論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

救命, 我個賓賓做咗人擔保呀 其實早幾個月已經收到財仔信, 初初唔知係追數信 (我從來唔拆工人信, 亦冇問), 但因為今次封信係開窗信封, 比我見到個 subject 係 "reminder" 同 "borrower" 兩個字, 我問佢係咪同財仔借錢, 佢話唔係, 係佢 cousin 借, 用咗佢個地址 (即我屋企) 做 reference , 我問佢係咪做人擔保, 佢話唔係, 我同佢講做擔保好大件事, 人哋唔還佢要上身, 佢話知, 咁我冇理佢. 早兩晚有電話揾佢, 佢講講吓 (用賓話) 之後比個電話我話嗰個人想同我講, 係財仔打黎, 問我係咪佢僱主, 話佢做人擔保, 宜家欠 $16xxx, 叫我叫佢還, 我第一句就話我唔知亦唔理, 我唔會負責, 佢都話唔係叫我還, 不過叫我同個工人講叫佢還. 後來我問工人, 佢話 cousin 返咗菲律賓, promise 會返黎還, 我問佢幾時返, 佢話 2008 我個工人12 月到期, 我都唔知佢點還

應該宜家炒佢嗎

別墅

個工人12月就到期, 衹差幾個月, 連埋假期都唔會等好耐, 睇定啲先啦, 炒佢你要比好多錢出嚟架, 除非財仔不斷騷擾到你, 或工人無心機做野, 咁你先諗炒唔炒佢啦.

大宅

原文章由 smaller 於 07-9-6 16:52 發表
個工人12月就到期, 衹差幾個月, 連埋假期都唔會等好耐, 睇定啲先啦, 炒佢你要比好多錢出嚟架, 除非財仔不斷騷擾到你, 或工人無心機做野, 咁你先諗炒唔炒佢啦. ...

我係驚佢偷咗我嘢之後失踪. 頭先打比 agent 問新嗰個攪成點, 佢話噙日入咗 Immigration, 但最快都要 10 月尾先到 佢仲嚇我話個工人隨時偷咗我嘢之後就會失踪, 因為成 $16xxx, 即係成 5 個月人工, 點都還唔到, 佢未必至在張千幾蚊番去 ge 機票, 好有可能係走佬番菲律賓 我本來想好來好去比佢完成個 contract, 宜家仲有幾個月擔心, 都唔知點好 :-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,您快d拎番工人封財仔信做copy先.有番d証據揸手.萬一佢真係走左佬,再老屈您,您都多個証明.
另佢地好興幾個夾埋一齊借,輪流做擔保人架.cousin ??side gas啦,佢地個個都話係cousin 架.財仔打黎,您有無錄音呀??
財仔一般唔會搞僱主既,不過會煩您,叫您工人還$$囉.
如您炒左佢,您fax比財仔,佢地就唔會煩您啦.
至於偷野走佬,呢樣真係好難防,您鎖好晒所有貴重野先,另您屋企有無人全日係屋架??有就唔駛怕,記住,工人每次放假要check佢袋啦.
仲仲仲有...您屋企有無cam??有就最好啦,佢偷您野的話,都要有証據....都係個句:錄影/錄音.
無論同工人傾咩都錄鬼左佢,無事用唔著就最好啦,萬一有事,呢d可能幫到您架.

別墅

照你咁講(我從來唔拆工人信, 亦冇問), 即係你容許工人用你地址啦. 點解你會比佢用你地址架? 正常家庭書信應該用agent地址.
你驚佢走佬, 你可唔可以keep住佢本passport?

首頁

尾頁

跳至