跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我經常有胃氣,間中有便秘,而且d 大大有時是黑綠的,唔知自己是否有問題呢??

複式洋房

我就冇便袐
不過難去左
要坐好耐囉
同埋會胃痛
不過好短暫
同埋腰骨痛囉
坐得耐又唔得
企得耐又唔得囉
係呢幾樣,其他都冇咩啦

大宅

唔知係咪bb落得好低,搞到個肚好緊,同埋胃部不停有胃酸倒流,不過就唔多,搞到唔太舒服。

大宅

D大便黑綠色是正常的, 因為多餘的鐵及calcium 會經大便出來的...大家注意, 去大大時, 千萬不要用力及去太耐, 因太大力會傷到子宮, 我之前試過2次, 導致流 brown 呀!

大宅

胃痛, 頭痛, 失眠, 尾龍骨小小痛~
胃痛到唔想食~
頭痛到瞓唔到~
唉~:-(

大宅

我好好柯... ops:" /> 每日兩次大,屎有時綠色
晚上訓覺全身骨痛,恥骨好痛!!
成日小便,有時急急下又唔急,可能小b"擲"住左令我好急...
好好胃口
個肚開始有d墜,唔知係咪駝得低...
阿b踢得大力左
半夜起身去廁所見面腫
so far 抽過2次筋,依家每晚拉筋好好多!!

大宅

下?乜原來我地已經七個月架喇?

其實呢,我想問下,人地咪話十月懷胎o既…
不過我計過,40星期都只係九個月,佢十個月的意思係咪四星期當做一個月架?

大宅

原文章由 princesslee 於 07-9-5 17:08 發表
下?乜原來我地已經七個月架喇?

其實呢,我想問下,人地咪話十月懷胎o既…
不過我計過,40星期都只係九個月,佢十個月的意思係咪四星期當做一個月架? ...

我睇書就都係4星期代表一個月~
所以我都係剛剛知道自己已經係7個月~:-P

大宅

我覺得個肚越來越"最"呀!!
睡眠時打側又唔係,平睡又唔係,
所以睡覺方面一般咋!
至於胃口,都好好,早午都好好,晚上就一般!
同埋覺得兩隻小腿好累,尾龍骨有少少痛!
做媽媽真係唔簡單,我會要加油呀!!!

大宅

好媽媽勳章

我仲以為自己係6個月, 但以週數計我地已經係7個月ga la~

我就有...
- 條腰好痛同有啲緊, 特別係夜晚 (可能撐左成日啦!)
- 腳腫, 有時連手都腫埋
- 間唔中會胃酸倒流, 反胃
- 勁大汗, 勁怕熱
- 訓覺時轉唔到身, 所以訓到一邊身有啲痛
- 會忽然好想食一樣野
- 小便密左, 大便困難左 (但我已經食好多菜同埋一日兩個生果)
- 小b踢得密左, 仲識有response添!!
- 個肚同胸都大左好多
- 個肚同後腰位好痕, 但唔敢"r", 唯有密密揸肚紋膏止痕

男爵府

亞B RESPONSE係點架?我都想FEEL下!
我的情況與各媽咪大致相同。
但琴晚老公話摸到亞B的骨!當時我躺在床上伸了個懶腰,可能令個肚肚弓起左,推高左亞B掛。--我都好想模到呀!

原文章由 Flo0602 於 07-9-5 22:37 發表
我仲以為自己係6個月, 但以週數計我地已經係7個月ga la~

我就有...
- 條腰好痛同有啲緊, 特別係夜晚 (可能撐左成日啦!)
- 腳腫, 有時連手都腫埋
- 間唔中會胃酸倒流, 反胃
- 勁大汗, 勁怕熱
- 訓覺時轉唔 ...

大宅

畀面勳章

我有以下狀況-

- 條腰勁痛, 坐得耐同企得耐痛到顛
- 個肚大左好多,所以行路同訓教都辛苦左
- 間中會胃酸倒流同胃好痛呀:tongue:
- 好易出汗
- 訓覺時訓一邊訓到腳痺,訓左邊又會心臟痛痛地同發惡夢
- 小b踢到我傻, 佢一聽到我地叫bb/小b會有踢多幾下(好好玩)
- 個乳頭+乳暈變左超級無敵大粒黑蘑菇
- 個肚痕痕痕痕痕痕痕痕
-行得多之後會左邊pat pat一直抽筋到腳底
-依然皮膚好差
-甩多左頭髮
-眼/咀好易干

p.s:我晚上小便會密d, 大便反而比頭幾個月易左 ,但容易肚瀉

別墅

honeylky,

聽完你講,我都安心D,我仲以為驚自己個胃有事,才會大大是黑綠的

我同大家都一樣,咁又七個月啦:lol: ,

半夜去小便頻密左,起碼2-4次不等;
睡覺常轉左轉右都好似覺得姿勢唔好,阿b又踢你幾腳,攪到睡得不安心;
日日多次有胃氣,好似消化唔到;
去街行得多就腰酸腳痛,間中仲抽筋;
個肚癢到很 ,越抓越癢,用了醫生開的藥膏就好dd;
個肚用托腹帶托住,d汗攪到個肚仲癢,唔用又行得辛苦

總之,盡在不言中..................

原文章由 honeylky 於 07-9-5 13:11 發表
D大便黑綠色是正常的, 因為多餘的鐵及calcium 會經大便出來的...大家注意, 去大大時, 千萬不要用力及去太耐, 因太大力會傷到子宮, 我之前試過2次, 導致流 brown 呀! ...

大宅

陪月勳章

我暫時有以下情況:

1.唔係好瞓到覺,因為側左又唔係側右又唔係都唔知點先好瞓,最可憐係瞓到隻左腳痺同條根痛,但又唔係抽根個種喎.....仲之就唔舒服...隻腳好似唔係自己咁,真係轉身都有難度身

2.隻手又漲左同大左

3.開住冷氣有時都會出汗

4.小b成日夜晚唔行瞓覺,有時零晨去小便都會感覺佢勁踼

5.對眼同皮膚都好乾

6.右手邊個胸側邊有兩條紫色的痕,唔知係咪妊娠紋呢??好驚呀:-(

7.肚同胸都大左,而個肚有時會痕架

大約就係咁多啦...

別墅

我都到大家情況一樣, 有時行行吓街, 個肚好墜, 恥骨會勁痛,
有時痛到行唔到.

男爵府

BK Milk勳章

各位姊妹肚痕都唔好抓呀! 會出妊娠紋的.

預防方法: 是塗潤膚,以免皮膚乾燥.

我用緊按摩潤滑油, 好好.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 余魚媽 於 07-9-6 11:15 發表
亞B RESPONSE係點架?我都想FEEL下!
我的情況與各媽咪大致相同。
但琴晚老公話摸到亞B的骨!當時我躺在床上伸了個懶腰,可能令個肚肚弓起左,推高左亞B掛。--我都好想模到呀!

...

我每晚都會摸住個肚同囡囡傾計, 每當我叫"囡囡, 囡囡"佢就會即刻踢我兩腳, 跟住到十點半佢就會不停踢, 跟住我話"知喇, 夠鐘飲奶訓覺呀嘛", 咁佢又會踢一腳跟住唔郁, 直至到我飲完奶上床訓, 佢先至再踢幾腳, 要老公同佢講"囡囡乖, 早抖啦!"咁佢又會唔郁直至天光.

仲有呀, 每逢星期六我都會睇"da da dee dee", 我會跟住唱歌同拍下個肚數拍子, 咁佢又會踢下踢下咁應我, 好好笑ga~

大宅

原文章由 kuromi-chou 於 07-9-6 21:31 發表
各位姊妹肚痕都唔好抓呀! 會出妊娠紋的.

預防方法: 是塗潤膚,以免皮膚乾燥.

我用緊按摩潤滑油, 好好.

我之前未換bra,有時出完街呢,有個bra印係度會好痕…
所以果時我好用力R,而家搞到有一邊胸好多黑印係度…
好核突呀…

男爵府

我俾你句超級無敵大粒黑蘑菇笑死!

我想問你0地有無假宮縮,我近呢2個星期已經有,今日上餵人奶 wrokshop 時問姑娘,佢話我咁早有假宮縮有機會早產喎!我唔想生七星仔呀!:-|

原文章由 puffer-fish 於 07-9-6 11:27 發表
我有以下狀況-

- 條腰勁痛, 坐得耐同企得耐痛到顛
- 個肚大左好多,所以行路同訓教都辛苦左
- 間中會胃酸倒流同胃好痛呀:tongue:
- 好易出汗
- 訓覺時訓一邊訓到腳痺,訓左邊又會心臟痛痛地同發惡夢
- 小b踢到我傻, ...

別墅

肚癢,因應每個人都不同,可能可以用潤滑劑就得,不過我就唔可以,醫生叫我唔好亂用,以防更敏感!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至