論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工人今早同我講, 佢老公call佢, 佢屋企人過左身, 佢係度喊~~我而家唔知點, 我大女下午要反學, 細女又冇人湊, 我問左agent, 佢地叫我比晒d野佢簽, 佢叫我有 心理準備, 萬一佢唔反來我會點~~~:-( :-( :-( :-( 好煩呀, 我而家要點做呀~ 我好怕怕呀~~

我想問我有咩要注意?
我要同佢簽d咩?
我要點做?

有冇好心人幫下我呀

[ 本文章最後由 milkbear23 於 07-9-5 09:41 編輯 ]
[img][/img][img align=left

大宅

原文章由 milkbear23 於 07-9-5 09:22 發表
工人今早同我講, 佢老公call佢, 佢屋企人過左身, 佢係度喊~~我而家唔知點, 我大女下午要反學, 細女又冇人湊, 我問左agent, 佢地叫我比晒d野佢簽, 佢叫我有 心理準備, 萬一佢唔反來我會點~~~:-( :-( :-( :-( 好煩呀, ...

你要返工嗎? 快快手搵人安排照顧2 個小朋友先啦..

你個工人係 bun or 印? 有無 agent 可幫手?

工人方面, 要出一封信雙方 agree 邊日要返港, 如果當日未返就當作曠工 = 終止合約..... 等我搵下有無信可以幫你

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我要反工呀, 仲係而家公司少左我就c啦~~我唔走得, 因為公司未請到人

賓賓, agent我問左啦, 佢地話而家入境處收緊左, 佢唔可以借工人比我, 佢話因為而家check得好緊, 佢話若果工人有咩事唔知點, 所以佢無人借比我.

工人方面, 要出一封信雙方 agree 邊日要返港, 如果當日未返就當作曠工 = 終止合約..... 等我搵下有無信可以幫你 ... [/quote]
唔該晒, 有好心人~~

侯爵府

原文章由 verytired 於 07-9-5 09:54 發表

工人方面, 要出一封信雙方 agree 邊日要返港, 如果當日未返就當作曠工 = 終止合約..... 等我搵下有無信可以幫你 ...

佢有無話要返鄉下先

無, 大家當無事發生

我99個工人, 個媽咪早排都過左身, 我問佢駛吾駛返去, 佢話返去都幫吾到d 乜野, so 佢話吾駛 , 因為佢平時好老實, 同佢佢細妹甘岩係我家姐樹做, so 我知道佢吾係講大話, 因為佢細妹同時間都喊到九彩

男爵府

如果佢要走的都留唔到佢, 你要有心理準備佢一去不返, 扣起佢呢個月的人工 及 佢要親手寫信 (由邊日開始放假, 幾日會返, 日期過後當佢自動遲職等), 你快d準備人手的安排, 如果沒有親人湊, 放細女育嬰園/請本地家務助理代 :-|

原文章由 milkbear23 於 07-9-5 09:22 發表
工人今早同我講, 佢老公call佢, 佢屋企人過左身, 佢係度喊~~我而家唔知點, 我大女下午要反學, 細女又冇人湊, 我問左agent, 佢地叫我比晒d野佢簽, 佢叫我有 心理準備, 萬一佢唔反來我會點~~~:-( :-( :-( :-( 好煩呀, ...

大宅

原文章由 milkbear23 於 07-9-5 09:58 發表
我要反工呀, 仲係而家公司少左我就c啦~~我唔走得, 因為公司未請到人

賓賓, agent我問左啦, 佢地話而家入境處收緊左, 佢 ...

你個賓賓係咪一定要返去呀? 如果無人可以幫你照顧小朋友既... 同工人講要安排一下先....你拖下工人幾日先啦....

信方面, agent 應該可以幫到你喎.. 記住雙方要簽名呀.... 如果你想佢返來做, 唔好出埋剩下d 糧住...

伯爵府

你個賓賓係咪一定要返去呀? 如果無人可以幫你照顧小朋友既... 同工人講要安排一下先....你拖下工人幾日先啦....

信方面, agent 應該可以幫到你喎.. 記住雙方要簽名呀.... 如果你想佢返來做, 唔好出埋剩下d 糧住 ... [/quote]

佢話想反去5日, 我而家好怕呀, 我問佢要同我share ticken, 佢又話叫我係佢人工度扣, 因為d錢寄晒反家~~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個菲姐都整過哩啲嘢我嘆, 但因為我係full tim mom, 所以我俾佢即日走, 講真, 係哩啲情況下, 佢要走你真係冇辦法, 僱主係好被動, 唯一可以做o既就係叫佢簽定晒啲嘢, 萬一佢到時唔返, 你都可以即時proceed請人.

侯爵府

原文章由 milkbear23 於 07-9-5 11:33 發表

信方面, agent 應該可以幫到你喎.. 記住雙方要簽名呀.... 如果你想佢返來做, 唔好出埋剩下d 糧住 .. ...

點扣? 佢人吾返黎點扣?

複式洋房

milkbear23,

你要想清楚究竟佢個老公係叫佢返去奔喪丫?定係叫佢返去搞大個肚(又或者去奔喪順手搞大個肚),然後返來攞著數?依家想打避孕針都打吾切.小心!小心!

如果係我,我會同佢講,一係佢就辭職返去,如果想係度做就無得返去,因為你不可以無工人,睇下佢點選擇law.

如果佢選擇離開,甘你可以請住鐘點頂住先,然後快快找現成工人.

其實真係吾怕佢地吾返來,最怕就係佢地帶埋個肚返來,甘就死得啦.

伯爵府

明白, 咁我而家應該點做? 要唔要同佢講明若果佢大左肚要佢自己辭職走, 同埋係咪要佢比左機票錢我先??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ampm 於 07-9-5 12:56 發表

如果係我,我會同佢講,一係佢就辭職返去,如果想係度 ...

絕對同意, 因我第一個工人做左幾個月, 又係喊哂話要請假, 我當時無經驗, 只係扣起佢半個月糧 (因為0個個月做左十幾日only), 但要比ticket 佢, 佢話糧都比我扣起, 何來錢買ticket..... end up 買左張來回ticket比佢, 而佢suppose 回程個日, 我坐係廳等到佢mid night, 影都無

0個次真係踢哂腳, 所以唔係唔同情佢地, 不過真係要protect 自己0既interest 先

子爵府

原文章由 milkbear23 於 07-9-5 15:16 發表
明白, 咁我而家應該點做? 要唔要同佢講明若果佢大左肚要佢自己辭職走, 同埋係咪要佢比左機票錢我先??

要唔要同佢講明若果佢大左肚要佢自己辭職走
- no use. OR ask her to write a resignation letter and you keep it for future use.

係咪要佢比左機票錢我先
- Yes. If you have already paid her wages for August, you have no $$ to deduct from anyway.

複式洋房

叩佢辭職走啦! 你以後仲有排煩. 一定有下次. 你有兩個小朋友, 唔好駁啦!
小心佢問人借錢呀!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

機票錢仲同佢出埋? 我冇喎! 不過我有出足糧俾佢, 佢自己去買機票.

複式洋房

1.屋企人過身有無醫生或醫院死亡證,證明幾時死.然後
叫佢比張證件的copy你,你去菲律賓領事館證明證件是
真的.此過了身的人同你個"笨笨"有何關係.
2.證明是真的及有親人關係,無法,可能要比佢走.但你有杈
唔同佢賣机票,離開前極其將之前的薪水比佢.但小心佢
欠電話及借財務公司.
3.佢話無錢咪叫佢同Dfriend借,回來便可以還.
4.無死亡證提供你知點做啦!

伯爵府

頂佢, 昨晚又話唔走, 我覺得佢係講大話, 我同佢地講炒左佢, 我老公又話要睇一牌, 真係頂佢個肺~~佢咁樣講大話, 都唔炒唔知等咩~

複式洋房

[quote]原文章由 milkbear23 於 07-9-6 10:16 發表
頂佢, 昨晚又話唔走, 我覺得佢係講大話, 我同佢地講炒左佢, 我老公又話要睇一牌, 真係頂佢個肺~~佢咁樣講大話, 都唔炒唔知等咩~ ... [/quote

唔好咁順灘,走又係你講唔走又係你講,精神壓力咪
好大,男人怕煩最好就無事發生. 同佢講你想走就走,,但係最
憎人講大話,下次再係咁先寫好信作實先再講野,重有幾時到
期??

首頁

尾頁

跳至