論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

早陣子,個印印在外面惹了蚤子回家,咬到佢手腳都係一粒粒(連我都一身都係)才俾我們發現.佢先至話自己已經噴了一支殺蟲劑都無效. 最後要帶他去睇醫生,屋企大清潔左成個幾月,才把蔓延到全屋的跳蚤除去,更要掉晒所有床鋪.

無幾耐,他又話俾我聽佢小腿潰爛發黑,自己去睇了兩次醫生都無用.我們唯有再帶他去看醫生.才知道他抓損的傷口發炎,要食抗生素.

到8月13日晚,我們見情況無好轉,送了他去瑪麗醫院.醫院話係細菌感染,要留院吊抗生素.昨天問姑娘,知道他的腳已經好番,但上星期六又話自己腹痛(痛症最難check),又驗血又做超聲波都話佢無事.

唔知佢係唔係貪留院有人服侍佢,又有人工收,前幾日又"玩"無胃口,唔肯食野,搞到身體弱晒,要吊番鹽水,仲要繼續留院大check.

宜家已經住院10幾日,以乎仲有排玩.約了今午與醫生面談,總之好煩.

屋企阿B又細,得14個月大,好煩,好煩.

:-(

[ 本文章最後由 bearmouse 於 07-8-22 09:13 編輯 ]

禁止訪問

大宅

係喎!
好呀,唔該晒.
:lol:

[quote]原文章由 VANESSAT 於 07-8-22 09:13 發表
看來你工人是偷懶, 我之前有兩個工人,一個真病入院,另一個起初病,好返都唔肯出來,醫生都話照晒無事; 由於我當時不在港, 我阿爸去睇佢, 佢叫阿爸

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想知其實工人有病,可唔可以炒,一時又話有病唔可以炒,一時有話可以以不合適傭工工作而炒?

禁止訪問

複式洋房

一定唔可以在佢病假的時侯炒, 因這個是僱傭保障, 佢在香港做左幾耐, 僱傭條例訂明員工在第一年每做滿一個月就可以類積2天病假, 到第二年每做滿二年就每個月可以頪積4天病假, 如此頪推, 最天可類積至120, 而病假要連續請4天才可以有4/5 Pay.
你試下扣佢人工, 睇下佢會唔會再偷懶, 最好係佢唔夠病假, No Pay tim.

大宅

我個印印做了13個月,即係累積了廿幾日病假,那麼若果繼續留院的
話,是否都計在這廿幾日病假?過了就可以扣年假甚至no pay?

原文章由 mysol 於 07-8-22 09:42 發表
一定唔可以在佢病假的時侯炒, 因這個是僱傭保障, 佢在香港做左幾耐, 僱傭條例訂明員工在第一年每做滿一個月就可以類積2天病假, 到第二年每做滿二年就每個月可以頪積4天病假, 如此頪推, 最天可類積至 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩...千祈唔好話炒佢呀佢識得玩扮病入院,就一定識告您啦.
VANESSAT個Case,您個agent都未必真係咁同個妹講架,樓主您唔好學呀.

樓主,
您個工人扮晒野,其實您有一個方法可試試.您同醫生傾下,如醫生都話佢無咩喎,但佢又話呢度個度痛....您就好慘咁同醫生講: 醫生,我屋企仲有個BB要湊,我真係好擔心呀,個工人周身痛左10幾日,佢其實係唔係唔適合做家傭架???

如醫生肯証明佢unfit to work,您就可同佢解約啦. 佢要玩野,可能醫生都睇得出,嚇鬼佢都唔定..

公爵府

原文章由 bearmouse 於 07-8-22 11:46 發表
我個印印做了13個月,即係累積了廿幾日病假,那麼若果繼續留院的
話,是否都計在這廿幾日病假?過了就可以扣年假甚至no pay?

係病假期間比4/5人工架咋,咪益佢呀.咁衰.:evil: 另唔駛同佢扣年假,Over左直頭比no pay leave佢,同佢一樣還一樣,如佢開聲話扣年假,您話唔得架喎,病就病假,唔信一齊去勞工署問囉,大番佢.

大宅

原文章由 FA8866 於 07-8-22 11:54 發表
如醫生肯証明佢unfit to work,您就可同佢解約啦. 佢要玩野,可能醫生都睇得出,嚇鬼佢都唔定.. ...

最好嚇佢話命不久已,快D返去搵錢做後事...

大宅

我睇道享保險,其中一飯係傭工因病不能履行合約,咁保險cover到仲可以cover埋請新工人,不過冇詳細問點樣理賠。

大宅

FA8866,
唔該晒呀,好彩你提醒我,我仲以為要出全薪俾佢添,差點益左個衰印印.

YEAH-YEAH,
我都係買道亨保險,等我CHECK下個條款先.唔該晒.
不過今勻請著這個印印, CLAIM 醫療保險都 CLAIM 到手軟. 第時我一定比保險公司BLACKLIST. 多得這個印印唔少.
:evil:

大宅

原文章由 bearmouse 於 07-8-22 12:36 發表
FA8866,
唔該晒呀,好彩你提醒我,我仲以為要出全薪俾佢添,差點益左個衰印印.

YEAH-YEAH,
我都係買道亨保險,等我CHECK下個條款先.唔該晒.
不過今勻請著這個印印, CLAIM 醫療保險都 CLAIM 到手軟. 第時 ...

唔會black list,至多加load既者...

大宅

昨天見過醫生了. 醫生說希望看一看印印來香港時的驗身報告.另外,由於印印不斷話自己腹痛,在醫學上他們會詳細檢驗他的肝和腸.

我老公問醫生印印會不會是詐病,醫生笑了笑說,他們職責上一定要幫病人作檢驗.若果報告證實一切正常,醫院也絕不會讓詐病的人得逞,浪費醫院的資源.醫生說他很理解我們的苦況,叫我們不用擔心.唉,希望報告出了後,若果知道是詐病,醫生可以企硬啦.(不過,這個醫生很好人,原來他是專登從宿舍走過來見我們的,之後他又立即回宿舍了)

不過,當我老公在病房門口等見醫生時,剛巧有姑娘把印印推出去照x-ray.印印估不到我老公會在那段時間出現,原本一臉從容,笑容燦爛,見到我老公後呆了一呆;照完x-ray後回來,迎面已經面容扭曲,狀甚痛苦,真係勁過"變臉".

agent今天下午會到醫院"了解"印印的病情,並且會跟他"傾傾".但是agent叫我們在有薪病假期間(28天),千萬不要同印印講個"炒"字.因為若他有心詐病,要小心處理.

我想問,過了有薪病假後,就是no pay sick leave.
no pay sick leave時可否炒他?
有沒有人知道?

公爵府

原文章由 bearmouse 於 07-8-23 08:59 發表
昨天見過醫生了. 醫生說希望看一看印印來香港時的驗身報告.另外,由於印印不斷話自己腹痛,在醫學上他們會詳細檢驗他的肝和腸.

我老公問醫生印印會不會是詐病,醫生笑了笑說,他們職責上一定要幫病人作檢驗.若果 ...

您有無比工人初黎hk時既檢身報告醫生呀???記得比呀.:mrgreen:
agent講得啱,您千祈唔好提個炒字,唔係個印就成功屈到您啦.

另no pay sick leave期間一樣不能炒,只係無人工啫,唔炒得.

呢條PK印,

p.s. 記得所有文件自己都要keep一份,即使比醫生既都要,如醫生接受副本,您就keep正本啦.

大宅

原文章由 bearmouse 於 07-8-23 08:59 發表

我老公問醫生印印會不會是詐病,醫生笑了笑說,他們職責上一定要幫病人作檢驗.若果 ...

你都講 no pay sick leave... 係 SICK LEAVE 喎∼∼∼
個醫生而家都肯同你further研究,咁就最好啦...:loveliness:

另外想講返自己少少經驗...(相信你個件一定唔係咁)
我曾經都試過肚痛痛死咁滯... 醫院有 check 腸胃子宮卵巢都有 check... bb超聲波都有照(飲水飲死我 )... 當然係發現唔到有咩... 但又一陣陣咁痛,攪到我媽以為我係咪娠痛生得(痛成幾個月,生咩都死啦)... 之後聽人講話係濕熱... 煲左好勁去濕既野,飲左當晚就無事lu...

侯爵府

原文章由 Maltesers 於 07-8-23 09:22 發表

你都講 no pay sick leave... 係 SICK LEAVE 喎∼∼∼
個醫生而家都肯同你further研究,咁就最好啦...:loveliness:

另外想講返自己少少經驗...(相信你個件一定唔係咁)
我曾經都試過肚痛痛死咁滯...  ...

我都試過肚痛, 車左好耐都吾知乜野事, 最後看中醫, 話我精神緊張(果時份工好大壓力), 話係腸抽筋, 飲左一個月中藥, 先叫做好d, 上兩年試過發作一次, 但無第一次甘serious, 之後, 就會叫自己, 放鬆放鬆..........................

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-23 09:55 發表
我都試過肚痛, 車左好耐都吾知乜野事, 最後看中醫, 話我精神緊張(果時份工好大壓力), 話係腸抽筋, 飲左一個月中藥, 先叫做好d, 上兩年試過發作一次, 但無第一次甘serious, 之後, 就會叫自己, 放鬆放鬆..... ...

我都係緊張就肚痛,不過同濕熱痛唔同...
濕熱個隻係好似用螺絲批x個肚咁,仲係次次都唔同位,比我零願腸抽搐...
(touchwood)

侯爵府

原文章由 Maltesers 於 07-8-23 10:06 發表

我都係緊張就肚痛,不過同濕熱痛唔同...
濕熱個隻係好似用螺絲批x個肚咁,仲係次次都唔同位,比我零願腸抽搐...
(touchwood)

下...........吾係卦, 我腸抽筋痛到企都企吾直wor, 好幸苦架wor, 果次去see dr, 痛到我血壓標升到14x....................

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-23 10:11 發表

下...........吾係卦, 我腸抽筋痛到企都企吾直wor, 好幸苦架wor, 果次去see dr, 痛到我血壓標升到14x....................

咁我無去到咁勁... 我係似去大之前既大力蠕動咁者...

首頁

尾頁

跳至