想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身有一邊輸卵管塞咗, 另一既輸卵管又有水瘤,
Dr.Tay
話個水瘤有重量可能會令到卵巢排卵時不能去到輸卵管, 所以叫我做IVF, 但係我唔係好想做因為太貴, 同埋年尾我會係廣華到睇不育科, 所以Dr.Tay叫我下個月DAY 3 再返去抽血驗, 請問有冇人知道打排卵針既過程呀, 同埋我既CASE 打嚟有冇用呢? 因為Dr.Tay 好似唔係咁想我打排卵針, 唔知係咪我既Case 打嚟都冇用呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

bibimuimui ,
咁Dr. Tay做ivf幾錢?Dr. Tay是出名細心及不育專科, 既然你都好快可以睇政府, 可以等下,負擔無咁重,年紀大嗎? 因為生育年齡對女人好重要,要快.
排卵針是M後打的, 主要作用是另卵泡大得快些及又多些.其他IVF都要打針谷大D卵.?-(

複式洋房

原文章由 Cherry_CYW 於 07-8-21 15:35 發表
bibimuimui ,
咁Dr. Tay做ivf幾錢?Dr. Tay是出名細心及不育專科, 既然你都好快可以睇政府, 可以等下,負擔無咁重,年紀大嗎? 因為生育年齡對女人好重要,要快.
排卵針是M後打的, 主要作用是另卵泡大得快些及又多 ...

Cherry_CYW,
多謝你的回覆呀, 我35歲嘞, 試咗都差不多三年, Dr.Tay 話要7萬元左右, 我覺得真係好貴, 我唔想用晒我既所有儲蓄, 請問打針係咪要日日打架,打幾多日呀, 同埋知唔知要大約幾多錢呀?

別墅

我和你情況相約,宮外孕後無咗一條輸卵管,另外個條医生話我輸卵管黏連,我而家諗住睇中医,比多一年時 間自己。

我確实有些 sad, 我老公勁like 小朋友,抱著別人的bb不肯放手。:cry: :-(

大宅

你十一月等到廣華,是不是第一次見醫生呢?若果第一次的話,你可能要多等一年,才可以做ivf喎!你想唔想等咁耐呀!

大宅

原文章由 bibimuimui 於 07-8-21 15:19 發表
我本身有一邊輸卵管塞咗, 另一既輸卵管又有水瘤,
Dr.Tay話個水瘤有重量可能會令到卵巢排卵時不能去到輸卵管, 所以叫我做IVF, 但係我唔係好想做因為太貴, 同埋年尾我會係廣華到睇不育科, 所以Dr.Tay叫我 ...

bibimuimui,

唔好意思,唔好怪我正接.
其實, Dr. Tay 己經比左意見你,就係ivf係.佢既然suggest ivf,咁佢梗係覺得其他treatment 冇セ效啦.
而家問題係, ivf 實在太貴, 亦唔代表一定得或一次得.所以要小心考慮. 廣華係會耐d,但就平好多.所以你要作出取捨.
本來,如果錢完全唔係問題,就梗係快d好啦.但係現實生活,又點可以唔考慮錢呢!!!
至於你講"排卵針".我就唔係好明.因為做iui,ivf, 都耍打谷卵針既.
唔知你講既係邊種.係咪打先自己dodo 喎d呀?

複式洋房

原文章由 seasamegym 於 07-8-21 23:19 發表
我和你情況相約,宮外孕後無咗一條輸卵管,另外個條医生話我輸卵管黏連,我而家諗住睇中医,比多一年時 間自己。

我確实有些 sad, 我老公勁like 小朋友,抱著別人的bb不 ...

seasamegym,
我老公咪又係勁like 小朋友, 我都睇咗中醫成4個月架啦, 輸卵管如果小小黏連好似可以通返架喎,你問吓醫生..

複式洋房

原文章由 VenusTam 於 07-8-22 00:40 發表
你十一月等到廣華,是不是第一次見醫生呢?若果第一次的話,你可能要多等一年,才可以做ivf喎!你想唔想等咁耐呀!

Venus Tam,
我係係上年6月排期架, 今年4月做腹腔鏡, 年尾再見醫生, 咁算唔算係第一次見醫生呀, 如果要等一年真係好耐喎, 咁到時我咪差唔多37 . 但係私家做又太貴......唉.... 咁點算好呀........ 係呢你之前咪做IUI 既, 結果如何呀.

複式洋房

原文章由 Ruby06 於 07-8-22 01:34 發表

bibimuimui,

唔好意思,唔好怪我正接.
其實, Dr. Tay 己經比左意見你,就係ivf係.佢既然suggest ivf,咁佢梗係覺得其他treatment 冇セ效啦.
而家問題係, ivf 實在太貴, 亦唔代表一定得或一次得.所以 ...

Ruby,
係啦我都係咁諗, 除咗IVF ,其他野都可能幫我唔到, Dr.Tay 話佢係用d最好既藥所以係d藥貴唔係佢醫生費貴喎, 但係成7萬元喎, 真係好貴..... 我講既排卵針係自已dodo個隻呀.

複式洋房

好媽媽勳章

我係排了瑪麗, 現在做緊iui, 我都等左一年時間先見醫生, 現在開始左iui的treatment, 等緊結果. 我都係考慮經濟問題所以選擇政府, 因為除了生小朋友外, 將來我們仍有很多錢需要用的, 退休的生活, 醫療等. 如果現在就將大部份錢用作生bb, 太家將來會好辛苦.

如果真係負擔唔起私家, 不如盡快排了政府先, 因你一日唔排, 都唔會明確有一個日子見醫生或做treatment. 或者中途計算過夠錢睇私家, 到時才去仲好.

或者要幾方面一齊進行, 我自己都好想要小朋友, 但我們一生人好多事要做的, 唔係只係生bb囉.

生老病死都唔能夠比我們控制, 我們只可以盡力而為.

原文章由 bibimuimui 於 07-8-22 10:38 發表

Venus Tam,
我係係上年6月排期架, 今年4月做腹腔鏡, 年尾再見醫生, 咁算唔算係第一次見醫生呀, 如果要等一年真係好耐喎, 咁到時我咪差唔多37 . 但係私家做又太貴......唉.... 咁點算好呀.... ...

複式洋房

原文章由 bluesky123 於 07-8-22 15:59 發表
我係排了瑪麗, 現在做緊iui, 我都等左一年時間先見醫生, 現在開始左iui的treatment, 等緊結果. 我都係考慮經濟問題所以選擇政府, 因為除了生小朋友外, 將來我們仍有很多錢需要用的, 退休的生活, 醫療等. 如果現 ...

bluesky123
你都講得好對, 除咗比7萬元做IVF外, 有咗bb之後又要每個月睇醫生, 生bb時又要比幾萬元醫院費, 我估都應該要成11-12萬, 呢個數目真係唔少..... 但係年紀又係我既一個問題... 如果排政府可能要多等一年多, 到時我都37了..... 如果有得借錢生仔就好啦..

首頁

尾頁

跳至