少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

你有得選擇的話,做一班尾定做二班頭?

hbm719  second class is better  發表於 14-7-19 23:13

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-4-3 01:57
轉校? 不計成績,校風與現校一樣好? 事主本人肯轉校嗎?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

水晶宮

LKS媽媽 發表於 14-4-3 01:57

睇性格囉, 如果做二班頭可以令佢有返自信做事變得積極開心嘅係好事啊

jc2009  AGREE  發表於 14-7-16 16:12
tsuitung  Agree  發表於 14-6-30 14:17
MariaTsui  agree  發表於 14-4-3 14:59
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

主力看氣氛,如果2斑頭的人讀書氣氛好,咁都好嫁. 我個人就看校的校風,同埋斑內的讀書氣氛多D.

侯爵府

畀面勳章

琛媽 發表於 14-4-3 11:02
睇性格囉, 如果做二班頭可以令佢有返自信做事變得積極開心嘅係好事啊
同意

男爵府

熱血勳章

回覆:做一班尾定做二班頭

成績吾得!中三免强試升,中四兩個學期都全部吾合格!(但課外活動表現出色)留硬级!原校留级會要阿女cut左課外活動,問題係阿女自專心好強,老友升晒上去之餘,個團隊繼續運作,由核心人員淪為旁觀者,除左成績之餘,我仲擔心佢頂吾住眼寃!左英中幾年,老師的評價係:你好除左成績,乜都好!

男爵府

熱血勳章

Band 2學校吾會收阿女,原校留级吾輪到我女揀科!Band 3 有一中學我很欣賞的,不論老師的用心、還是學校的觀念(因妹在這校就讀),計劃也是重讀的,而知道來年的中四學生有的讀書態度、成绩都好掂,直言是入大學的材料,我女轉到這校亦有對手的,不像現況的一湖死水!我想她轉環境,原校讀吾嚟,跟本無把握會順利坐到中六!而他校只要操行吾出事,基本可上到中六!中三張成績表吾見得人了,在課程較淺易的一間,相對較易應付

男爵府

熱血勳章

Jm們無估錯,要女兒降呢重讀,她抗拒、不願意!怕陌生、無左D friend, 吾捨得套校服和制服得來的虛榮……

男爵府

熱血勳章

由她繼續在浮沉?讀這校4年了,如合適的跟本吾會走到這地步!我也要面對現實,我亦曾虛榮過,這個月我在兩校為着女兒的處境都跟老師詳談過,分析怎樣才對女兒有最理想的幫助,jm們,你們覺得我要女兒從band 1英中轉到band 3中中是笑話嗎?

YuYuMother  唔係笑話,而係佢接唔接受到?  發表於 14-4-4 10:21

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-4-3 15:50
由她繼續在浮沉?讀這校4年了,如合適的跟本吾會走到這地步!我也要面對現實,我亦曾虛榮過,這個月我在兩 ...
deleted

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-4-3 15:50
由她繼續在浮沉?讀這校4年了,如合適的跟本吾會走到這地步!我也要面對現實,我亦曾虛榮過,這個月我在兩 ...

轉去的是津校嗎? 有沒有可能轉去 band 2 直資重讀中四?

是選錯科所以追不上程度? 主科又如何? 差少少合格,還是有很大距離?

男爵府

熱血勳章

是差好多,呢幾年都讀得吃力!是津校,私校太貴了!

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-4-3 16:54
是差好多,呢幾年都讀得吃力!是津校,私校太貴了!

已有補習? 學習態度正面積極? 如答案都"是",那真的無謂勉強. 既然新校校風你已很清楚,現在最大問題是如何輔導你囡囡面對現實,重新開始.

男爵府

熱血勳章

有補習,見佢讀得吃力,最大問題就係同阿女既輔導工作!她不願意接受現實,妄想有轉機,可以原校升上中五

用戶要求終止服務

引用:有補習,見佢讀得吃力,最大問題就係同阿女

原帖由 LKS媽媽 於 14-04-04 發表
有補習,見佢讀得吃力,最大問題就係同阿女既輔導工作!她不願意接受現實,妄想有轉機,可以原校升上中五:b ...
佢唔願轉校,轉左都唔會有進步,萬一情緒無法疏導,更麻煩。

不如同佢協議,原校重讀,觀察半個學期,既然重讀,原則上應該有進步,至少主科必須合格。如屆時情況依然,就一定要轉校。

如實告知新校,要求保留學位。

用戶要求終止服務

引用:有補習,見佢讀得吃力,最大問題就係同阿女

有補習,見佢讀得吃力,最大問題就係同阿女既輔導工作!她不願意接受現實,妄想有轉機,可以原校升上中五:b ...
話佢知如果維持咁既成績都俾佢升班,學校唔係幫佢,係害緊佢。勉強無幸福。

男爵府

熱血勳章

原校重讀半學期,吾掂下學期先至轉校,呢個方案吾work!一般轉校申請多在六至七月遞表,九月開學,我要咁早籌謀,係因為呢間雖然是band 3學校,但有市場的,好爆好多人遞表插班的,下學期才轉,校方和女都更難協調

男爵府

熱血勳章

阿女這幾年都是糊運過骨的,升左一年又一年,成績吾掂的,只是留班位不夠分,比她試升!今回即使她意願如何,我真想她受下教訓,她自我中心,認為自己叻過人,去到新校扁低左自己!佢呢個態度令我最氣憤!

男爵府

熱血勳章

Band 1既學校現實,只向成績看。而妹讀緊既band 3學校,成績相對遜色,但操行守得好嚴謹,處理事件的態度認真,吾會hea,老師的關顧、心靈上的照顧遠比原校體貼優勝!band 1的分別,只是收的學生成績較優異,但並不代表品行都成正比!band 3 收的學生無可否認成績已輸掉他人,但是包容、天生我才必有用、謙卑的道德觀,妹在校內得到培養,我感動的,除了成绩,做人的德行更為重要、寶貴

ilbl3696  agree  發表於 14-4-24 17:27
BHT  very true  發表於 14-4-12 20:47
adallfad    發表於 14-4-9 13:51
Zywx  認同  發表於 14-4-4 20:30
Imcao  同意,態度決定命運!學校能幫助建立正確人生觀和價值觀才最可取  發表於 14-4-4 12:15
Imcao  生觀和價值觀才最可取。  發表於 14-4-4 12:09

用戶要求終止服務

引用:阿女這幾年都是糊運過骨的,升左一年又一年

阿女這幾年都是糊運過骨的,升左一年又一年,成績吾掂的,只是留班位不夠分,比她試升!今回即使她意願如何 ...
如果肯定會留班,叫佢自己選原校留或轉校重讀中四。

首頁

尾頁

跳至