烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個菜式係一個土耳其朋友教
十分容易,簡單、美味
有意大利飯既口感但就無左意大利飯既肥膩感

Bulgar wheat 我唔知中文名,美國人叫佢做crushed wheat 即壓碎的小麥粒。有分粗同幼。粗粒主要做「飯」,幼粒主要做甜品。我都係老遠係土耳其抬番黎,但事後我發現香港有地方買得到⋯

由於中文麻麻地,個食譜可能唔多通順,影相技術都好麻麻,敬請jm們見諒

別墅

回覆:輕盈版risotto

Bulgar wheat risotto

材料
1. 一碗粗粒bulgar wheat (先用水浸半小時,「力」乾備用)
2. 1/4洋蔥切小粒
3. 2個小蕃茄或1個大蕃茄(去籽切小粒)
4. 綠椒一條 (去籽切小粒)
5. 水2碗
6. 冰鮮蝦仁半碗(去腸)
7. 紅椒醬pepper paste 2湯匙 (可用蕃茄膏代替)

做法
1. 落油(可用牛油)爆香洋蔥粒, 洋蔥粒煮軟後落綠椒粒爆香,再落蕃茄粒爆香
2. 加入粗粒bulgar wheat,分2次加一碗水,轉中火慢慢攪拌直至差不多乾身後再加第二碗水。
3. 加第二碗水後加2湯匙紅椒膏(不用攪拌!)轉小火,加蓋,炆煮大概2分鐘後打開蓋攪拌,然後加入蝦仁約略攪拌,再蓋上蓋炆煮直至水份全部抽乾,加䀋調味後便可熄火上碟。
4.食前灑上香草會更惹味

PS.
1. 水與bulgar wheat比例為2:1。
2. 1碗bulgar wheat 大概2個成年人份量。我c6話唔夠飽肚,所以2人份量可改至1.5碗bulgar wheat 及3碗水。
3. 可用任何海鮮或牛、羊代替蝦仁。落鑊時間可按煮熟時間提前或延後。
4. 全個食譜竅門係落紅椒膏後不要立即攪拌,一定要焗煮一陣才可攪拌。
5. 雖然可用茄膏代替紅椒膏,但個人認為紅椒膏帶出更獨特既風味及美味!

別墅

回覆:輕盈版risotto

左圖係材料一覽
右上角既圖就係落蝦仁前既狀態
右下角係成品圖

翡翠宮

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至