自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

早兩日同亞媽傾計講起 以前香港有2間呢d類似百貨公司定超級市場既地方。佢話原來我bb果陣都去過喎~
我一d印象都冇~
你地仲有冇人記得? 呢2間野係點既樣架?? 可唔可以形容下?:loveliness:

禁止訪問

珍珠宮

ling ling:

雖然答你就等於暴露真實年齢,但你想知我都可以話你知.

天祥-海運大厦,旺角胡社生行,類似而家嘅馬莎.

吉利是-家樂商場,和宜合道,類似而家嘅吉之島,仲有超市添.

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:33 發表
早兩日同亞媽傾計講起 以前香港有2間呢d類似百貨公司定超級市場既地方。佢話原來我bb果陣都去過喎~
我一d印象都冇~
你地仲有冇人記得? 呢2間野係點既樣架?? 可唔可以形容下?:loveliness:
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

天腸....聽過下無去過...or 去左都唔知...
吉利市..聽都未聽過...

官塘"加拿大"就細細個成日去,佢火燭阿媽仲去執平貨!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

天祥我就覺得似"大丸"+"馬莎"

吉利是 唔知

水晶宮

畀面勳章

原文章由 nz 於 07-8-10 11:39 發表
ling ling:

雖然答你就等於暴露真實年齡,但你想知我都可以話你知.

天祥-海運大廈,旺角胡社生行,類似而家既馬莎.

吉利是-家樂商場,和宜合道,類似而家既吉之島,仲有超市添.

nz,
唔洗怕~
我80年既~我亞媽都話我有去過,你最多咪大我少少
天祥乜唔係響旺角咩? 我亞媽話就係響而家espirit個位架喎~ 唔通佢都記錯?? 仲有佢話吉利市係響我亞麻住果度有一間架~ 亞麻住梨木樹,係咪你講既和宜合道?:)

[ 本文章最後由 bowling2004 於 07-8-10 11:47 編輯 ]

等待驗證會員

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:45 發表
[quote]原文章由 nz 於 07-8-10 11:39 發表
ling ling:

雖然答你就等於暴露真實年

我只係記得細個係天祥買白襪...

水晶宮

畀面勳章

原文章由 webjen 於 07-8-10 11:40 發表
天腸....聽過下無去過...or 去左都唔知...
吉利市..聽都未聽過...

官塘"加拿大"就細細個成日去,佢火燭阿媽仲去執平貨!!

咩係加拿大?:lol :lol :lol 火燭應該有段故,可唔可以講黎聽下?:lol

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好似細細個去過天祥.高級百貨公司o羅:mrgreen:

水晶宮

畀面勳章

有冇人知呢2間野係幾時執笠架呢?:)

子爵府

好媽媽勳章

有呀,我細個時老豆成人帶我去天祥買衫同橡皮糖,但唔記得幾時執笠loo

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:49 發表
有冇人知呢2間野係幾時執笠架呢?:)
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:48 發表

咩係加拿大?:lol :lol :lol 火燭應該有段故,可唔可以講黎聽下?:lol

依家 3 字頭細個又住官塘o既人一定識"加拿大" 細個成日law 黎當笑話:我聽日去"加拿大" 一間百貨公司,似依家永安,千色咁....點知有日無拿拿火燭...咁就咩都無晒lu....之後門口有 d 未濕o既貨尾賣,阿媽買左件外套比阿爸 $20 其實都唔平,以前 $20 買到好多野....
後尾個位就開左 watson's 喇...
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我以前都是住官塘, 加拿大百貨成日去行, 雖然以前物價平, 但佢d貨都唔平. 吉利是及天祥當然都有行過, 吉利是以前在順利邨有分店, 天祥即是現在的馬莎, 我家重有條天祥買的大毛巾, d 質地重好好, 冇梅喎, 都好小用.

[

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 2jmama 於 07-8-10 11:49 發表
好似細細個去過天祥.高級百貨公司o羅:mrgreen:

天祥有印象, 中學畢業都仲去過旺角果間, 不過冇幾耐就執啦, 應係87年左右啦.:loveliness: :loveliness: 米知道我幾時畢業....:loveliness: :loveliness:

其他既都冇印象啦...

[ 本文章最後由 tkkmama 於 07-8-10 12:20 編輯 ]

複式洋房

香港仔以前都有吉利市,執左之後個舖做伊勢丹。

大宅

天祥

Dodwell - also located at Melbourne Plaza, Central previously (now is Fortress).

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:33 發表
我一d印象都冇~
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

水晶宮

畀面勳章

原文章由 webjen 於 07-8-10 12:01 發表

依家 3 字頭細個又住官塘o既人一定識"加拿大" 細個成日law 黎當笑話:我聽日去"加拿大" 一間百貨公司,似依家永安,千色咁....點知有日無拿拿火燭...咁就咩都無晒lu....之後門口有 d 未濕o既貨尾賣,阿媽 ...

係真係叫"加拿大"架??
我真係未聽過
唔知上網search會唔會有呢?
係得一間,冇分店架?

珍珠宮

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 12:20 發表

係真係叫"加拿大"架??
我真係未聽過
唔知上網search會唔會有呢?
係得一間,冇分店架?

我淨識 美國..加拿大..澳洲....

大宅

畀面勳章

哈!估唔到咁多考古學"長者"肯回應,等我都吹下水先:-P

天祥直到係瑪莎前身啦,d橡皮糖都差不多。仲有白襪,毛巾。有幾間的。海運、中環、旺角都有。logo係白底紅字,定黑字呢

吉利市...個名好熟,但係又諗唔起...?-(

首頁

尾頁

跳至