母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

各位奶媽:

請借個位我講下,

我有兩個bb,大b歲半,細b兩個月大,之前第一胎餵咗差唔多八個月人奶,後來因為有咗而停餵。

咁早幾個星期我奶奶上嚟睇細b時,佢見我餵大b飲啲多出嚟啲人奶,佢已經好"好奇"咁話你大囝又係食你啲奶(因為我驚自己無奶,每日都好勤力咁泵,坐月時每日都多數有多十幾廿安可以俾大b食而細b就全埋身--除咗出街wet之外)

早兩日佢上嚟問大b係咪又食我啲奶,我都已被迫話佢主要食粥仔,邊有咁多俾佢食(其實我宜家大b每日都有份食媽媽奶,仲要係起碼十幾安o添!)

佢老人家咁諗我無所謂,但係尋日我有朋友(佢生咗兩個bb,兩個bb都有食過媽咪奶)同我傾電話,咁我話每日都用好多時間泵奶,佢講---咁你又怪啲,啲奶又餵埋大b食

我諗咗呢番說話好耐,我係咪好怪,係咪應該唔好俾大b食呢?(因為佢都係人奶媽同我老友,所以我好動搖)

不過,其實上一次我都想繼續餵大b,但係可能因為我有咗而啲奶唔同味,佢點都唔肯食,咁惟有退役啫。宜家佢仲肯食我啲奶,我覺得佢好抵啜o架(唔好浪費同我覺得都有益嘛!)

我認我係一個怪人,但係每次望住兩個bb都食緊我啲奶(大b奶樽而細b埋身),但感覺真係好正!

其他人唔了解唔緊要,我對b係我生,點決定佢啲飲食由我同佢老豆定,佢老豆都支持我餵人奶而成日幫我手o添(等我可以放心泵奶而佢睇住啲b)!

加油

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有乜咁怪呢?
如果我第二胎時有奶多大b又肯食,咁點解唔俾佢食呢?如果妳個大b飲奶粉/鮮奶,d人一定唔會覺得奇怪,我就真係唔明,人奶有益健康,有多都唔俾bb而要bb飲奶粉/鮮奶咪仲奇怪 ?-(?-(?-(?-(

原文章由 bigbigbobby 於 07-8-6 11:28 發表
各位奶媽:

請借個位我講下,

我有兩個bb,大b歲半,細b兩個月大,之前第一胎餵咗差唔多八個月人奶,後來因為有咗而停餵。

咁早幾個星期我奶奶上嚟睇細b時,佢見我餵大b飲啲多 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

I do the same. I also let my extra pumped milk to my 5 years old draugter. She does not like to take any formula but she likes my milk

別墅

bigbigbobby,

你不是怪, 是勁.

你的大b才一歲半, 如果不是你有了bb, 他應該今天還是一個人獨享媽媽奶奶. 現在難得你夠奶餵埋大b, 補償一下餵少了他/她一段時間的損失, 真是媽媽好, bb好. (當然媽媽就真會辛苦些, 一定要多吃東西, 補充補充, 不要太累.)

相信有媽媽咁愛他們, 你的bb一定很好感情, 你的丈夫見你那麼愛孩子, 一定更加愛錫你.

祝你們家庭幸福.

原文章由 bigbigbobby 於 07-8-6 11:28 發表
各位奶媽:

請借個位我講下,

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

複式洋房

各位奶媽:

請借個位我講下,

唔好意思,題外話, 你係唔係m返咗先有第二胎? 我而家細b一歲都未m返, 但好怕有咗都唔知! 會唔會呢??

大宅

好媽媽勳章

你做得好好呀!!

我都同你一樣, b現在22 months, b現在6 months, 我都係會將多出來的奶比大b, b仲好多時見到細b食奶係到嗌我要奶奶, 我要奶奶”, 做媽媽的我不知幾開心呢!!

[ 本文章最後由 pingku1014 於 07-8-6 13:54 編輯 ]

等待驗證會員

eeb,
係啊,有時做奶媽真係要堅持,所以我成日上bk嚟搵同路中人,等自己有理由相信今日雖然我要用好多心機去餵人奶,但呢個係我同兩個bb有深入而緊密接觸的機會 (有時諗,佢哋食我身體製造啲奶,個心會好sweet)
原文章由 eeb 於 07-8-6 12:18 發表
有乜咁怪呢?
如果我第二胎時有奶多大b又肯食,咁點解唔俾佢食呢?如果妳個大b飲奶粉/鮮奶,d人一定唔會覺得奇怪,我就真係唔明,人奶有益健康,有多都唔俾bb而要bb飲奶粉/鮮奶咪仲奇怪 ?-(?-(?-(?-(

等待驗證會員

我有時呢頭泵完奶,大b見到樽奶就問我要,我問佢係咪想食媽媽奶,佢好開心咁笑o架!
哈哈,原來都好多同道中人喎!
原文章由 pingku1014 於 07-8-6 13:51 發表
你做得好好呀!!

我都同你一樣, 大b現在22 months, 細b現在6 months, 我都係會將多出來的奶比大b食, 大b仲好多時見到細b食奶係到嗌 “我要奶奶, 我要奶奶”, 做媽媽的我不知幾開心呢!!

等待驗證會員

babycookie,
我個情況係生完後(兩胎都係咁)個幾兩個月就嚟返m,所以咪一樣有咗。
不過我聽過健康院姑娘話就算餵人奶無m,都有機會會有咗。所以你如果暫時未打算追多個,都要做足安全措施先好。
原文章由 babycookie 於 07-8-6 12:53 發表

唔好意思,題外話, 你係唔係m返咗先有第二胎? 我而家細b一歲都未m返, 但好怕有咗都唔知! 會唔會呢??

等待驗證會員

TFMOM,
多謝你的讚賞,我都係死泵爛泵先可以多咗出嚟餵大B,不過我好開心原來呢度都咁多[怪]人o架!

公爵府

你一點都不怪, 是其他人怪姐?-(
我雖只有一個b, 三個幾月, 都每個星期都被人話點解bb仲食人奶,

妹妹: 仲餵? 你想餵到幾時?
c6 : how thin is your milk? That why BB always feel hungry (每星期)
99 : 唔知點解bb食你的奶很快肚餓? (日日) ---3 個鍾都話快
62 昨晚叫我不用泵奶, (bb昨晚正式搬到他家, 從此骨肉分離)
62: 囡囡食奶粉就可以了, (又一個中廣告毒的人?-( ) (我是中人奶毒及BK毒 )
我: 我就是不想她吃奶粉
62: 金你要補多D才可以
我 :
即是點, 話我D奶唔夠營養

我已立定決心不再理會他人

男爵府

樓主,如果咁叫做怪人,咁我都係怪人囉!:mrgreen:
每當我將d雪奶倒出來時,大女便會說:多d個樽係我的,少d個樽係細佬的!我說:你唔係讓細佬咩?大女說:細佬細個麻(即係唔洗食咁多)!
Cammy3007,
連你老公都唔支持你,又真係好慘!
bb可唔可以返屋企過夜?如果可以,都可以互解相思之苦!

原文章由 Cammy3007 於 07-8-6 14:50 發表
你一點都不怪, 是其他人怪姐?-(
我雖只有一個b, 三個幾月, 都每個星期都被人話點解bb仲食人奶,

妹妹: 仲餵? 你想餵到幾時?
c6 : how thin is your milk? That why BB always feel hungry (每星期)
...

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我想怪D都唔得:-( :-( :-(

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 bigbigbobby 於 07-8-6 14:19 發表
我有時呢頭泵完奶,大b見到樽奶就問我要,我問佢係咪想食媽媽奶,佢好開心咁笑o架!
哈哈,原來都好多同道中人喎!

點會怪呢??
我同你一樣, 都係因為有左細 b 先停餵大 b. 我宜家都係將多出來 d 奶畀個大 b 飲. 如果佢肯埋身食, 我會餵埋佢 tim, 我好想試下大細 b 一齊餵, 可惜佢唔肯 ...

我個大囝 3 歲 2 個月, 而家每日飲十幾廿安人奶. 佢都不知幾鍾意飲我 d 奶!!
我放工返到屋企, 佢會指住個 fridge-to-go, 扮晒野咁問: "入面有咩呀?" (佢其實知道入面有奶), 跟住我話: "有奶奶囉, 你要唔要?" 佢會好開心, 又好含蓄咁點頭 ... 真係好得意咖!

等待驗證會員

我都唔係一個多奶媽咪嚟o架,我惟有每日都飲多啲水,每次都要泵好耐先有多。
你俾啲心機都得o架
原文章由 acomcom88 於 07-8-6 15:14 發表
我想怪D都唔得:-( :-( :-(

公爵府

yanlongma
冇辦法! 我住天水圍, 99住將軍澳, 由於這問題我倆argue for 5 years, I don't want to have baby if baby must live with 99. 現在為有快點賣樓, 再買將軍澳 (其實100萬個不願意) 大屋搬細屋

伯爵府

畀面勳章

原文章由 bigbigbobby 於 07-8-6 14:17 發表
eeb,
係啊,有時做奶媽真係要堅持,所以我成日上bk嚟搵同路中人,等自己有理由相信今日雖然我要用好多心機去餵人奶,但呢個係我同兩個bb有深入而緊密接觸的機會 (有時諗,佢哋食我身體製造啲 ...

bigbigbobby:

如果你係"怪", 咁我咪仲"癲"?

我在大女一歲時再度懷孕, 整個懷孕過程我都有照餵大女食人奶 (當然阿女有食奶粉啦).
到生左阿囝, 我又繼續早晚埋身餵大女到佢4歲半.
細仔而家又係4歲半, 我才剛退役. 阿囡已6歲, 先排佢都有話想食, 就比佢試吓, 佢啜到少少媽媽奶, 都唔知幾開心!

各位同道中人, 唔使理其他人點講, 自己同bb 鍾意點咪點囉 !

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Cammy3007 於 07-8-6 16:00 發表
yanlongma
冇辦法! 我住天水圍, 99住將軍澳, 由於這問題我倆argue for 5 years, I don't want to have baby if baby must live with 99. 現在為有快點賣樓, 再買將軍澳 (其實100萬個不願意) 大屋搬細屋

cammy3007,

為左baby, 委屈一吓囉!

但, 天水圍無育嬰園嗎?

等待驗證會員

Cammy3007,
所以你要同你c6溝通下,我大b出世時我99都唔支持我o架(因為大b面黃要入院,最慘係我老公唔識做,同99講話我餵人奶所以搞到佢咁,咁我咪俾99........:cry: )
記得細b頭嗰個月都係密集式食奶,我老公都有叫我多啲補奶粉,以為餵奶粉一樣。但係好在有次細b發燒(打兩個月針),個醫生見佢塊面濕疹,話可能對奶粉敏感,叫我留意同如果係就要轉豆奶,咁我同醫生講話佢食媽媽奶,醫生話咁就無問題,媽媽奶係最好咁。我老公聽到後更加無異議我餵人奶。你試下多啲俾啲資料(剪報同小冊子)佢哋睇,等佢哋了解下吖!
祝你早日脫離困境啦!

等待驗證會員

Monkichi,
你大囝好得意啊!我又係想埋身餵大b,但係佢又係唔肯?-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊