烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有沒有聽過"木枮板"不可以用洗潔精清洗?

解說: 洗潔精會浸蝕入木裡面, 瓦煲都是一樣原理都不可以洗潔精清洗.

請指教木枮板應該怎樣清洗及處理才不會變黑?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就咁用鹽洗,有時我會用熱水6下佢tim,我嗰塊都用左至少5年都無變黑

別墅

好犀利呀! 一定要指教.

您係咪用木枮板? 中式還是泰國或其他......, 有沒有用擦油, 用熱水浸?(行家說通通都沒用), 不要用洗潔精, 只要用清水洗, 自然乾便可以, 我始終覺得不乾淨, 接受不到不用洗潔精, 因為又切過肉類不衛生.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

傻la犀咩利.
我個枮板係宜家買,我唔知係中式定咩呀.
我無擦油KA,一買番黎就沖水就用LA.
基本上我所有木制品同瓦制品(瓦煲)我都唔會同清潔劑.
如果你怕唔乾淨就用完用鹽洗,洗乾淨再用熱水6下佢就好乾淨LA.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

宜家買的多數係西式板,佢都係木油出售,只要用油抹上木板就可以保護唔變黑.
<br><br>

大宅

原文章由 KittykyChan 於 07-8-19 15:48 發表
請問有沒有聽過"木枮板"不可以用洗潔精清洗?

解說: 洗潔精會浸蝕入木裡面, 瓦煲都是一樣原理都不可以洗潔精清洗.

請指教木枮板應該怎樣清洗及處理才不會變黑?

我斬完雞都用洗精 + 熱水洗,
咁肥膩點洗?

別墅

多謝指教.

我以前都有用過IKEA膠枮板, 好似好易污穢.

原文章由 kellyly 於 07-8-21 00:50 發表
傻la犀咩利.
我個枮板係宜家買,我唔知係中式定咩呀.
我無擦油KA,一買番黎就沖水就用LA.
基本上我所有木制品同瓦制品(瓦煲)我都唔會同清潔劑.
如果你怕唔乾淨就用完用鹽洗,洗乾淨再用熱水6下佢就好乾淨LA.

首頁

尾頁

跳至