跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下順產的傷口需要用什麼來清潔??

醫院講座只教用花灑清水清洗的,係咪已經足夠呢?? 需要用清毒藥水嗎? 傷口會唔會好易發炎??

這是我的第一胎,所以很擔心處理傷口問題,請各位有經驗的媽媽賜教~thanks

男爵府

BK Milk勳章

想問下順產的傷口需要用什麼來清潔?? 清水

醫院講座只教用花灑清水清洗的,係咪已經足夠呢?? 是, 大小後只用花灑清水沖下就ok了

需要用清毒藥水嗎? 不需要

傷口會唔會好易發炎?? 唔亂攪佢, 就唔會

大宅

我既經驗係, 當初齋用清水噴灑後印乾, 沒有在傷口度抹一抹, 幾天後傷口有d紅腫.後來抹過傷口, 把污穢物抹走, 傷口無再紅腫.
初時唔知, 以為傷口埋得唔好, 後來返醫院檢查, 姑娘告訴我要抹, 齋灑水唔夠乾淨.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我聽我媽講,如果想個傷口快d 好返,一定要用煲過o既水唔可以用生水,最好就係用個盤仔加d 滴露同水..搵棉花整濕晒輕輕印下面..千期唔好抹,只可以印咋,咁個傷口快好多好ga!!我媽話佢咁做唔駛一個week 個傷口就好返晒喇!!我諗我到時都無聽我媽講o既咁做..一試無妨呀..
因為平時都可以用滴露清潔下面ga!!大肚都無問題o既

大宅

原文章由 lily_liu817 於 07-9-9 16:52 發表
我聽我媽講,如果想個傷口快d 好返,一定要用煲過o既水唔可以用生水,最好就係用個盤仔加d 滴露同水..搵棉花整濕晒輕輕印下面..千期唔好抹,只可以印咋,咁個傷口快好多好ga!!我媽話佢咁做唔駛一個week 個傷口就好返晒喇! ...

對, 滴露 or 沙威龍 + 水都 okay. (my friend tried)
我上一胎就咁用暖水都 okay.
印傷口個 part 就記得用 kitchen 個 d 抺手 paper,
用水整濕之後個 d 抺手 paper 會好 soft, 又夠大張,
好過用綿花, 綿花太細.

記得我上一胎成個坐月其間都係用抺手 paper 清潔傷口.

首頁

尾頁

跳至