自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

日本三一一大地震發生至今逾三年,仍有發現供港食物樣本含放射性物質。食物安全中心昨驗出來自東京都的綠茶茶包含微量輻射銫-134及銫-137,含量未超出食品法典委員會指引限值,產品亦沒流出市面。食安中心至今在六十個日本食品驗出放射性物質。

驗出銫-134及銫-137是來自日本東京都的YAMAKAEN綠茶茶包,一袋八十包,每包五克,最佳食用期為一五年三月六日。輻射檢測結果顯示,該茶包樣本每公斤含十一貝可銫-134,及26貝可銫-137。

食安中心表示,飲用產品不會對健康造成不良影響,因食品法典委員會的指引限值為每公斤一千貝可。當局會聯絡進口商跟進,該款產品的其他批次均沒有流出市面。

真係唔好再食用日本野喇

mansuper    發表於 14-4-10 17:10
961123    發表於 14-4-10 13:49

男爵府

我自己都買少咗日本生產嘅食物.

信是有緣

禁止訪問

珍珠宮

回覆:日本茶包驗出放射物質

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一早講左, 係啲人唔信, 一係就話小小唔驚, 但其實樣樣小小就變成好多架啦

我愛小魔怪  再講又比人話嚇鬼....... 惟恐天下不亂  發表於 14-4-10 15:08

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

少買左好多啦

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實自福島事件後, 哩個情況都好正常, 再講, 當時好多學者都解釋過輻射物質要經過十年甚至廿年時間先分解到。

而家整個世界因為水質, 食物鏈關係, 都受到福島事件污染, 只係輕重問題, 我自己同家人起碼十年都唔會因為旅遊而踏足日本, 公幹就真係冇辦法!

大宅

畀面勳章

311之後, hk多左好多日本生果, 有其他選擇的話, 都盡量唔買.. 雖然話少少唔會即時有事, 但既然係有風險, 我就唔想搵健康去搏喇... 又唔係唔食唔得, 命仔緊要呀~

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我都買小左好多日本野食, 盡量小食

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

有睇切爾諾貝爾就知對人類影響有幾大同深遠,日本政府已經唔可信

唔信日本幅射已經失控既人唔洗sell我信日本安全thanks

男爵府

好媽媽勳章

其實沖繩有冇影響到???

子爵府

D人成日話東京等等地方同福島隔咁遠, D產品點會有事
但福島果邊日日放大量幅射水落海, 水流會影響到日本好多地方
所以日本野我而家都少左買

首頁

尾頁

跳至