跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,,,,,,,,,,,,
本人將會搬入梨木樹,唔係咁熟悉環境,請大家幫下忙,thank you

別墅

有冇人幫下我呀:-(

民房

仔仔間幼稚園今年有3個外籍老師~~~

我係上年搬過來住的 ,你住邊座﹖

我幫仔仔報左樓下間幼稚園,叫世德幼稚園(梨木樹),聽鄰居講話呢間學校幾好,課程同英文程度好,活動多。

星期四剛去參加完新生家長會,感覺幾好,校長仲介紹學校著重英文,所以今年請左3個外籍老師教英文 ,希望有好d既英語環境。唸唔到屋邨幼稚園都會有咁多外籍老師架﹗仔仔以後每天都有英文堂上啦

呢間幼稚園開左2年,環境同設施好新,裝修光猛,但係只有半日班,無全日班,你可以去參觀下,d老師都好好人﹗

大宅

我土生土長向梨木樹 , 以前保良局幾好 , 不過得罪講句 , 真係多左新移民先衛生差左 , 患手足口病都照帶佢返學 , 重話唔怕啦 ! 全部都係小朋友唔會介意喎 , 重成個星期先講 , 老師發現先講咋 , 攪到成個月要帶口罩和嘖消毒漂白水向對鞋樹呀 ! 救世軍重唔c諗 , 我囡囡囉左出世紙一個月已經去報名 , 家陣已2歲半都話未輪到佢 , 都唔知比咩人讀 , 其如兩間未聽過 , 無意見 !
原文章由 momo_bb 於 07-8-31 23:44 發表
如題,,,,,,,,,,,,
本人將會搬入梨木樹,唔係咁熟悉環境,請大家幫下忙,thank you

[ 本文章最後由 yukping 於 07-9-2 20:08 編輯 ]

別墅

咁除左係梨木樹果度讀之外,重有冇其他地方選擇呀????????
梨木樹去葵涌遠唔遠架??同點去架?????thx

別墅

原文章由 manmanho 於 07-9-2 19:18 發表

我幫仔仔報左樓下間幼稚園,叫世德幼稚園(梨木樹),聽鄰居講話呢間學校幾好,課程同英文程度好,活動多。

星期四剛去參加完新生家長會,感覺幾好,校長仲介紹學校著重英文,所以今年請左3個 ...

thx,,,天水園都有間世德呀,,,,,,,,但唔知係點0既,我而家呢邊好多新移民讀,我唔係歧視佢地,不過佢地d小朋友真係好無禮貌,真係有d驚...

別墅

原文章由 yukping 於 07-9-2 20:07 發表
我土生土長向梨木樹 , 以前保良局幾好 , 不過得罪講句 , 真係多左新移民先衛生差左 , 患手足口病都照帶佢返學 , 重話唔怕啦 ! 全部都係小朋友唔會介意喎 , 重成個星期先講 , 老師發現先講咋 , 攪到成個月要帶口罩和 ...

嘩,咁得人驚...真係唔得佢死.......
我諗佢地心態係比左錢,點解唔返學咁笨.......
唉,我都好驚間幼稚園太多新移民,,,,,,,,,
而家唔知點好,我又未黎過梨木樹呢邊,又唔知點搭車,,,,,,,,,
搵學校更加一頭霧水呀,,,,,,

大宅

我個女係世德幼稚園(梨木樹)第一屆畢業生,
但係我唸我第2個唔會俾佢係果到讀.

原文章由 manmanho 於 07-9-2 19:18 發表

星期四剛去參加完新生家長會,感覺幾好,校長仲介紹學校著重英文,所以今年請左3個 ...
一家五口加多隻狗
]

別墅

原文章由 momo_bb 於 07-9-3 00:03 發表
咁除左係梨木樹果度讀之外,重有冇其他地方選擇呀????????
梨木樹去葵涌遠唔遠架??同點去架?????thx

其實由梨木樹去石蔭、石籬一帶上學都不是太遠,石籬有很多不錯的選擇啊,可以考慮東華三院胡王麗明、葵涌浸信會、荃浸石籬分校等等。

我兩個孩子都是讀葵浸的,不好的地方校舍較舊,看上去好像較髒似的,但教學都OK的,孩子上小一的適應不用太難,因為學校為他們預備得不錯。

東華三院開了才幾年,聽說都不錯的,地方應該較潔淨。

荃浸石籬分校應該和胡王麗明是同期的,但我大兒子考過插班(四、五年前!),我在交留位費一刻看了一看書單,發現他們K2才教邱健峰K1的Readers,而我兒子全都讀過了,所以即時retreat,現在是用那些教材就不得而知了。

上述三間,以葵浸及胡王麗明的heritage最好,heritage對於日後考區內小學,一定有幫助。

別墅

原文章由 bnene 於 07-9-5 13:37 發表

其實由梨木樹去石蔭、石籬一帶上學都不是太遠,石籬有很多不錯的選擇啊,可以考慮東華三院胡王麗明、葵涌浸信會、荃浸石籬分校等等。

我兩個孩子都是讀葵浸的,不好的地方校舍較舊,看上去好像較髒似的,但教學都OK的,孩子上 ...

多謝你的分享,,,,,,,,^^

首頁

尾頁

跳至