論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友在得x請了工人, 已經轉完又轉, 換了又換, 原因是工人一句唔該SAY BYE.

好了, 今次請一個在HK完約的菲, 當然又係有問題, 而且做了2星期就說胃痛睇醫生, 但醫生紙是寫"婦科病", 病假一天, 然後幾日後又說唔舒服入了急症, 醫生病假紙又是寫"婦科病", 病假6天.
朋友好擔心她的"婦科病"會否與性病有關連, 但私穩權又不可問醫生, 工人又不肯講.

朋友問: 如醫生一直發醫生病假紙, 那一直都不能炒工人? 即使工人真係有帶傳染性的病, 仍一直要留她在家嗎?

如果工人有婦科病/性病, 可否說是工人簽約前有意隱瞞(因有潛伏期或真的之前也有)而不作一個月賠償叫工人即走?

朋友很慘, 用在工人上的錢已記不清了, AGENT并沒有為朋友提供意見, 只叫朋友立即再請另一工人(當然我朋友又付多一次AGENT費)及炒工人(賠足錢), 朋友事後覺得很不合理及被屈.

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 07-8-15 14:52 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

首先係呢個情況下你朋友要用番僱傭條例來同個工人講:
1>必須要清楚表明咩婦科病而拎6日病假,另外要醫生信,一係寫明工人適合做工人,一係就寫明唔適合(咁就唔使補一個月通知),因為病人私隱唔係大哂,而家佢係家庭傭工,有咩病僱主一定要知道。

而家你朋友呢隻賓係好熟法例,要小心!

個人建議俾書面一個月通知期呢個工人(最好錄音/錄影,因為肯定佢唔會簽收通知書,有咩事上勞資庭當無收過,所以最好做咩都錄佢音)

大宅

原文章由 winnie_sh 於 07-8-13 20:20 發表
... 個人建議俾書面一個月通知期呢個工人(最好錄音/錄影,因為肯定佢唔會簽收通知書,有咩事上勞資庭當無收過,所以最好做咩都錄佢音)

搵埋 witness 好唔好... 而家好多工人都係爭大眼講大話...

男爵府

原文章由 winnie_sh 於 07-8-13 20:20 發表
首先係呢個情況下你朋友要用番僱傭條例來同個工人講:
1>必須要清楚表明咩婦科病而拎6日病假,另外要醫生信,一係寫明工人適合做工人,一係就寫明唔適合(咁就唔使補一個月通知),因為病人私隱唔係大哂,而家佢 ...

winnie_sh

非常唔該你回覆!

個工人係睇正苦急症, 而醫生紙係無詳細例明咩婦科病, 定係要工人覆診時要求E生詳細寫出? 正苦肯唔肯寫?

還是帶她睇另一個C+醫生, 但C+會否要工人驗呢樣個樣? 呢D驗身費日後會唔會CLAIM唔到? 我朋友又有無權一同跟工人見e生呢?

大宅

原文章由 PINKAVA 於 07-8-13 21:38 發表
還是帶她睇另一個C+醫生, 但C+會否要工人驗呢樣個樣? 呢D驗身費 ...

唔係有無權,係D姑娘唔會比你入,除非病人唔可以自己解釋病情,先比你入,例:bb...

男爵府

原文章由 Maltesers 於 07-8-13 21:46 發表

唔係有無權,係D姑娘唔會比你入,除非病人唔可以自己解釋病情,先比你入,例:bb...

Maltesers

唔該你先, 應該唔會係有bb掛, 因為如果係bb, e生紙係寫婦產科。
睇黎我朋友都係唔好彩多次喇。

大宅

原文章由 PINKAVA 於 07-8-13 22:02 發表
唔該你先, 應該唔會係有bb掛, 因為如果係bb, e生紙係寫婦產科。
睇黎我朋友都係唔好彩多次喇。

唔係話佢有bb呀∼
係如果個病人係bb既話,咁bb唔識自己講咩唔舒服架嘛,就會可以有一個大人同bb一齊見醫生呀∼∼

我以前個工人唔舒服,同佢睇急症,我同個姑娘講個工人唔識廣東話同英文... 佢係都唔比我入埋去,之後又死死氣出黎叫我入去...(佢嗌咪我唔應佢)

子爵府

醒目開學勳章

咁情況最好帶佢睇相熟醫生,咁診所醫生一般都會比僱主一齊入,我自己同見幾個都係一齊入房,我諗應該無醫院咁大支野

最重要先確認咩病,驗身都係幾百蚊,不如"的"佢去驗一次,再唔係就掃把佢返歸囉!

男爵府

原文章由 winnie_sh 於 07-8-13 22:45 發表
咁情況最好帶佢睇相熟醫生,咁診所醫生一般都會比僱主一齊入,我自己同見幾個都係一齊入房,我諗應該無醫院咁大支野

最重要先確認咩病,驗身都係幾百蚊,不如"的"佢去驗一次,再唔係就掃把佢返歸囉!

唔該晒大家, 我而家就轉告比我朋友知先。 謝~~~

男爵府

又一次求救喇~~~~

原來工人真係有左, 但agent份驗身報告比我朋友時係無孕既, 工人上工2星期, 即係個胎係好新鮮, 一定係工人上班前已經有孕, 咁既情況下, 又有無得終止合約呢?

大宅

有冇攪錯呀咁即係明呃!

原文章由 PINKAVA 於 07-8-14 09:51 發表
又一次求救喇~~~~

原來工人真係有左, 但agent份驗身報告比我朋友時係無孕既, 工人上工2星期, 即係個胎係好新鮮, 一定係工人上班前已經有孕, 咁既情況下, 又有無得終止合約呢?

侯爵府

原文章由 CarmenYsm 於 07-8-14 10:01 發表
有冇攪錯呀咁即係明呃!

wa, 賤得甘緊要...............但未住, 如果到佢生既時便, 未做滿幾多個月(吾記得左), 好似無產假架wor, 有無人confirm呀

侯爵府

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 10:39 發表

wa, 賤得甘緊要...............但未住, 如果到佢生既時便, 未做滿幾多個月(吾記得左), 好似無產假架wor, 有無人confirm呀

同埋係lcoal bun, 出左visa 未呀? 如果未既話即刻送佢走啦

大宅

原文章由 PINKAVA 於 07-8-14 09:51 發表
又一次求救喇~~~~

一係之前個份係假既,一係就真係新鮮既... 仲要係岩岩黎到... 賤格!!

不嬲大肚唔炒得架啵,唔係咩?!

叫你個fd唔好再用個間賤野啦!!!

男爵府

個工人同間agent都賤到爆..................如果呢個係香港完約既, 咁佢個visa出左未?? 未出即刻叫佢走 (送返agent, 比返個波個agent), 乜都唔好叫佢簽名.........然後寫信去入境處cut左佢個visa申請.......................d agent費冇左都冇辦法

如果visa出左, 咁就好麻煩.....................可唔可以告返佢簽約時隱瞞事實真相呢....................

原文章由 Maltesers 於 07-8-14 10:45 發表

一係之前個份係假既,一係就真係新鮮既... 仲要係岩岩黎到... 賤格!!

不嬲大肚唔炒得架啵,唔係咩?!

叫你個fd唔好再用個間賤野啦!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有冇搞錯呀,又想掘僱主前 4 後 6 呀,Agent 應該驗清楚先架

又一次求救喇~~~~

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

個工人係出左visa架。 我朋友在上星期6 fax 通知入境處一個月後就唔用佢, 然後回家就打算同工人講一個月通知, 點知都未開口, 個工人就入左急症。 由於我朋友唔知工人咩事, 一心打算炒佢, 於是在星期日去左得x再練定另一工人來港, 得x仲收左我朋友$1xxx, 我朋友下午去同得x再傾喎。

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-14 10:39 發表

勞工署書仔係咁寫: 在產假開始前已按連續性合約受僱滿40星期;

大宅

你朋友仲去得X請工人?受過咁多次教訓仲唔醒覺架?叫佢快D換個agent喇,如果唔係,可能永無安寧日子。

原文章由 PINKAVA 於 07-8-14 11:35 發表
個工人係出左visa架。 我朋友在上星期6 fax 通知入境處一個月後就唔用佢, 然後回家就打算同工人講一個月通知, 點知都未開口, 個工人就入左急症。 由於我朋友唔知工人咩事, 一心打算炒佢, 於是在星期日去左得x再 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

係架,要做夠40weeks架.我生阿女個時都係剛夠40weeks,先有假..而家件大肚bun~~~都夠...

首頁

尾頁

跳至