跳至

首頁

尾頁

別墅

樂樂而家大個仔,近個幾月多,皮氣大了而且十分沒有耐性,他想要的如果不即時比佢,會訓在地上大喊發皮氣。
想問大家你地bb如果咁,你地會點應處理呢 ?
1) 不作理彩視而不見
2) 立即安慰,就佢比佢
3) 其他.....
請分享, 因為我真係好唔鐘意佢咁表達自己........!!
我會不作理會視而不見,昨日他一訓在地上喊,我便走開入房了,他還喊大聲d很堅持,喊左成10分鐘,後來我拎奶咀放在小桌子上,對他說 :媽媽唔想你再係咁喊,呢度有個奶咀,如果你想要你可以去拎來食,之後坐在sofa冇理佢, 很快他自己起身拎奶咀食仲笑返... 唉..激c我。

[ 本文章最後由 jackiesum 於 07-9-10 12:05 編輯 ]

複式洋房

原文章由 jackiesum 於 07-9-10 12:02 發表
樂樂而家大個仔,近個幾月多,皮氣大了而且十分沒有耐性,他想要的如果不即時比佢,會訓在地上大喊發皮氣。
想問大家你地bb如果咁,你地會點應處理呢 ?
1) 不作理彩視而不見
2) 立即安慰,就佢比佢
3) 其他.....
請分享, 因為我 ...

我個囡都成日發脾氣, 不過就未試過瞓係地, 我都有時用妳第一個方法, 又或者轉移視線, 帶走佢。我試過同佢講道理, 佢依然都係發脾氣, 我個囡極度唔聽教, 我教佢用羹食飯, 佢就以為我搶佢隻羹, 跟住就脾四喇, 唉! 點解咁難教架?????

別墅

If at home, I will ignore him and don't look at him. But when we are on street, it is quite hard to do so. May be shift his attention. Luckly, my son won't cry too long, so it won't make me too embrassing.

別墅

heiyiumana,

我個仔case同你個女一模一樣, 好似以為我唔比佢搶佢羹咁, 有時想幫佢唔鐘意發皮氣, 我知佢地現階段係未夠耐性, 而且好自我的當佢地大d會慢慢發展知道咩係等候和share.
不過我個仔初初就係咁發皮四, 之後我為佢準備好哂, 著好衫坐好比佢自己慢慢食, 仲要在佢食粥時間比佢食, 因為佢肚餓自然會食, 不會當為玩食物, 但你要接受唔幫佢和由佢整污穢地方...
my friend said "NO PAIN NO GAIN"

*****我們都要有耐性比機會他去學習******

原文章由 heiyiumama 於 07-9-10 16:22 發表

我個囡都成日發脾氣, 不過就未試過瞓係地, 我都有時用妳第一個方法, 又或者轉移視線, 帶走佢。我試過同佢講道理, 佢依然都係發脾氣, 我個囡極度唔聽教, 我教佢用羹食飯, 佢就以為我搶佢隻羹, 跟住就脾四喇, 唉! 點 ...

首頁

尾頁

跳至