自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-10 15:37 發表
為左証明我老餅, 唱隻廣告歌先~~
購物天堂在吉利市
1.o麥都有得買
2.天天都有特價品
3.大把xxxxx

以前梨木樹有間吉利市架! 我去親我e媽屋企都會去既!
我仲記得我去過海運大廈(定海港城呢)果間天祥買左條 ...

仲有埋歌仔唱添呀???
我都知你講梨木樹果間係響邊,因為我亞麻住梨木樹村住左幾十年。而家個舖位仲係響度架~

子爵府

文章由 wingmonly 於 07-8-10 15:22 發表
天祥係間英式百貨公司,最難忘果d一磚磚的jelly糖,夠煙un同好濃果汁味:loveliness:

我細個果時都好鍾意食,我喜歡食提子味,現在好難食到d噤好食既糖:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

水晶宮

畀面勳章

原文章由 wingmonly 於 07-8-10 15:31 發表

講開大大,細個嬤嬤成日同我去佢頂樓兒童樂園玩:lol

大大我真係唔識
係咪又有間咩大人公司的唔知乜架?

子爵府

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 15:50 發表

大大我真係唔識

"大大公司"歌仔都有得唱
大人規模細好多,好似e家仲有,不過淨係賣衫…

果隻jelly糖,隔住包裝紙都聞都好好味,我敢講…香港普遍賣的,冇一隻牌子及得上佢架

好彩我夠老食過 :lol

珊瑚宮

好媽媽勳章

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:33 發表
早兩日同亞媽傾計講起 以前香港有2間呢d類似百貨公司定超級市場既地方。佢話原來我bb果陣都去過喎~
我一d印象都冇~
你地仲有冇人記得? 呢2間野係點既樣架?? 可唔可以形容下?:loveliness:

而家好順福個位就係天祥喇

子爵府

大廚勳章

香港仔好耐以前有間"吉利市"架, 佢係百貨公司黎, 有好多日式既野賣架, 而家我都好懷念, 果時我一放學就好鐘意行架

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 11:33 發表
早兩日同亞媽傾計講起 以前香港有2間呢d類似百貨公司定超級市場既地方。佢話原來我bb果陣都去過喎~
我一d印象都冇~
你地仲有冇人記得? 呢2間野係點既樣架?? 可唔可以形容下?:loveliness:

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

唔知點解, 我好記得吉利是,有記錯的話讀緊幼稚園初小果陣都仲有響度, 裝修啡色為主, 我仲記得附近有我的餐廳添~~ 冇記錯好似仲有響度

原文章由 nz 於 07-8-10 11:39 發表
ling ling:

雖然答你就等於暴露真實年齢,但你想知我都可以話你知.

天祥-海運大厦,旺角胡社生行,類似而家嘅馬莎.

吉利是-家樂商場,和宜合道,類似而家嘅吉之島,仲有超市添.

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

冇記錯個包裝係唔係好似用保鮮紙包住咁架?!
若果係我就有印象阿媽都買過俾我食架!! :-P

原文章由 carrai 於 07-8-10 15:49 發表

我細個果時都好鍾意食,我喜歡食提子味,現在好難食到d噤好食既糖:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

吉利市就無印象, 天祥就成日去, 因為細個住旺角, 好近胡社生行, 好多時都去

仲記得有次lur我mami買軟糖比我食, 嗰時黎講都算好貴, lur咗好耐mami買咗一包比我, 點知樣就靚, 原來好難食, 仲比mami鬧咗一餐, 一定要我食晒佢

男爵府

大大公司又係成日去, 後來變咗依家既聯合廣場, mami話夏天咁熱所以帶我去涼冷氣喎

記得有得坐車仔, 間中mami會買杯雪糕比我歎, 嗰陣應該係3-4歲左右掛

大人公司我就未聽過啦

原文章由 bowling2004 於 07-8-10 15:50 發表

大大我真係唔識

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

哈哈∼我都有dd印象,係入錢响鼠up下up下果d~
除左大大之外,我記得好似重有一間叫"大元”架,唔知有冇人記得呢

原文章由 wingmonly 於 07-8-10 15:31 發表

講開大大,細個嬤嬤成日同我去佢頂樓兒童樂園玩:lol

男爵府

仲有美美, 依家變得好細間lu, 地下個位已經變咗謝xx珠寶好耐, 細個mami成日去買襪仔比我返學

大宅

好媽媽勳章

唔怪得我覺得吉利市個名咁熟啦, 原來就係香港仔果間. 我細個住香港仔架

大大公司好始華富村有? 頂層好似有機動遊戲家嘛. 我有無記錯?

天祥都好似聽過, 但我細個少出城, 應該無去過.

噢, 系咪透露晒我年齡既秘密

原文章由 isadolla 於 07-8-10 12:15 發表
香港仔以前都有吉利市,執左之後個舖做伊勢丹。

珍珠宮

年齡既秘密 我記性好好咖播 歲幾到依家D野我仲記得一清二楚

天祥DONWELL丫嘛~ 海運果間即係依家FACESS果個位再前D(係佢既正門位)當然個舖大個FACESS啦, 依家間過晒喇D舖位 :-P

細個住得近屋企人同隔離鄰舍好鐘意帶我去海運行街:loveliness:
(好鐘意去GIFTGATE:loveliness: 細細個已經鐘意TWIN STAR, MELODY)

我細個D衫都係天祥買, 我最記得有條紅色ONE PIECE裙仔我好鐘意著 :loveliness:

另外,好鐘意食佢地D WINE GUM,杏仁餅 (同依家馬莎既一樣),
仲有隻JELLY 糖一塊 4x3格 超UN 要用菜用至切得開, 我都俾佢黐甩幾隻牙喇(乳齒) 都唔明自己點解鐘意食

另一間天祥係依家旺角ESPRIT果座大廈地庫個位, 好細間, 係後期先至開既 :D , 以前ESPRIT就係永安百貨, 之後又開過瑞興百貨 之後又開返永安

"吉利市"聽過未去過

"美美" 我聽我媽咪講BB時D尿布(因皮膚敏感用唔到紙尿片)&BB衫都係果度買的

"大大公司""大元公司"即係聯合&創興廣場, 另外仲有間"大大"係依家旺角百老匯對面地庫(即麥記&機舖)

伯爵府

熱血勳章

我好記得吉利市, 因為以前禾輋商場有一間, 好鬼勁架啦, 對當時來講......我唸我得幾歲, 但因為係屋村百貨, 所以成日去, 我好記得個度有好多兒童識字咭, 動物圖片咭等等.....唔知係沙田八佰伴開之前定之後, 吉利市就執咗lu, 而家都好懷念; 雖然我都好懷念八佰伴

珍珠宮

Gifegate 係家樂商場2樓都有一間,我好鍾意hello kitty,同埋佢地用好靚嘅紙袋包,個面仲有貼件小禮物.

大大百貨-聯合廣場
大元百貨-西洋菜街百老滙個位
大人百貨-創興廣場地庫

原文章由 咪咪兔 於 07-8-10 19:09 發表

天祥DONWELL丫嘛~ 海運果間即係依家FACESS果個位再前D(係佢既正門位)當然個舖大個FACESS啦, 依家間過晒喇D舖位 :-P

細個住得 ...
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

畀面勳章

好勁呀你地
好開心同你地一齊懷念下以前:loveliness: :loveliness:

水晶宮

畀面勳章

原文章由 咪咪兔 於 07-8-10 19:09 發表

細個住得 ...

真係唔講都唔知原來天祥有咁多間! 我完全唔知原來海運都有。
淨係以為得旺角有添~ 因為而家都好似仲有間天祥影音響果個位。:loveliness:

水晶宮

畀面勳章

原文章由 pandacat_bb 於 07-8-10 17:50 發表
仲有美美, 依家變得好細間lu, 地下個位已經變

美美我都未聽過呀~

子爵府

我記得天祥好似係土瓜灣.....

首頁

尾頁

跳至