少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

每日放學回家都要打機,打機時間行第一,功課有做,學校黙書有温,但係做得照快。佢話有温書,温半小時打機上facebok二小時。
成日同你講佢大個,自己識分配時間,一話佢就發脾氣。
什麼都忘記,體育服不記得帶,仲話屋企人不帶回校比佢,佢話好多同學都係咁。飯單不記得交,過了時要學校方追問。交通告請假,又忘記,完全交不下一樣東西。
中二了,完全不惜自我珍惜,成日同我嘈,有時真係當你不是阿媽咁閙,我真的好想放棄佢,好勞氣。

象牙宮

中2 是反的時期.

培訓佢學菅理時間.自律性.

菅理好時間

我孩子. 不記得帶成性. 一名小老年人.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

睛靈勳章

打機本來都係減壓一種, 只要懂的分配時間都可以. 最幣唔係人人都做的到, 真係害死人.

伯爵府

回覆 Ahling2004 的帖子

一模一樣, 眼淚在心裏流.....
做左咁耐人, 俾人鬧得最多的, 竟然做左人阿媽,
仲係俾自己十月懷胎, 眠乾睡濕湊大的仔鬧...
但可以放棄嗎 ? 當然不可能, 唯希望佢早日回頭是岸..

溫馨提示 : 打機最累事的係打亂作息時間 => 早上不起床 => 不能上學...

千萬要守住這底線. 共勉.

JoannaD  hi.asa
你仔仔近況如何呀!
我仔仔剛讀完果個teen才班,報了中專。
雖然我唔知係咩,不如好過做宅男。
joanna  發表於 14-4-21 18:30

男爵府

回覆 asa2012 的帖子

真係身同感受。他真的好識管理時間,係快快咁做完功課去打機,同你理論就話佢有温習,但係個心係咪專心溫習,係人都睇到。永遠都係打機先,後温習,最後要遲上床。還好早上都肯起床。

每晚都為這些事嘈。

Ahling2004  同我CASE好相似.  發表於 14-3-14 10:20

用戶要求終止服務

我而家成日背住這三句,當諗心經咁:-

算了吧
沒關係
會過去的

講過,勞氣過,無法解決,唯有放下.

係好難,但點都試,否則真係困獸斗,自己求生不得,求死不能,但佢地無感覺,無反應,真係唔值得.

大家一齊努力!

xcsource    發表於 14-6-22 16:24
hugomama121    發表於 14-6-15 01:17
洋蔥頭媽咪  忍一時,風平浪静,退一步,海濶天空   發表於 14-3-15 00:11
Noddy-mammy    發表於 14-3-14 16:42
Ahling2004  加油!  大家真係要學下放下, 如果唔係我地總傻的快過佢.  發表於 14-3-14 10:23
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

好媽媽勳章

heiB 發表於 14-3-13 09:16
每日放學回家都要打機,打機時間行第一,功課有做,學校黙書有温,但係做得照快。佢話有温書,温半小時打機 ...

朋友, 為什麼同我仔一樣架 ?
中二成績退了, 英文肥.

人不犯我, 我不犯人.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 heiB 的帖子

永遠都係打機先,後做功課,晚晚沒有11時都唔上床。還好早上都肯起床。

prettyoni  我仔11點先上床wo!  發表於 14-3-14 16:25
Ahling2004  11點上床已好好啦,家長.  發表於 14-3-14 10:23
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

熱血勳章

回覆:沉迷打機

不如問問BK媽咪既中學子女有邊個吾打機、吾篤電話?!只有我地做媽咪的緊佢地、為佢地激心!同路人的jm,今時今日我地敵不過手機、電腦!要改變,只可以改變我地對仔女既期望、肉緊既程度!膠住的不斷磨擦,大家都是輸家!

Ahling2004  絕對係.  發表於 14-3-14 10:24
Zen    發表於 14-3-13 12:31

男爵府

回覆 hw1115 的帖子

當年你的小朋友和我的小朋友也是Band One 頭的學生,我們為了他們選了上Band One英中,現在見佢變成咁,係咪好心痛呢?
成日講,不用心温習,點會有好成績,但係講完等於無講,仲要比佢閙。

jc2009  真係期望越大, 失望越大...加油呀!!!  發表於 14-3-19 16:29

男爵府

好媽媽勳章

heiB 發表於 14-3-13 12:21

當年你的小朋友和我的小朋友也是Band One 頭的學生,我們為了他們選了上Band One英中 ...

您有無同老師反應呀?
佢班主任話沒有欠交不能強行留校做功課wor.
我只想佢早一點做完功課, 早點上床咋!
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

家長日見過老師,老師話佢沒有久交任何功課,不覺有什麼問題。我問老師點解學校成日都無功課,老師話係有的。最後我仔話是在學校做的,我真係不知是真還是假,只是再三提我仔不可以抄功課。老師講的話是真的,因我曾見有家長話學校好多功課做,小朋友做不完。

我仔最遅十二時睡,不過每冕一定要打機。

男爵府

heiB 發表於 14-3-13 09:16
每日放學回家都要打機,打機時間行第一,功課有做,學校黙書有温,但係做得照快。佢話有温書,温半小時打機 ...
打機問題真係令好多家長好勞氣.....
不過其實諗返仔女點解要打機, 用勞氣的方式去處理就會變得冇對對症下藥。

細路打機係為咗開心,有D 係為咗減壓,如果家長因為細路打機而同佢哋打打鬧鬧,佢哋就會唔開心,又或者有更大壓力,結果為再開心返同再減壓,就再打多D 機,變成一個惡性循環。

控制好情緒, 講道理唔駛發脾氣的......而且嗌得多咬都傷感情啦

Ahling2004  同意!  發表於 14-3-14 10:25

男爵府

反叛期嚟喇~ 我覺得爸爸話下佢會好d~ 因為已經沉迷,你哋態度強硬少少,打機時間要慢慢減少~

男爵府

好媽媽勳章

回覆:heiB 的帖子

咁啱既,阿仔班主任都叫佢不要抄功課,亦不要借功課比人抄!

人不犯我, 我不犯人.

大宅

睛靈勳章

我那個最幣係唔認打機會累佢一生, 總要同我死撐, 自已為事, 唔理父母的感受. 總冷血.

男爵府

Ahling2004 發表於 14-3-14 10:19

我那個最幣係唔認打機會累佢一生, 總要同我死撐, 自已為事, 唔理父母的感受. 總冷血. ...
妳阿仔佢平時一日打幾多個鐘呀, 打到會累佢一生咁嚴重?

Ahling2004  請問如無時間控制地打機,會唔會累佢以後條路, 出年考DSE啦.  發表於 14-3-14 16:36

男爵府

佢哋為了就時間玩,有時不夠時間做功課,咪抄囉,我在我仔的facebook見過佢哋的對話。佢一話在學校做,我就怕佢會抄功課。我成日提佢不要抄功課,佢話無,但係佢的同學有抄佢,不知佢有無講大話。總之就係,每日一定上on-line。睇到你都頂唔順。
中一食老本,現在科科的成績好明顥低了,睇吓今次測驗點,今次佢不准我理佢的温習,話自己有自己的温習表。好心情時就講比我知個時間表有時跟不足,因為佢引不住手要打機。你閙佢,佢知不好,但係死都要同你閙。

Ahling2004  Same Same  發表於 14-3-14 16:37

男爵府

heiB 發表於 14-3-14 11:03

佢哋為了就時間玩,有時不夠時間做功課,咪抄囉,我在我仔的facebook見過佢哋的對話。 ...
明白妳好緊張阿仔的功課, 呢樣我身為外人都睇得出......亦都明白妳咁樣係為佢好。
不過, 細路就好易會應為妳淨係關心佢讀書, 唔關心佢, 就可能會同妳疏離喇。

既然知道鬧佢, 佢唔聽, 咁有冇試過用其他方法呢?

男爵府

好媽媽勳章

Ahling2004 11點上床已好好啦,家長. 發表於 1 小時前

係最早11點上床, 最夜唔知, 因我都

prettyoni  我唔會瞓先過我仔  發表於 14-3-14 16:42
Ahling2004  哈... 同我一樣  發表於 14-3-14 16:37
asa2012  我以前會理, 現在保命, 自己先睡, 反正話佢都唔聽.  發表於 14-3-14 13:40
人不犯我, 我不犯人.

首頁
12345...6

尾頁

跳至