少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地係小朋友幾大講故事比佢聽,有咩書推介

水晶宮

我同個仔講故事是由2歲開始,內容很廣泛,最初最好令小朋友有共鳴感,他就會喜歡,一般英文故事書色彩較吸引,其實講者也很重要,如果父母說得投入,小朋友有興趣聽的機會也多些。

男爵府

其實不需要什麼特定的書, 就算是自己作也可, 我常常也因應小朋友的不好行為而作故事.

october

大宅

我係阿b幾個月大開始講故仔 (E+ 佢就來一歲), 阿b臨訓前, 係我自己攞本書讀 (有d 中文 bedtime story, 2 ~ 3 分鐘講完) , 佢只係聽我讀. 唔知佢明唔明, 不過當係一個習慣, 聽完就自己訓.

子爵府

睇番自己個BLOG
大約囡囡係1歲左右就開始講故事
初頭講好簡單的, 得四版紙
後來長些, 至18頁 - 阿里巴巴與四十大盜...
現在, 可以聽好長既故事如白雪公主, 小人國, 木偶奇偶記...
有時係library 借d 生活化既教材書, 如講禮貌之類
明白幾時講"唔該""多謝""對唔住"

別墅

同我一樣 , 但故仔一定要有少少攪笑, 咁佢地會聽得開心d投入d.

原文章由 October 於 07-8-22 16:06 發表
其實不需要什麼特定的書, 就算是自己作也可, 我常常也因應小朋友的不好行為而作故事.

october

男爵府

me three:mrgreen: , 亞囝歲幾開始同佢睇書. 內容無特定, 通常會選d公仔吸引同亞囝有興趣的, 而故事內容多數係就bbo個排的表現而自己作. 例如, o個排佢成日打人, 唔同人分享etc. 就會就呢d problem 自己作.
原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-8-22 17:52 發表
同我一樣 , 但故仔一定要有少少攪笑, 咁佢地會聽得開心d投入d.

大宅

係呀, 我都係咁架, 聲音表情誇張少少會較為吸引佢地, 同埋好似前面媽咪咁講, 唔一定要有書, 自己諗都得, 內容真係可以好廣泛
原文章由 MariaTsui 於 07-8-22 13:49 發表
我同個仔講故事是由2歲開始,內容很廣泛,最初最好令小朋友有共鳴感,他就會喜歡,一般英文故事書色彩較吸引,其實講者也很重要,如果父母說得投入,小朋友有興趣聽的機會也多些。 ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女晚晚要聽故事先睡,但她從不喜歡聽故事書的故事,要聽一些真人真事,例如:我的成長故事,婆婆公公,姨媽等的事
每晚都講一則,說這類故事已維持年多了

複式洋房

我囝囝3歲,每次我打開本書講故事,佢就會搶咗我本書,然後好快翻幾頁,and then close the book immediately.
我又try過講故事without book,情況好少少,但依然無太大的作用,
請問有冇mami可以指教一吓....:cry: :cry: :cry:
羲羲 :-P :-P :-P

大宅

我個仔都好鐘意聽我講故仔.唔講會唔開心.
我無買什麼書來講,多數自編.由日常生活中去編.最初係將佢當主角,例如佢今日做什麼同講什麼,我地點反應等.聽聽下就問反我轉頭係埋講緊他.我就讚好醒目係他.慢慢講到其他.你或者試下.但要簡短,可能五句話就係一個故事.我一晚講成6-7個故仔.可想而知幾短.而且係連續劇咁講.有窮爸爸,b爸爸,12生肖,小壞小乖等等.仔仔晚晚都好奇待.

別墅

你地係咪臨睡前講,定平時放工返來講
我個仔都係,我一攞本書出來佢就搶咗,跟住我就唔知點好
呢排佢好鍾意消防車,我就用相機拍低消防局,或者有時行街見到救護車等都拍低佢,每晚臨睡前佢就要我攞住個相機同佢講有關呢方面o既野

但係我好想培養佢睇書o既習慣喎,點好呢?-(

別墅

原文章由 ysy111104 於 07-8-22 08:43 發表
請問你地係小朋友幾大講故事比佢聽,有咩書推介

I suggest you visit your nearest library with your kid.

The atmosphere helps to develop the reading habit at early stage. Besides, there is a wide collection of children's books, some of which are too expensive for parents.

http://www.news.gov.hk/tc/category/healthandcommunity/070801/features/html/070801tc05001.htm

別墅

More tips:

http://www.qbaobei.com/Htm/wenzhang/zaojiao/zhilikaifa/085159580.htm

大宅

我都想知點樣培養睇書的習慣,唔該!

別墅

Another reference:

http://www.qbaobei.com/Htm/wenzhang/zaojiao/zhilikaifa/155413927.htm

別墅

More tips:

http://www.qbaobei.com/Htm/wenzhang/zaojiao/jtjy/145324291.htm

首頁

尾頁

跳至