自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

你們有無發覺, 城巴既巴士(定係司機), 開車吾識轉彎同開得好慢?

我之前出香港仔, 搭72號, 係香港仔tunnel 前面(未到吾可以換線既地方), 兩條線, 一條塞塞地, 一條還係好順, 我搭果架城巴, 還係樹, 慢慢向前, 但後邊既新巴, 就cut 線轉隔離線

sat 入黃金海岸, 又係搭城巴, 去程時, 已經覺得架車行得好慢, 真係好慢好慢果隻, 平時好小搭城巴, 比我感覺係比平時既巴士慢好多, 上到highway, 都係好慢

到回程時, 又係上到highway, 今次就好留意其他車既車逝, 眼見, 隔離線, 九巴, 貨車, 私家車, 總之架架車都係我們架車身邊飛過(因為我們果架實在太慢)

想問搭開城巴屯門線既人, 係吾係真係慢得甘緊要, 定係我真係小搭巴士, 吾知呢................

禁止訪問

男爵府

係, d巴士越黎越熱. 有時直頭好似無冷氣咁. 以前就凍都死, 熱家就谷/熱到死, 真係要
原文章由 jimmy13 於 07-8-27 12:00 發表
唔覺…
但覺得佢地D通風麻麻地…

侯爵府

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-27 12:13 發表
係, d巴士越黎越熱. 有時直頭好似無冷氣咁. 以前就凍都死, 熱家就谷/熱到死, 真係要

依家話環保, 要保持25度, 但好多人, 又熄晒車上邊既冷氣, 攪到好焗, d 窗又開吾到, 真係好幸苦

伯爵府

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

珍珠宮

慢唔緊要, 我諗佢地要安全第一掛.

唔夠涷, 都可接受, 起碼好過街外.

最怕司機大聲鬧人, 好突然,好驚,好無奈, 事緣有次同囡囡坐巴士返家, 去到一半有多的路程阿女開始話好辛苦唔想塔要落車 (好似暈車浪咁, 知她會可能咁,但希望可訓練她因她返學要坐校車), 她一路大喊大叫, 可能太辛苦唔太舒服, 我做父母的梗知嘈, 亦都好無奈, 唯有叫她定些好快落車合埋眼睛等,諗諗落車先定繼續, 突然間有把好大的男人聲話,唔好嘈,叫了3次,係司機男人, 個剎那真係好尷尬又有嬲又瘀, 之前都試過又係咁, 有乘客會問要唔要白花油, 或膠袋, 我諗你都有仔女點解可以咁唔體量, 我都想她同其他小朋友一樣正常.

男爵府

醒目開學勳章

佢地d巴士...又焗又熱. . .

原文章由 jimmy13 於 07-8-27 12:00 發表
唔覺…
但覺得佢地D通風麻麻地…

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

我每朝都搭城巴,之前好熱個時,開晒個風口,隻手遞到風口處,都感受唔到氣流,之後熱到我暈車浪。每朝早都會有人係上層大叫司機開大d冷氣,d司機就會回應,已經開到最大架喇﹗其實d人都有開風口,包括我在內,奈何架車既冷氣真係好有問題~

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-27 12:18 發表

依家話環保, 要保持25度, 但好多人, 又熄晒車上邊既冷氣, 攪到好焗, d 窗又開吾到, 真係好幸苦

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

早排搭新巴又係好熱, 出風位完全冇風,跟住打去hotline反映,operator話冷熱set定咗, 但司機可以較風速, 我話環保都要睇下幾點鐘,架車行邊度, 又要睇時間, 日光日白曬到正, 有時人多,車箱入面點只25度,會好辛苦好焗, 佢話即刻fax過有關部門跟進,隔咗一日再搭,舒服晒~~
需然唔同巴士公司,但我諗佢哋做既野應該差唔多~~ 試下打去customer service hotline講下

[ 本文章最後由 penpen 於 07-8-27 21:05 編輯 ]

侯爵府

原文章由 琳琳小天使 於 07-8-27 19:33 發表
我每朝都搭城巴,之前好熱個時,開晒個風口,隻手遞到風口處,都感受唔到氣流,之後熱到我暈車浪。每朝早都會有人係上層大叫司機開大d冷氣,d司機就會回應,已經開到最大架喇﹗其實d人都有開風口,包括我在內,奈何架車既冷氣真係好有問 ...

唉, 我又係一個好易暈車浪既人, 我點解會留意到佢地車速慢, 就因為暈車浪law, 係條highway樹, 慢到好似塞緊車甘, 我真係頂吾順........

我平時搭九巴, 行highway 都吾係甘慢既..................

首頁

尾頁

跳至