自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前只知道戴矯視鏡可以矯到近視, 呢排見到有間公司話戴個時可以同一時間矯視近視和散光.
請各位JM提醒下戴矯視鏡要咩要注意, 辛酸過程, 謝謝。

侯爵府

回覆 冰紫嫣 的帖子

可同時矯散光和近視,唔痛苦呀,亦無申酸。

大宅

回覆 sunev 的帖子

sorry, 我講得唔好, 係戴矯視鏡, 夜晚戴住睡覺。

sunev  我知是夜戴硬鏡。奌解伱可以改帖子內容?  發表於 14-4-4 17:38

男爵府

散光都有散光唔係關眼球形狀事咩

Nijnje

子爵府

可以,我個女都有近視及散光

冰紫嫣  你好, 可唔可以pm我, 你囡囡係邊間做矯視呢?謝謝!  發表於 14-4-4 17:18

子爵府

醒目開學勳章

ok ar, my son is wearing that
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

回覆:請問有冇小朋友做矯視, 係同時可以矯到近視和散光

之前台灣有醫生撰文揭露激光矯視誤區,話“角膜一旦被切開,傷口永不愈合”,建議你上網搵下相關資料多多參考,始終眼睛實在太重要了,睇下相關專業醫生講嘅副作用好過手術受惠者自述,畢竟有D後遺症需要相當長一段時間先可發覺到

子爵府

回覆 jasonhelen 的帖子

我女都散光和近視 . 視光師說 近視一定矯到, 散光就因人而異(這一點是沒有保正的 ), 我女好才都可矯到差不多200 散光, 因 我女有成 300 散光,如晩戴左矯視鏡 ,日頭都有 幾拾度散光, 但不會影響正常生活

男爵府

引用:回覆+jasonhelen+的帖子我女都散光和近視+.

原帖由 yan02 於 14-04-04 發表

我女都散光和近視 . 視光師說 近視一定矯到, 散光就因人而異(這一點是沒有保正的 ...
請問是否只需睡眠時帶這眼鏡? 帶了多久見效? 小女兒近视也將近三佰,不知可適合帶呢?

子爵府

回覆:請問有冇小朋友戴矯視鏡, 係同時可以矯到近視和散光

激光矯視失敗個案遍全球
激光矯視手術在香港日漸普及,但早前台灣一名引進激光矯視的重量級眼科名醫驚見,不少早年接受激光矯視手術患者,十多年後陸續出現視力明顯下降後遺症,日常生活大受影響,宣布「封刀」。本報發現,激光矯視的失敗個案遍布全球,美國、台灣、英國、法國及澳洲均有市民進行激光矯視後,出現眼乾、畏光、夜間眩光等後遺症,甚至導致視力模糊及嚴重衰退,不少患者直言如可以重新選擇,寧願回到未做手術時!

東方新聞 http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120428/00176_097.html

大宅

回覆 冰紫嫣 的帖子

多謝, 係編輯度改。

伯爵府

引用:回覆+jasonhelen+的帖子我女都散光和近視+.

原帖由 yan02 於 14-04-04 發表

我女都散光和近視 . 視光師說 近視一定矯到, 散光就因人而異(這一點是沒有保正的 ...
可否分享一下你係邊到配和最初幾度近視,而加帶了幾耐?而加又有幾度呢?

因我大仔有成500度近視和475散光

大宅

回覆 yywhk 的帖子

請問你小朋友在哪里驗眼呢?

公爵府

yan02 發表於 14-4-4 17:19

我女都散光和近視 . 視光師說 近視一定矯到, 散光就因人而異(這一點是沒有保正的 …
係,我仔嘅視光師都係咁講,我仔係唔好彩嘅其中一個,因為佢嘅散光係喺後面(我其實唔明,視光師解釋過,我明d唔明d,但知道我仔呢種散光比較少見,呢一代嘅矯視鏡矯正唔到),好彩嘅係佢散光唔太嚴重,矯正左近視,剩低嘅散光都唔太影響佢日常生活,無需再戴眼鏡

大宅

引用:Quote:yan02+發表於+14-4-4+17:19+回覆+jas

原帖由 mugtaitai 於 14-04-07 發表
係,我仔嘅視光師都係咁講,我仔係唔好彩嘅其中一個,因為佢嘅散光係喺後面(我其實唔明,視光師解釋過,我 ...
請問系吾系帶矯視鏡矯正近視??我真系好想知

公爵府

陸嘉妍 發表於 14-4-26 00:27
請問系吾系帶矯視鏡矯正近視??我真系好想知

首頁

尾頁

跳至