家都仲同佢兩老一齊住,我一直都未試過叫佢地,除左同朋友果d傾開計我就會話我奶奶又乜,我老爺又乜,同老公傾計講開佢地我就會話你阿媽點點點,你阿爸點點點,就算有時同佢地兩老講下野都係話你乜乜乜,你不如乜乜乜咁樣,雖然我都有少少覺得唔係幾好,但我真係叫唔出口...

禁止訪問

大宅

我岩岩同老公結婚後個一個星期都係叫老爺奶奶,但真係好唔慣同埋佢地好後生~咁叫整到佢地好老咁~之後就叫阿爸同阿媽

複式洋房

叫叫下就慣ga la

我最初結婚大家都唔知點叫大家, 結果我老婆話跟我咁叫. 我mami又話跟我咁叫...以為冇問題啦~ 點知...我老婆跟我叫mami...我mami跟我叫老婆
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

禁止訪問

伯爵府

6299我叫吾出
好似好生外咁
我叫daddy mummy

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

頭幾次叫可能有d扭捏, 但叫叫下就慣啦。點都無理由叫antie uncle!!!!!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 晴B媽 於 07-8-5 09:24 發表
頭幾次叫可能有d扭捏, 但叫叫下就慣啦。點都無理由叫antie uncle!!!!!

老人家, 好小氣, 亦好注重d後生的禮貌, 叫少一聲都有排比人講,至少我c6家d老人家係咁,唔好講6299, 連佢d亞叔亞嬸姨丈姑姐都係咁, 比佢地見到你又叫佢地, 就會係你6299面前數你, 咁6299就會覺得好無面, 然後又會搵你麻煩(因為佢d堂兄弟ga老婆都係咁比人唱), 所以我由結婚第一日開始, 見親佢地, 就算係遠一遠都會走埋去叫佢地一聲, 稱呼呢d野, 叫下叫下就慣, 都係一句啫

超級版主

超級版主

跟老公叫阿媽,阿爸,順口d

別墅

唔好話你啱啱結婚唔慣丫 , 我結婚咁耐都唔慣咁叫 , 到囡囡出世後 , 跟埋叫爺爺麻麻

珍珠宮

畀面勳章

老實講,我結婚前有叫老公問過奶奶想我點叫佢,叫奶奶定跟佢叫亞媽,佢話是但叫乜都得,我自問自己亞爸亞媽是得一個,而老爺奶奶都是傳統上的稱呼,事實佢真係老爺奶奶黎架喎,唔通又叫埋亞爸亞媽,所以最後我都係叫"老爺奶奶"! :lol:
仲有呀,始終個個是長輩.等於你叫亞婆,亞"女麻"嫁左入門都唔叫長輩,好似不是太好!!! (可能大家沒有一個啷黎的奶奶)

男爵府

岩岩結婚時...我奶奶都要我叫老爺奶奶~~~但係我唔知點解講唔出咁...最後我跟老公叫佢地亞爸亞媽~~

我爸媽就叫會叫媽咪..同爸爸~~~
我老公都跟我一樣叫我爸媽做媽咪同爸爸架~~

等待驗證會員

雖然結左婚,已經係一家人,
但我真係叫唔到第2個人做呀媽~
我99同老爺又係都幾後生,
其實我諗唔只我唔慣,
我諗佢地都唔慣!哈哈~
我成日掛到口邊,就無勇氣講出黎!
想講,但講唔出口,唉...點算!

別墅

原文章由 tratra 於 07-8-5 14:05 發表
雖然結左婚,已經係一家人,
但我真係叫唔到第2個人做呀媽~
我99同老爺又係都幾後生,
其實我諗唔只我唔慣,
我諗佢地都唔慣!哈哈~
我成日掛到口邊,就無勇氣講出黎!
想講,但講唔出口,唉...點算!

我淨係飲茶果下有叫個老爺同奶奶,之後我就冇叫過啦,我叫老爺同奶奶係亞爸亞媽架..... 好難叫得出囖

大宅

原文章由 tratra 於 07-8-5 01:19 發表
7月6日正式結左婚,但一直我都仲係叫auntie+uncle,
唔知點改口叫99老爺??
好似唔知點甘,
可能平時同佢屋企人又無咩兩句!
後日99生日食飯,甘我無理由仲叫auntie,
其實99心裡會唔會介意我一直無改口既呢?

初初會係有d唔慣架喇…
但係唔慣都要改口架嘛…慢慢黎。
通常d老人家如果你結左婚都仲叫佢auntie uncle都唔鐘意。
妳最好問下佢地想叫佢地做老爺奶奶,定係爹地媽咪。
果陣時我剛結婚我都係咁問架…
因為我鐘意叫老爺奶奶,但係佢地想我叫佢地爹地媽咪。

大宅

因為我阿嫂(老公阿哥既老婆)叫奶奶做阿媽,所以我就跟佢,同我老公一樣,叫"阿媽"~:D

子爵府

好媽媽勳章

其實一句奶奶又幾難...既然你嫁左比佢個仔...當然要叫奶奶架啦...試下對住塊鏡...練習下叫奶奶...講多幾次就慣架啦...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

原文章由 arale1668 於 07-8-5 12:38 發表
老實講,我結婚前有叫老公問過奶奶想我點叫佢,叫奶奶定跟佢叫亞媽,佢話是但叫乜都得,我自問自己亞爸亞媽是得一個,而老爺奶奶都是傳統上的稱呼,事實佢真係老爺奶奶黎架喎,唔通又叫埋亞爸亞媽,所以最後我都係叫"老 ...

我結婚前有叫老公問過奶奶想我點叫佢,叫奶奶定跟佢叫亞媽。咁佢就叫我跟佢d仔女一樣叫 "阿爸、媽咪"。我又覺得冇問题,反而叫老爺、奶奶好似有d隔幕咁。:loveliness:
天空之城, 快樂之地

禁止發言

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至