自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老人家屋企壞左水箱, 要自己搵師傅定可以Call 房署叫人上黎睇呢??

唔係好清楚,麻煩解答,謝謝

侯爵府

引用:老人家屋企壞左水箱,+要自己搵師傅定可以C

原帖由 rebornarmy 於 14-04-07 發表
老人家屋企壞左水箱, 要自己搵師傅定可以Call 房署叫人上黎睇呢??

唔係好清楚,麻煩解答,謝謝
可以叫房屋署上嚟睇睇先

別墅

回覆:住公屋,水箱壞左可搵房署整嗎

可以向房署報左先,不过预左要等。。等。。等

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

唔該哂你地啊 我唔知關唔關房署事..
原來可以叫佢地睇既..
咁我聽日打電話落去 THX

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

個人經驗。
廁所水箱成日塞左,搵佢地的師傅黎睇,月頭搵月尾先到,整左一次,幾個月後又塞,再搵師傅黎。
佢地話洗水箱時d沙積左係到,無得整。
話下次再塞就連喉換啦。
結果再塞,等兩個月都無得用。
日日淡水沖廁,水費好甘

結果搵到街市舖,350連工包料換左個箱,仲連喉都換埋。

侯爵府

千其唔好私人去整,因為一搵街外人修理過,以後有乜冬瓜豆腐,房署都唔會再幫你整。

子爵府

shmilyuki 發表於 14-4-7 22:30
個人經驗。
廁所水箱成日塞左,搵佢地的師傅黎睇,月頭搵月尾先到,整左一次,幾個月後又塞,再搵師傅黎。
...

謝謝你

個水箱應該係拉斷左個鈎定唔知咩,
睇下房署點
如果自己搵人整$350 又唔係貴既~ ^^

侯爵府

因我屋企就係咁,之前唔知,就搵咗街外嘅師傅來換咗個水箱裏面嘅零件,過咗一段時間,之後個水箱又有問題,今次我就Call房署。後來房署D師傅上到來睇過就話唔整,原因係搵其他人整過,所以以後都唔包水箱。
個師傅提醒我,以後間屋有乜冬瓜豆腐、大小事務都要搵房署師傅整,又唔使錢,千其唔好自行修理或搵街外人整,就算耐少少,都最好等下。
上次廚房個水龍頭壞咗,同厠所洗手盆嘅枱面爆咗,房署都換咗個新嘅俾我,勁好。

子爵府

房署現時有特別維修組,專幫老人家庭,你去報任何屋內問題都會先黎評估,如果緊急會當天維修。

複式洋房

自己俾。。。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我地呢到又好快..
我幾次去辦事處話有野要整..
佢地下午已經打黎約第2日..
仲好準時到...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

UPDATE返, 我上晝打去房署,
房署話安排師傅2點後黎睇

2:05 分師傅打黎問有無人,而家過黎
10分鐘後到, 整左5分鐘
搞掂

不過我個水箱應該只係拉斷左D野/ 甩左D野

別墅

又幾好禾

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我試過
系五金舖買個(水箱膽)
價錢40到90都有
自己動手換
Esay job

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公屋有咩事一定搵房署

珍珠宮

引用:公屋有咩事一定搵房署

原帖由 angelacch 於 14-05-13 發表
公屋有咩事一定搵房署
睇完,如果唔係佢範圍或要俾錢維修,佢會話你知,屋企有獨居老人或屋企只有老人,有D維修係免費。問問辦事處。

子爵府

回覆:rebornarmy 的帖子

成個水箱流水,打完電話第日就上嚟換,都唔使俾錢

大宅

之前馬桶條喉漏水,通知房署搵師傅上黎睇,過兩日就幫我水箱連馬桶都換埋,費用全免! 我問個屋邨主任,佢話有咩都報左先,要收錢時會問左你維唔維修先嫁,佢地d價錢同出面差唔多。

子爵府

上年年尾咩全方位維修計劃話帮我家換浴室和廚房門,至今都未換,都唔知奌解等咁耐?

首頁

尾頁

跳至